2016-09-30 09:10:00
Honda Civic Type R
Honda Civic Type R 2017
Zdroj: Honda

Nová Honda Civic Type R 2017 oficiálne odhalená!

Honda Civic Type R štvrtej generácie ešte poriadne nevychladla a už je tu úplne nová.

Civic Type R štvrtej generácie vychádza z Civicu deviatej generácie. Teraz prichádza piata generácia Type R vychádzajúca z desiatej generácie modelu Civic. Pritom desiata generácia sa len pred pár týždňami ukázala v novej podobe a s motormi pripravenými dobýjať európskeho zákazníka.

Nový Civic definitívne opúšťa atmosférické motory a po novom ponúkne výhradne prepĺňané. Základ bude tvoriť nový benzínový turbo trojvalec s objemom 1,0 litra, vrcholom štandardnej ponuky zas bude 1,5 litrový turboštvorvalec. Na naftovú strunu zahrá prepracovaný motor 1,6 i-DTEC opäť dostupný v dvoch výkonnostných variáciách.

Korunku modelu však nasadí až Type R. Ten bude mať Podkapotou prepĺňaný dvojlitrový štvorvalec s výkonom o niečo vyšším než má súčasná verzia (310 k). Po novom by sa mal výkonom približovať k modelu ako Focus RS (350 k).

Type R na rozdiel od európskych konkurentov zostane výhradne prednokolkou, už len pre zachovanie tradície. Honda s novým modelom plánuje opätovne získať rekord pre najrýchlejší automobil s pohonom predných kolies na okruhu Nurburgring. Ten mu (polovičato) odobral Golf GTI Clubsport vo svojej limitovanej edícii a v špeciálnej okruhovej úprave.

Nový Type R bude ťažiť z už tak športovo ladeného Civica desiatej generácie i z prepracovanej zadnej nápravy tohto vozidla. Konštruktéri modelu sa nechali počuť, že tento „nový materiál“ bola radosť upravovať. Zobrazený model sa oficiálne nazýva Civic Type R Prototype, nejde teda o produkčnú verziu, veľké zmeny ale očakávať nemožno.

Nový Type R bude globálny model. To znamená, že okrem Japonska, Európy a zopár ďalších trhov sa bude dovážať aj do USA. Ak teda máte záujem o súčasný Type R, mali by ste sa poponáhľad. Dlho už v ponuke nezostane a úprimne musíme poznamenať, že je to škoda. Lebo to, čo Honda po dvoch rokoch odhodí a vystreda lepším väčšina značiek v portfóliu ani nemá.

 

jh
ZDROJ: Honda, Top Gear

Komentáre k článku


Stream naživo