2017-10-19 17:55:00
S mobilom sa hraj
S mobilom sa hraj doma!

Toto sa mi stalo – a možno už aj viacerým z vás...

Stretávame sa s tým všetci, pomaly už denne. Už nás neprekvapuje čudné správanie áut na cestách.

Zmena rýchlosti, kľučkovanie, neskoré reakcie na dianie na ceste – to všetko je podozrivé. Možno ste už párkrát zažili, že na rovnom, prehľadnom úseku, dokonca často aj na diaľnici, zrazu ide auto pred vami podozrivo pomaly. Podľa doterajších skúseností už viem, že to zväčša značí jediné: vodič sa nesústreďuje na šoférovanie.

Presnejšie - okrem neho sa venuje celkom iným veciam. Buď telefonuje, čo je ešte ten „menej zlý“ nápad, alebo esemeskuje. To je pliaga dnešných dní. Písať počas jazdy SMS-ky je horšie, akoby mal vodič pár promile alkoholu v krvi.

Zdieľaná pozornosť je niečo, kedy nerobíte ani jednu z vecí poriadne. Nazývame  to aj roztrúsená pozornosť. Hoci dnes máme autá, ktoré do veľkej miery dokážu prebrať na seba funkciu „anjela strážneho“, nedokážu zázraky a úplne všetko. Aj preto sa neodporúča riešiť za volantom napríklad rozvod, návštevu svokry v rodine, alebo dilemu podobného charakteru.  A to ani v prípade, ak sedíte v aute, ktoré kontroluje minimálne to, či ste nevybočili z jazdného pruhu.

O autonómnych vozidlách, ktoré sa vyhnú navzájom, nedopustia čelnú zrážku a dokážu toho oveľa viac, sa zatiaľ nebavme. Má ich málokto, presnejšie takmer nikto. Ak by ste aj také mali, čo vám to pomôže, ak ten v protismere jazdí v celkom obyčajnom aute a jeho pozornosť smerom k situácii na ceste sa pritom blíži k nule?

Nie je to utópia, ale žiaľ denný kolorit našich ciest. Jeden prípad za všetky? Tu je:

Prípadová štúdia (reálny zážitok): Utorok 17. októbra, ráno tesne po 08:10. Auto s vymoženosťami techniky a plné technológií na palube, ktoré majú chrániť, sa blíži po Dopravnej ulici v Bratislave – Rači k ľavotočivej zákrute. V nej po ulici Pri Šajbách sa blížia dve autá. Prvé v poriadku prechádza z jeho pohľadu pravotočivú zákrutu. Modré Audi za ním však vytŕča z jazdného pruhu a nemá tendenciu zatočiť. Skôr to vyzerá tak, že pôjde rovno, po Sklabinskej, smerom k Policajnej Akadémi Policajného zboru.

Zdroj: googlemaps

V poslednom momente vodič strhne riadenie doprava a ľavým spätným zrkadlom a zrejme aj predným nárazníkom naráža do zadnej časti čierneho Mercedesa. Jeho vodič v snahe zabrániť zrážke je úplne na krajnici a skoro naráža do obrubníka na chodníku, aby sa vyhol autu v jeho jazdnom pruhu a zároveň stĺpu verejného osvetlenia. V poslednom momente sa mu to podarí. Išlo „iba“ o vzájomné „šuchnutie", poškodený je zadný nárazník Mercedesa a ryha na zadnom blatníku. S odhadovanou cenou servisu za opravu zhruba 1500 eur.

Zdroj: googlemaps

Ako sa k tomuto incidentu postavil vodič modrého Audi A4, ročník výroby približne 1998? Nemohol to byť Slovák, lebo zdúchol celkom „po anglicky“. Vyparil sa ako gáfor, vedomý si svojej chyby. Čo za tým bolo? SMS.ka, zvyškový alkohol, alebo „iba“ nesústredenie za volantom? Pravdou je, že vodič nemal chuť riešiť, čo sa stalo. Zrazu sa dokázal náramne sústrediť a zmizol ako smrad s výrazne vyššou rýchlosťou  po ceste, kde je maximom 50 km/h. Poškodený vodič Mercedesa zisťoval medzičasom škody, na naháňanie previnilca nemal ani náhodou chuť.

Ak by sa niečo podobné stalo s autami idúcimi v jednom smere a niekde na okruhu, dalo by sa povedať, že šlo o bežný pretekársky incident. V tomto prípade to bolo ohrozenie iného účastníka cestnej premávky. Nebyť bleskovej reakcie vodiča Mercedesa a množno aj trocha šťstia sa to mohlo skončiť minimálne výrazne väčším poškodením oboch áut.

Modré Audi A4 však určite má poškodené minimálne  ľavé spätné zrkadlo a zrejme aj ľavú časť predného nárazníka. Ak ho poznáte, alebo nájdete – pošlite nám fotku, aj s evidenčným číslom na podkapotou@podkapotou.sk nech dáme priestor na vyjadrenie aj jemu. Celkom férová ponuka, čo poviete..?

red.

Komentáre k článku


Stream naživo