2017-04-30 04:50:00
BMW M3
BMW M3
Zdroj: Ján Hargaš

BMW M: Dvojspojkové DCT už takmer nemá zmysel. M-ká iba s manuálom?

Doteraz sa hovorilo, že manuálne prevodovky v autách divízie M sú na vyhynutie. Ohrozený druh je ale aj DCT. Takže?

Vedenie divízie M tvrdí, že v budúcnosti sa môžu dvojspojky z ponuky M-ka úplne vytratiť. Lenže čo bude potom? M-ká sa vrátia ku koreňom a budú len s manuálnymi skriňami? To ťažko, manuálne prevodovky v M autách vymrú ešte skôr. 

Dvojspojkové prevodovky DCT tvoria dnes väčšinu predajov športových áut od BMW M a je jasné, že príde čas, keď sa manuálne prevodovky z ponuky M-kových áut definitívne stratia. Lenže časy sa menia a budúcnosť superrýchlych a ľahkých dvojspojok je tiež neistá.

Dôvodom je pokrok „klasických“ automatických prevodoviek. Tie dnes dokážu ponúknuť 9 až 10 a pokojne aj viac prevodových stupňov, nezvyšujú spotrebu a vedia byť veľmi rýchle. Pokrok v technológii a softvéri automatických prevodoviek je taký výrazný, že vývoj športových dvojspojkových prevodoviek akosi stráca význam. Aspoň to si myslí viceprezident obchodu a marketingu divízie M Peter Quintus.

Quintus sa v rozhovore pre magazín Drive vyjadril, že budúcnosť dvojspojkových prevodoviek nie je zrovna rúžová a je otázne ako dlho tu ešte budú.

Zdroj: Ján Hargaš

DCT mali kedysi dve hlavné výhody: boli ľahké a rýchlosť radenia bola vysoká. Ako sa automatické prevodovky stávajú lepšie a múdrejšie, veľká časť náskoku v rýchlosti radenia sa vytratila," vraví Quintus.

Vieme tak, že časy manuálnych prevodoviek v autách divízie M sú oficiálne na konci, no je celkom možné, že krátko po nich „zakapú“ aj dvojspojkové prevodovky. Jedinou alternatívou tak budú moderné automatické prevodovky s vyšším počtom stupňov, schopné radiť rýchlo a zároveň disponujúce väčším množstvom prevodov vhodným pre úspornú jazdu.

V súčastnosti sú všetky autá nesúce písmeno M vybavené automatickými dvojspojkovými prevodovkami so 7 stupňami schopné enormne rýchleho radenia. Okrem toho majú „nižšie modely“ ešte stále v základnej výbave manuálne prevodovky.

 

jh
ZDROJ: Drive

Komentáre k článku


Stream naživo