2016-07-04 16:20:00
Renault Alaskan
Renault Alaskan
Zdroj: Renault

Renault Alaskan: väčší motor než koncept. Doplní Duster pick-up

Renault predstavuje svoj stredne veľký pick-up menom Alaskan. Podobnosť s Navarou nie je náhodná.

Model Renault Alaskan z Nissanu Navara vychádza, dá sa povedať, že ide o Navaru s tvárou Renaultu. I keď by sa mohlo zdať, že zmien je príliš málo a že ide len o prerobenú Navaru, treba podotknúť, že len málokedy sa podarí vytesať značke svoj dizajnový jazyk do modelu inej značky tak, aby auto vyzeralo svojsky, dobre, a pritom zapadalo do modelového radu „osvojujúcej“ značky. To sa pri osvojení Navary Renaultom podarilo a výsledok vyzerá dobre, i keď svojho „predka“ nemôže zapierať.

Pôvodný koncept modelu Alaskan mal Podkapotou naftový motor 1,6 dCi v najvýkonnejšej verzii s dvoma turbami a maximálnym výkonom 160 koní. Využitie svojho domáceho motora sa síce tabuľkovo mohlo zdať ako dobrý krok, každý kto aspoň chvíľu jazdil v teréne vie, že najmä tam nie je možné objem nahradiť. Renault kritiku vypočul, no je celkom možné, že automobil s menším motorom aj testoval a napokon sa rozhodol pre lepšiu a lacnejšiu alternatívu – pre využitie motorizácii Navary.

Podkapotou Alaskanu sa teda nachádzajú dve motorizácie s objemom 2,3 litra s výkonom buď 160 alebo 190 koní. Motor 2,3 dCi bude možné spriahnuť buď s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou alebo 7-stupňovým automatom. Na niektorých trhoch bude dostupný aj atmosférický benzínový motor s objemom 2,5 alebo naftový motor 2,5 dCi (staršia jednotka). 

Automobil ponúkne pohon výhradne zadnej nápravy, alebo pripájateľný a uzatvárateľný pohon oboch náprav. Ponúkne nosnosť cez jednu tonu, taktiež všetky asistenčné systémy ako nová Navara. Interiér prešiel skutočne len jemnými zmenami, v podstate s výnimkou líšt a loga značky, prípadne poťahov ide o Navaru.

Zdroj: Renault

Alaskan bol uvedený v Kolumbii, následne sa predstaví aj na ďalších trhoch, vrátane Európy. Vyrábaný bude v Argentíne a v Španielsku v Barcelone. Zaujímavé je, že v Južnej Amerike doplní ponuku pick-upov, ktorú doteraz v prípade Renaultu zapĺňal iba preznačkovaný model Renault Oroch vychádzajúci z modelu Dacia Duster. Väčší pick-up zaútočí na pomerne rozmerný trh pick-upov a pokúsi sa zaujať aj na ďalších trhoch.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo