2023-02-03 09:28:00
Iveco Urbanway v službách
Iveco Urbanway v službách DPB a.s.
Zdroj: Ján Hargaš

Bratislava: všetky zastávky budú na znamenie. Znamenie sa zjednotí

Všetky zastávky autobusov a trolejbusov budú na znamenie. Električku si na znamenie nezastavíte.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) zavedie od 13. februára celoplošne zastávky na znamenie pre autobusovú a trolejbusovú dopravu. Upraví aj premávku vybraných liniek, niektoré aj zruší. Ide o úsporné opatrenia pre rastúce ceny energií, ako aj ďalších iných položiek. TASR o tom informoval hovorca podniku Martin Chlebovec.

"Vzhľadom na rastúce ceny pohonných látok, výpadky príjmov samospráv, ale aj situáciu spôsobenú pandémiou prichádza DPB od roku 2019 o milióny z rozpočtu. Iba pre rok 2023 bude tento negatívny

dosah predstavovať 35 miliónov eur ročne," spresnil hovorca.

Bratislavský mestský dopravca deklaruje, že v posledných mesiacoch financie šetril, no je potrebné prijať aj ďalšie kroky. Jedným je zavedenie všetkých zastávok na znamenie pre autobusovú a trolejbusovú dopravu. Pomôcť to má oproti súčasnosti znížiť sumu na prevádzku takmer o pol milióna eur prostredníctvom úspor na pohonných hmotách pri brzdení a rozbiehaní.

"Cestujúcim sa zase skráti jazdná doba v priemere o približne desať percent v časoch mimo dopravnej špičky," spresnil Chlebovec. Priniesť to má aj zlepšenie tepelného komfortu a menej emisií v mestskom prostredí. Zmena sa podľa DPB dotkne približne tretiny všetkých zastávok v Bratislave, keďže na zvyšku zastávok už pravidlo včasného znamenia platí.

Zmena sa netýka električiek. Tie budú naďalej zastavovať na všetkých svojich zastávkach. Dôvodom je dlhšia brzdná dráha električky, fakt, že ide o nosný systém a ako Chlebovec povedal pre DenníkN: „Väčšina električiek vie pri brzdení elektrickú energiu aj rekuperovať, preto straty energií nie sú také výrazné, ako pri cestnej doprave." 

Vždy stlač Stopku

DPB aktuálne rozbieha kampaň, v ktorej informuje o zjednotení znamení pre vystupovanie vodičovi. Či už stlačíte tlačidlo na otvorenie dverí, alebo znamenie vodičovi, vždy pôjde o znamenie signalizujúce snahu vystúpiť na ďalšej zastávke. Nemusíte sa teda pretláčať k najbližším dverám, tlačidlá sú rozmiestnené naprieč celým autobusom/trolejbusom. 

Pokiaľ stojíte na zastávke, na autobus nemusíte mávať, stačí sa postaviť priamo na zastávke tak, aby vás vodič včas videl. Zastaví. Zastaví tiež v prípade, že na zastávke už stojí iný autobus, aby umožnil prestup z jedného spoja na druhý. 

DPB pritom avizuje, že ak sa úprava zvyšnej približne tretiny zastávok, ktoré doteraz ešte neboli na znamenie (väčšina ich už na znamenie je, napr. všetky v Petržalke), dotkne rýchlosti autobusov a trolejbusov a budú schopné obslúžiť zastávku skôr ako sa píše v grafikone, dopravný podnik časy príchodov autobusov na zastávky operatívne upraví tak, aby autobusy nemuseli zbytočne čakať. Kým sa tak ale nestane, čakať s odchodom by mali (ak prídu na zastávku skôr), respektíve počas jazdy spomalia, aby neprichádzali na zastávky priskoro. 

DPB zároveň od 13. februára upraví premávku vybraných liniek. Niektoré nízko vyťažené linky budú pre nepriaznivú finančnú situáciu hlavného mesta a dopravného podniku optimalizované. Trolejbusová linka 45 bude premávať iba v ranných a popoludňajších špičkách pracovných dní. Linka 79 v Podunajských Biskupiciach bude premávať každý deň len vo vybraných časoch v špičke ráno a popoludní, a to v základnej trase.

Linka 145 bude premávať len cez pracovné dni. Linka 147 bude jazdiť cez pracovné dni a na Kalváriu zachádzať len jednosmerne. Linka 151 bude premávať cez pracovné dni. Pre veľmi nízku vyťaženosť po novom zaniknú linky X70, 27 a 58.

DPB zároveň obnoví takzvaný vysokoškolský grafikon, premávku linky 184, a viac spojov pribudne na linkách 31, 39 a 87.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, DennikN

Komentáre k článku


Stream naživo