2021-05-11 01:00:00
ZSSK Inter City
ZSSK Inter City
Zdroj: TASR

Connecting Europe Express prepojí 26 krajín a zastaví sa aj v Bratislave

Vlaková doprava by sa mala stať skutočnou alternatívou k osobnej automobilovej a hlavne k leteckej doprave.

Európska komisia (EK) v nedeľu 9. mája, na Deň Európy, predstavila trasu a cestovný poriadok pre mimoriadny vlak, ktorý v rámci Európskeho roka železníc 2021 prepojí destinácie v 26 krajinách Európy. Rýchlik s názvom Connecting Europe Express sa zastaví aj v Bratislave a podľa interaktívnej mapy by mal navštíviť aj Košice.

Mimoriadny vlak začne svoju cestu 2. septembra v Lisabone. Postupne sa zastaví vo viac ako 70 mestách v 26 európskych krajinách a má byť dôkazom sily železníc spájať ľudí a podniky, ako aj potvrdením významu železničnej infraštruktúrnej politiky EÚ.
Tento projekt obíde ostrovné krajiny EÚ, Cyprus, Írsko a Maltu, nezahŕňa ani územie Fínska, na druhej strane však bude mať zastávky vo Švajčiarsku a tiež v Srbsku a Severnom Macedónsku, ktoré nie sú členmi EÚ.
Podľa predloženého harmonogramu by sa vlak mal zastaviť 10. septembra v Bratislave na železničnej stanici v Petržalke.
Špeciálny vlak, ktorý symbolicky prepojí portugalské, slovinské a francúzske predsedníctvo v Rade EÚ bude mať konečnú zastávku 7. októbra v Paríži.
Eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová v tejto súvislosti povedala, že rýchlik Connecting Europe Express križujúc kontinent od Lisabonu po Bukurešť a od Berlína po Paríž, bude sledovať trasy, ktoré Európanov spájajú - či už ide o krajiny ako také, podniky alebo ľudí. "Tento vlak, ktorý je symbolom prepojiteľnosti, slúži tiež ako pripomienka toho, že nás čaká ešte dlhá cesta a veľa práce, kým sa pre Európanov stane železnica alternatívou dopravy," uviedla komisárka.
Komisia spresnila, že projekt je jedinečným úsilím, do ktorého je zapojená Európska komisia a Spoločenstvo európskych železničných a infraštruktúrnych spoločností (CER), európski železniční operátori, manažéri v oblasti infraštruktúry a mnohí ďalší partneri na úrovni EÚ a na miestnej úrovni.
Na každej zo zastávok budú program, sprievodné udalosti a ďalšie aktivity prispôsobené miestnym protipandemickým opatreniam. Upozornia na kľúčovú úlohu, ktorú pre európsku spoločnosť zohráva železnica, ako aj na výzvy, ktoré musí vlaková doprava ešte prekonať, aby prilákala viac cestujúcich a prepravovaného nákladu.

Viac zistíte na tejto stránke. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo