2022-10-13 13:00:00
BMW udržateľnosť
BMW udržateľnosť
Zdroj: Jozef Murárik

Aby boli autá naozaj ekologické, zmeniť sa musí všetko, nielen typ pohonu

Na nedávnom evente nám BMW umožnilo nahliadnuť do budúcnosti a do plánov na dosiahnutie udržateľnosti v celosvetovom meradle.

 Nie je to len o materiáloch z obnoviteľných zdrojov, ale aj o recyklácii o opätovnom použití a spolupráci s miestnymi celkami.

Udržateľnosť pre budúcnosť má hneď niekoľko základných princípov. V prvom rade ide o recykláciu materiálov. V určitej miere sa tak deje a v základných prvkoch vozidla sa recyklované materiály využívajú, či skôr budú využívať vo väčšej miere napríklad v oblasti sedadiel. Nedávno BMW predstavilo víziu ako zlepšiť aj udržateľnosť v rámci oceánov. Od rybárov odkupuje použité a už nefunkčné siete, ktoré by inak mohli skončiť jednoducho odrezané plávajúc v moriach, a pridáva granulát, ktorý vzniká ich spracovaním do plastových dielov. Aktuálne je možné bez akýchkoľvek kompromisov použiť až 30% tohto recyklovaného materiálu na produkciu niektorých už aj pohľadových prvkov. Tento prístup zabezpečuje úsporu až 25% priamych emisií CO2 oproti bežným plastom vo výrobe z pôvodných materiálov.

Do budúcna automobilka experimentuje aj s rôznymi náhradami koženého čalúnenia na báze obnoviteľných zdrojov. Z tých zaujímavejších možností je dostupný Deserttex, ktorý využíva vlákna na báze kaktusových materiálov. Zaujímavá je aj možnosť pracovať s umelou kožou s korkovou výplňou.

Zdroj: Jozef Murárik

Ďalším bodom je použitie recyklovaného hliníka a skla. Hliník z druhotných surovinových zberov je cennou surovinou a aj sklo už je možné na základe merania priehľadnosti znova roztaviť a nanovo použiť. Tomuto princípu však budú musieť byť v budúcnosti prispôsobené aj samotné výrobne fabriky subdodávateľov. Na úpravách výrobných cyklov automobilka s dodávateľmi dlhodobo pracuje.

Vyrazím krokom vpred bude v budúcnosti aj použitie novej generácie pohonných systémov na elektrickú energiu. V súčasnosti automobilka využíva piatu generáciu elektromobilov, ktorá má prizmatické energetické články, kým budúca generácia bude mať valcové. Bude to znamenať väčšiu kapacitu a hustotu jednotlivých článkov a tým pádom aj lepšie parametre batérie celkovo nielen z pohľadu kapacity, ale aj veľkosti. Automobilka plánuje vyselektovať dvoch hlavných svetových dodávateľov batérií, ktorí by zvládali nielen samotnú výrobu, ale dokázali by plniť úlohu strategických partnerov pri vývoji a budúcich operáciách.

Zdroj: Jozef Murárik

Krokom k lepšej budúcnosti bude aj implementácia princípov udržateľného pohybu v mestách. Cieľom nie je vytlačiť autá z miest úplne, ale fungovať v nich spoločne s obyvateľstvom tak, aby vznikol prirodzený tok obyvateľstva a dopravy bez kolíznych situácii. BMW preto spolupracuje s mestami Rotterdam, Los Angeles, Mníchov a Peking a vytvára koncepty použitia dopravných prostriedkov v najviac ekologickej miere ako sa dá. Tomuto prispôsobuje aj produkty, ktoré prezentujú koncepty elektrických bicyklov, ale aj elektrických motocyklov. Jeden taký sme mali možnosť vyskúšať, pripravený do sériovej výroby. Veľký skúter BMW CE 04 dokáže prejsť na jedno nabitie až 130 km a vyvinie maximálnu rýchlosť 120 km/h. Pohonnú sústavu prevzal z BMW 2 Active Tourer PHEV, z ktorého pochádza napríklad elektrický motor. Motocykel má vďaka pohonu týmto systémom naozaj okamžitú reakciu na otočenie rukoväte a ponúka zaujímavé možnosti aj v rámci zdieľanej mobility.

Budúcnosť bude teda určite ekologickejšia a automobilka BMW chce tiež pomôcť k lepšiemu využívaniu zdrojov. Koniec-koncov, v ponuke interiérov modelu BMW i3 bola alternatíva vyrobená z recyklovaných materiálov už dávnejšie.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo