2016-10-02 04:45:00
Jeep Compass 2017
Jeep Compass 2017
Zdroj: Jeep

FOTO: Nový Jeep Compass detailne a k tomu 70 fotografií + video!

Mini Grand Cherokee sa predstavil najprv v Brazílii, kde sa bude vyrábať. Obzrieť si ho môžete do detailu.

Jeep Compass novej generácie sa oficiálne predstavil v Brazílii. Dôvod je prostý: práve tam sa totiž bude vyrábať prakticky pre celý svet. Vyrábať sa ale bude aj v Mexiku – to pre Severnú Ameriku.

Compass chce na zákazníkov zaútočiť dizajnom, ktorý nápadne pripomína veľký Grand Cherokee. Podstatnou informáciou sú však rozmery auta. Tie naznačujú, kde bude nový Compass situovaný. Posadí sa presne medzi malý Renegade a stredne veľký Cherokee. Svojim spôsobom tak bude konzervatívnou alternatívou k obom.

Technický základ tohto modelu tvorí práve spomínaný Renegade. Compass teda stojí na tej istej platforme koncernu FCA, na ktorej stojí Renegade, či Fiat 500X. Z toho vyplýva množstvo spoločných dielcov a mnoho podobností ako vonku tak i v interiéri.

„Renegáda“ možno vidieť aj v mierne utopených zadných kolesách, ktoré aj napriek hranatému plastovému lemu vyzerajú menšie než v skutočnosti sú.

Zdroj: Jeep
Zdroj: Jeep
Zdroj: Jeep

Compass má na dĺžku 4 410 mm, na šírku 1820 mm a na výšku 1640 mm. Rázvor je 2630 mm. To v preklade znamená, že medzigeneračne je nový Compass prakticky identický s končiacou generáciou. Je dokonca o niečo kratší, nižší a má tiež o niečo menší rázvor. Zväčšila sa iba šírka vozidla.

V kabíne možno vidieť palubnú dosku s detailmi, na ktoré sme už z menších vozidiel značky Jeep zvyknutí. Vzadu by sa mali pohodlne usadiť dvaja pasažieri, tretie sedadlo vyzerá iba núdzové. Batožinový priestor nepôsobí enormne, avšak cca 400 litrov by mať mohol.

Podkapotou brazílskej verzie sa zo začiatku objavia iba dve motorizácie – 2,0 litrový benzínový štvorvalec s maximálnym výkonom 166 koní. Motor Tigershark je schopný spaľovať aj E85-ťku. Ten je kombinovaný so 6-stupňovou automatickou prevodovkou

Druhou verziou je naftový motor Multijet II s maximálnym výkonom 170 koní, ktorý je dostupný s 9-stupňovým automatom. Práve ten by spolu s prepĺňaným benzínovým dvojlitrom mohol tvoriť podstatu ponuky v Európe.

Zdroj: Jeep
Zdroj: Jeep
Zdroj: Jeep

Compass bude dostupný (v závislosti od trhu) v štyroch výbavových stupňoch – Sport, Longitude, Limited a vrcholom bude terénna verzia Trailhawk, ktorá ponúkne o 20 mm vyššiu svetlú výšku a samozrejme množstvo doplnkovej výbavy. Sport začína v Brazílii s cenovkou 99 990 reálov, čo je v prepočte 27-tisíc eur. Trailhawk sa ponúka za 41-tisíc eur (149 990 reálov). Cena na Slovensku by ale mala byť nižšia, keďže napr. Cherokee začína v Brazílii na cenovke 48-tisíc eur (u nás na 40-tisíc eur). Zato Renegade je v Brazílii len o 1000 eur drahší (cenové rozpätie sa zvyšuje naprieč vyššími modelmi). Očakávame tak štartovaciu cenu na úrovni 25-tisíc eur, no ako poznáme FCA, dúfať v menej sa rozhodne neoplatí, skôr nás môže prekvapiť viac.

Compass príde do Európy v druhej polovici roka 2017. Keď sa dozvieme ďalšie informácie, text doplníme.

jh
ZDROJ: Jeep

Komentáre k článku


Stream naživo