2022-01-11 10:41:00
Citroen Berlingo 1,5 BlueHDi
Citroen Berlingo 1,5 BlueHDi 130 AT
Zdroj: Ján Hargaš

Koniec spaľovacích motorov práve tu a teraz: Berlingo a ďalší len ako EV!

Mysleli sme si, že to ešte chvíľu potrvá, no prišlo to teraz a pre mnohých z nás celkom nečakane.

 

Jedno z najpredávanejších áut na Slovensku, jedno z najpopulárnejších áut na Slovensku - živnostníkov sen, ako sme ho svojho času volali - Citroen Berlingo a všetky deriváty končia so spaľovacími motormi. Konfigurátor Citroenu je už vypnutý,cenník spaľovacej verzie stiahnutý a ak sa k nejakému autu ešte po dnešku dostanete, len preto, lebo už bolo vo výrobe, či je ako skladovka.

Týka sa to všetkých automobilov značiek Opel, Citroen, Peugeot stojacich na platforme EMP2. Všetky osobné dodávky a na mnohých trhoch hneď aj úžitkové verzie postupom času získate už len v elektrickej špecifikácii. To znamená markantný nárast ciest dodávok a markantné zníženie dojazdu.

Informácia platí pre vozidlá Citroen Berlingo, Opel Combo Life, Peugeot Rifter, Citroen Jumpy Combi / SpaceTourer, Opel Vivaro / Zafira Life a Peugeot Professional / Traveler.

Podľa oficiálnych informácií by pracovné verzie - úžitkové (skrine) a podobne mali byť ešte dostupné, avšak u nás na Slovensku sa k nim pri Citroene už nepreklikáte a všetky stránky výrobcu ponúkajú len elektrické verzie.

Kým Citroen už cenníky stiahol a viditeľné sú len elektrické špecifikácie dotknutých modelov, Peugeot včera vydal nový cenník s dostupnými aj spaľovacími verziami. Dokonca je v cenníku aj Rifter v kombinácii nafta+automat, čo sme už dlhšie považovali za verziu zrušenú. Podľa všetkého však už ide len o cenník skladoviek. Objednávka do výroby už neprejde. Opel má aktívny konfigurátor pre úžitkové Combo Van a Combo Crewvan aj so spaľovacími verziami, Combo Life tam v čase písania článku nebol vôbec, Zafira Life len v elektrickej verzii a úžitkové verzie Zafiry - Vivaro Panel Van, Vivaro Crew Van, či Vivaro Foldable Crew Van ešte so spaľovacími motormi. Zafira Life má pod odkazom cenníky neexistujúcu stránku. Vidieť, že informácia je ešte čerstvá a jednotlivé značky k tomu rozkazu od centrály pristupujú v súvislosti s konkrétnym zadaním pre jednotlivé značky. Kým sa vzduch vyčistí a bude úplne jasné kto z týchto troch automobiliek akú verziu ešte ponúkne (v závislosti od emisných noriem a kvôt predajov pre jednotlivé regióny), svetielko nádeje vracia Toyota. Tá taktiež spolupracuje s koncernom Stellantis a taktiež má v portfóliu osobné a užítkové dodávky stojace na platforme EMP2. Toyota Slovensko oznámila, že osobné aj úžitkové verzie bude naďalej predávať. To znamená, že podľa cenníka platného od januára tohto roka Toyota predáva ako naftu, tak aj benzín a dokonca populárnu verziu v kombinácii nafta+automat. Tá pri modeli Proace City Verso (osobné Berlingo) začína na cene 22 750 eur s DPH.

Elektrické verzie malých a stredných dodávok (Berlingo, Spacetourer a deriváty) disponujú rovnakým elektromotorom s výkonom 100 kW poháňajúcim prednú nápravu a batériami s kapacitou 50 alebo 75 kWh a to aj v prípade malých dodávok ako Berlingo, či Rifter - väčšiu baterku kúpite pri dlhších rázvoroch. U nás sú obe verzie malých dodávok (aj s predĺženým rázvorom) dostupné zatiaľ len s menšou batériou s kapacitou 50 kWh a dojazdom do 285 km na jedno nabitie.

Citroen Berlingo s elektrickým pohonom štartuje s bonusom na úrovni 29 990 eur vo výbave Life Pack (základ u nás). Rifter s benzínovým motorom a s manuálnou prevodovkou začína podľa nového cenníku o 10 000 eur nižšie.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Stellantis, electrive.com

Komentáre k článku


Stream naživo