2020-03-16 15:25:00
Nehoda Sobrance
Nehoda Sobrance
Zdroj: KR PZ Košice

KORONAVÍRUS: Nehoda? Poistná udalosť? Pokazené auto? Pozrite si, čo robiť

Opatrenia Vlády SR pre boj s COVID-19 ovplyvňujú všetko, aj motoristov.

Aktualizácia 16.3 o 17:00: Predseda Vlády SR o 17:00 na tlačovej konferencii informoval, že od zajtra sa mení nariadenie súvisiace s taxislužbami, pneuservismi a servismi. Viac nižšie v článku. 

Z dôvodu šírenia nebezpečného koronavírusu COVID-19 prijala Vláda SR opatrenia, ktoré sa dotkli prakticky všetkých oblastí života. Obmedzenie maloobchodných prevádzok a ďalšie opatrenia spôsobili zavretie aj servisných stredísk, dílerských sieti automobiliek a obmedzili aj niektoré ďalšie služby. Pýtali sme sa, čo robiť v prípade, že sa vám pokazí auto, alebo budete mať nehodu a poistnú udalosť.

Automobilky i jednotlivé dílerstvá a samostatné servisy, všetci sú novými prísnejšími pravidlami dotknutí a podľa aktuálneho znenia nariadení nemôžu mať otvorené, ani nemôžu poskytovať služby opráv. Podľa našich informácií by sa ale otázka nevyhnutných opráv mala preberať už dnes na krízovom štábe. Zatiaľ sa obmedzenia dotýkajú nielen vopred plánovaných úkonov, ale prakticky všetkých opráv, aj tých súvisiacich so škodovými udalosťami. Situáciu budeme naďalej sledovať a dostupnosť servisných služieb aktualizovať. Prípadné zmeny vyplývajúce zo zasadania krízového štábu doplníme do tohto článku.

V prípade nehody a poistných udalostí sa bez ohľadu na nariadenia a karanténne opatrenia naďalej môžete obrátiť na poisťovňu, políciu, či záchranné zložky podľa vážnosti situácie tak ako doteraz. Mení sa režim fungovania poisťovní, ktorý by sa však nemal dotknúť poskytovaných služieb. Asistenčné služby by mali byť naďalej k dispozícii bez výraznejšieho obmedzenia (PN, OČR zamestnancov). Ak budete účastníkom dopravnej nehody, nemusíte sa báť, že vás záchranné zložky, či asistenčné služby nechajú tak. Problém však bude s poškodeným/pokazeným autom. Jednoducho, keď sa vám auto pokazí, či poškodí, musíte počkať a nájsť si iný spôsob dopravy.

Allianz – SP v súvislosti s aktuálnou situáciou vykonala niekoľko preventívnych oparení, no zároveň je zabezpečené plynulé fungovanie všetkých oddelení. Klienti môžu svoju poistnú udalosť nahlásiť online, telefonicky, prípadne aj na pobočke, avšak upravili sme prevádzkové hodiny všetkých našich pobočiek, ktoré sú oddnes do odvolania otvorené v čase od 8:00 do 12:00. Po tomto termíne sú k dispozícií naši pracovníci na telefonických linkách. Oddnes (16.3.) sme v rámci prevencie zrušili výjazdy ku klientom, za účelom obhliadky. Klientov kontaktujeme telefonicky, odbornými otázkami zisťujeme rozsah a príčinu poškodení a žiadame klienta o vyhotovenie fotodokumentácie škody a jej zaslanie online. V prípade, že takýmto spôsobom nie je možné škodu uzavrieť, preplánujeme obhliadku na neskorší termín.

Naše asistenčné služby fungujú v bežnom režime a poskytujú služby v rámci dostupných možností. Avšak v prípade potreby opravy vozidla a poskytnutia náhradného vozidla, to nateraz nie je možné, keďže rozhodnutím vlády sú autoservisy a opravovne vozidiel zatvorené.

Obdobné je to aj pri poisťovni Generali. Tak ako Allianz, aj Generali poskytuje rôzne možnosti nahlasovania poistných udalostí, call centrum a asistenčné služby sú k dispozícii.

Opatrenia Vlády SR sa týkajú všetkých servisov i opravovní. Dnes vám tak nikto oficiálne auto neopraví.

Zdroj: Matej Schneider

Opatrenia sa dotýkajú aj pracovísk emisnej kontroly, kontrol originality, montáže plynových zariadení, technických služieb, autoškoly i prevádzkovateľov školiacich stredísk základnej kvalifikácie a pravidelného výcviku niektorých vodičov.

Pozastavenú činnosť majú od pondelka 6.00 h aj taxislužby, keďže nefigurujú medzi povolenými prevádzkami. "MDV SR už v tejto súvislosti kontaktovalo orgány krízového riadenia s cieľom objasniť a prípadne upraviť postavenie taxislužieb, avšak do prípadného udelenia výnimky musia byť taxislužby pozastavené," vysvetlil rezort dopravy.

Rezort dopravy tiež upozorňuje, že úradné hodiny okresných úradov sú skrátené a vstup do nich je povolený len s rúškom. Upravené úradné hodiny platia aj pri podateľni ministerstva. "V súvislosti s mimoriadnou situáciou na Slovensku budú stránkové hodiny v dňoch 16.  - 27. marca pre verejnosť obmedzené na čas od 9.00 do 12.00 hodiny. Zároveň vyzývame občanov, aby v komunikácii s ministerstvom používali dostupné elektronické prostriedky," dodal rezort dopravy.  

Od 17.3. sa však nariadenie Vlády SR mení tak, aby bolo možné naďalej poskytovať taxi služby, avšak bez možnosti prevozu osôb - len s možnosťou prevozu tovaru, či jedla. Znova bude možné od zajtra tj. 17.3 poskytovať služby pneuservisov a servisov. Treba však rátať s tým, že pneuservisy aj servisy budú fungovať v obmedzenom režime aj vzhľadom na PN a OČR zamestnancov a spolupracovníkov. Ak teda môžete, návštevy týchto zariadení obmedzte tak, aby ste návštevy servisov a pneuservisov vykonali len v nevyhnutnej miere. Pár kilometrov na zimných pneumatikách určite nestojí za zvyšovanie rizika ochorenia pre vás, vašu rodinu i zamestnancov servisných stredísk. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Allianz-SP, Generali.sk

Komentáre k článku


Stream naživo