2017-06-25 04:10:00
Policajti v Estónsku
Policajti v Estónsku
Zdroj: liikluskaamera

Polícia zvažuje zmeny v zastavovaní unikajúcich áut, stále so zbraňou

Čo sa tak konečne poučiť v zahraničí a zabudnúť na zbraň ako jedinú formu donucovacieho prostriedku?

Toho sa u nás asi len tak rýchlo nedočkáme. Policajný prezident Tibor Gašpar totiž pred pár dňami novinárom povedal, že odborníci uvažujú, ako zlepšiť legislatívu okolo použitia zbrane pri dopravných prostriedkoch, ktoré bezohľadnou jazdou ohrozujú iných účastníkov cestnej premávky.

Podľa neho nájsť jednotnú šablónu v zákone na rôzne prípady unikajúcich vozidiel nie je jednoduché, ak nie nemožné. „Rozdelil by som to na dve časti. Či je možné legislatívne vylepšiť úpravu pre policajtov, aby sme nevinné osoby vystavili riziku čo najmenej. A druhá je, či sa nejako dá ešte vylepšiť výcvik v rámci súčasného štandardného výcviku k tomu, ako presnejšie používať zbraň v takejto situácii,“ povedal policajný prezident. Podľa Gašpara sa uvažuje o tom, že v prípade, že si policajti nebudú stopercentne istí, či vo vozidle nie je ešte niekto iný, zvolia dlhšie trvajúce prenasledovanie. „Môže ale dôjsť k situácii, že pri prenasledovaní nastane dopravná nehoda a budeme zas konfrontovaní s tým, či to bolo dobré riešenie,“ uviedol.

Poznámka redakcie: Typický policajt – hneď, ako sa niečo „nedá“ riešiť inak, tasí zbraň! Je celkom jedno, odkiaľ je, väčšinou sa sporné situácie vo väčšine štátov riešia so zbraňou. Prečo však hneď siahať po zbrani, keď sa unikajúce auto dá zastaviť aj inak – a hlavne bez použitia strelnej zbrane. O tom trocha neskôr, no pozrite sa, aké „skvelé“ nápady má náš najvyšší policajt.

Podľa policajného prezidenta by sa v tejto oblasti dal efektívne využiť aj inštitút objektívnej zodpovednosti, konkrétne statických záznamových zariadení, ktoré by pomáhali zisťovať identitu osôb a najmä majiteľov vozidiel. V prípade, že majiteľ poskytne auto nezodpovednému vodičovi, bude pokutovaný až do sumy 10 000 eur alebo mu auto zhabú.

Náš komentár: Naozaj „skvelé“ a „výborné“ riešenie. Ak niekomu požičiate auto a dotyčnému „prdne v bedni“, o čom nemôžete mať ani tušenie, vy máte byť potrestaným vinníkom. Skutočne úžasné! Kde len chodia na takéto nápady? Vymýšľajú všetko možné, len aby nemuseli riešiť iné závažné veci.

„Auto je zbraň. To si nikto neuvedomuje, ale to je, ako keby ste chodili s odisteným revolverom po ulici. Každý, kto prekračuje rýchlosť, má v ruke zbraň a ohrozuje iného a zabíja iného. Možno nie úmyselne, ale z nedbanlivosti, ale aj predtým treba chrániť občanov,“ zdôraznil Gašpar. S týmto môžeme súhlasiť bez výnimky. Lenže naozaj treba vždy použiť zbraň?

Ak náhodou neviete: polícia minulý víkend počas nočnej naháňačky postrelila 17-ročného chlapca. Policajné auto stálo na vedľajšej ceste pri Novej Bani. Hliadka si všimla, že po hlavnej ceste prechádza Seat. Jeho 19-ročný vodič zo Zlatých Moraviec mal už trikrát uložený zákaz šoférovania. Polícia sa snažila auto zastaviť, no jeho vodič zrýchlil. Policajti zapli majáky a začali auto prenasledovať. Keďže jeho vodič urobil manéver, ktorým ohrozil autá v protismere, vystrelili niekoľko varovných výstrelov. Vodiča však nezastavili. Nasledoval výstrel na auto, no aj po ňom vodič pokračoval v rýchlej jazde až do Hronského Beňadiku, kde auto havarovalo. Policajti následne zistili, že v aute sa nachádza postrelená osoba. Privolali záchranku, no 17-ročný Tomáš zraneniam na mieste podľahol. V aute sa okrem vodiča a postreleného chlapca nachádzalo ešte jedno dievča a ďalší mladík.

V súvislosti s prípadom, pri ktorom zahynul 17-ročný pasažier, sa podľa Gašpara nedali použiť zastavovacie pásy. Tie je podľa neho možné použiť najmä v prípadoch plánovaných akcií, kde sa predpokladá úniková trasa prenasledovaných a kde neohrozia iné autá na ceste

Dodatok redakcie: Prepáčte, pán prezident, s týmto nemôžem súhlasiť. Videli ste už video, na ktorom estónski policajti ukazujú, ako dokonale zastaviť unikajúce auto? Asi nevideli, lebo by ste mohli zistiť, že sa to dá. Môžete namietať, že akcia pri Novej Bani bola v noci, že to celé bolo narýchlo, že sa nedala zabezpečiť ďalšia hliadka, že, ... že....

Ak uvažujete o zmene vo výcviku, zabudnite na tie nástroje, ktoré sa hompáľajú policajtom na opaskoch. Nemrhajte čas na vymýšľanie teplej vody, ale nechajte ju využiť zmysluplne, ak rozumiete, čo som tým mal na mysli. Zbraň nech je až posledná, naozaj posledná možnosť, keď ide o život, či zdravie policajtov – a ostatných ľudí okolo. Ak sa nezmení myslenie v tomto smere, bude pribúdať nevinných obetí.

Je zrejmé, že odvaha, či skôr drzosť páchateľov stúpa a vediac, že nepoužijete zbraň, dokážu byť mimoriadne agresívni. Moment prekvapenia mohol byť na vašej strane, teda na strane polície. Vybrala si svoj variant riešenia prípadu, ktorý má ďaleko od toho sloganu, ktorý polícia v očiach ľudí nenapĺňa: Pomáhať a chrániť...

Aby som veľa nerečnil, tu je video akcie, ktorú zachytila kamera v estónskom policajnom aute. Stalo sa to 1. mája a policajti sa snažili zastaviť Opel, v ktorom sedel vodič, ktorý bol v podozrení z jazdy pod vplyvom drog a ktorý na policajný príkaz na zastavenie reagoval snahou o prejdenie mužov zákona. Napriek tomu na neho nevytiahli zbraň a nezačali strieľať. Pritom boli sami v ohrození!

Strážcovia zákona si na muža počkali. Počínali si pritom ukážkovo tak, že nikoho neohrozili - ani seba, ani ostatných účastníkov premávky. Len unikajúci vodič bol asi prekvapený, čo že sa to zrazu stalo, že ostal uzemnený a nepojazdný. Nebolo treba žiadne dopredu plánované akcie, ani znalosť trasy. Stačilo použiť výbavu, akou asi policajti u nás nedisponujú. Čo tak ju doplniť a vycvičiť? Ak by aj neboli trafili správne auto, lebo bola tma, radšej preplatená jedna zničená sada pneumatík v prípade nesprávneho vodiča, ako ďalší mŕtvy. Naozaj sa to takto nedalo urobiť aj u nás? Nevyhasol by celkom zbytočne nevinný ľudský život iba 17 ročného mladíka. Pozrite si, prosím, to video -  a uvažujte ešte raz o Vašich návrhoch skôr, ako ich budete prezentovať pred novinármi a ich prostredníctvom pred ľuďmi tejto krajiny...


ZDROJ: SITA, red., minv.sk, YouTube/liikluskaamera

Komentáre k článku


Stream naživo