2017-12-02 15:15:50
Saleen S1 2018
Saleen S1 2018
Zdroj: carscoops.com

450 koní zo 4 valca? Nové americké kupé Saleen S1 to dokáže

Saleen predstavil svoj nový basic model nazvaný jednoducho S1. Model má Podkapotou iba štyri valce.

Americká automobilka Saleen z Californie existuje od roku 1983. Preslávila sa najmä svojim výnimočným superšportom Saleen S7. Na denný chlebík si ale skôr zarába výraznými modifikáciami sériových automobilov. Teraz predstavuje svoj najmenší produkt. Je to športové kupé s výrazným dizajnom a štyrmi valcami Podkapotou.

Automobil akoby kombinoval dizajnové prvky Porsche s vizážou modelov Jaguar, avšak jeho výrazná predná čelusť je typicky Saleenovská. Kupé so širokým posedom a veľkým prítlačným krídlom má motor uložený v strede. Vysokovýkonný agregát poháňa zadné kolesá.

Ide o benzínový turbo štvorvalec s objemom 2,5 litra a s naozaj zaujímavými parametrami. Maximálny výkon je 450 koní a maximálny krútiaci moment 475 Nm. Dosť na to, aby ľahučké iba 1,2 tony vážiace športové kupé katapultoval z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy. S1 dosahuje maximálnu rýchlosť 289 km/h.

Motor je konštruovaný priamo výrobcom Saleen, aj keď prvé informácie hovorili o tom, že ho bude dodávať Ford. Agregát je spriahnutý s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou. Cena automobilu štartuje na úrovni 100 000 dolárov a jeho predaj sa začal už priamo na autosalóne v Los Angeles, kde ho Saleen predstavil.

Ak vám nejde do hlavy odkiaľ na to „tuner“ s jedným jediným vlastným automobilom berie peniaze, rýchlo odpoviem: Čína. Automobil sa začne vyrábať v USA, no následne sa výroba presunie do Číny, kde má Saleen spoločný podnik s čínskymi investormi zvaný Jiangsu Saleen Automotive Technology. Odtiaľ tiež príde celý kompletne nový modelový rad pod značkou Saleen. 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo