2018-06-27 13:27:43
Odometer
Odometer
Zdroj: AAA Auto

Proti stáčaniu kilometrov možno bojovať preverovaním áut a výmenou informácií

Stáčanie kilometrov jazdených áut je dlhodobý problém, proti ktorému treba bojovať predovšetkým preverovaním vozidiel.

 Auto so stočeným odometrom možno predať drahšie, pre niektorých predajcov môže ísť o lukratívny biznis. Upozorňuje na to Martin Pajer, riaditeľ spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá preverovaním pôvodu a histórie automobilov.

Firma nadviazala spoluprácu s políciou Stredočeského kraja v rámci preverovania stavu odometrov ojazdených vozidiel. Kriminalisti preverujú takmer 1000 áut, u 400 kontrolovaných áut je pritom podľa polície dôvodné podozrenie z neoprávnenej manipulácie s počítadlom prejdenej vzdialenosti.

"Iniciatívu českej polície vítame. Sme radi, že sa v Českej republike snáď po rokoch podarilo nájsť účinný spôsob boja proti nepoctivým dovozcom ojazdených vozidiel, ktorí nelegálnym spôsobom zarábajú na podvádzaní spotrebiteľov a sú nekalou konkurenciou pre poctivých predajcov. Je treba si uvedomiť, že podobné vozidlá sa importujú aj na Slovensko, kde ani novela zákona nezabráni tomu, aby boli tieto vozidlá legalizované, pretože, až na malé výnimky niekoľkých krajín, systém ODO-Pass nedisponuje medzinárodnými záznamami o stave kilometrov," priblížila generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová.

Iniciatívu českej polície oceňuje aj združenie SOVA. Ako však uviedlo, ide o represívny krok a systémovo nevyrieši problém stáčania odometrov. Na alarmujúcu situáciu v tejto oblasti naposledy upozornil aj Európsky parlament, ktorý prijal uznesenie žiadajúce cezhraničnú výmenu záznamov stavov odometrov. "Práve toto je krok, ktorý vnímame ako účinné riešenie aktuálnej trestnej situácie v EÚ, kedy rôzne štúdie odhadujú škody spôsobené manipuláciou na 5,6 až 9,6 miliardy eur. Vedie nás k tomu fakt, že práve automobily z dovozu sú najrizikovejšou kúpou," doplnil predseda združenia Július Petrus.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, AAA Auto, Cebia, Sova

Komentáre k článku


Stream naživo