2021-03-04 01:00:00
Iveco Urbanway v službách
Iveco Urbanway v službách DPB a.s.
Zdroj: Ján Hargaš

O štyri dni do verejnej dopravy jedine s respirátorom. Aké sú výnimky?

Od pondelka (8. 3.) bude v prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2.

Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Výnimky z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest sú platné tak ako doteraz.

Povinnosť nosiť respirátor bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149 + A1 sa od pondelka týka mestskej hromadnej dopravy, vlakov či diaľkových autobusov. "Medzi takéto tvárové polomasky možno zaradiť aj respirátory s označením KN95 alebo N95, ktoré boli posúdené podľa požiadaviek platných v Európskej únii. Hodnovernosť respirátora si spotrebiteľ môže narýchlo overiť podľa označenia 'CE' za ktorým nasleduje štvorčíslie," uviedla Račková.

Detailnejšie informácie o technických parametroch respirátorov vie podľa ÚVZ sprostredkovať Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Pre tri výnimky z povinnosti nosiť respirátor stále platí povinnosť nosiť rúško. Týka sa detí do ukončenia prvého stupňa základných škôl, osôb vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže a zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci - napríklad práca pri vysokých peciach.

"V exteriéroch bude naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty nielen respirátorom, ale aj rúškom, šálom alebo šatkou," uzavrela Račková.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo