2021-02-28 01:00:00
ZSSK predstavila nový vlak
ZSSK predstavila nový vlak pre TSK a ZSK
Zdroj: Erika Ďurčová/TASR

ZSSK napriek Covidu dosiahla zisk. Tržby pritom výrazne poklesli

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dosiahla za rok 2020 kladný hospodársky výsledok 10 miliónov eur.

 

Stalo sa tak preto, že účtovne rozpustila rezervu, ktorú si vytvárala pre prípad prehry vo veľkom súdnom spore. Uviedol to pre TASR hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

V prípade tržieb, počtu prepravených cestujúcich a ďalších ukazovateľov zaznamenala spoločnosť výrazný medziročný pokles. "Žiaľ, pod všetko sa podpísala koronakríza a keďže nevieme predvídať jej ďalší vývoj, ťažko sa nám odhaduje, kedy sa dostaneme opäť na lepšie čísla. Pretrvávajúci lockdown nám stále spôsobuje pokles cestujúcich, ktorých budeme chcieť opäť pritiahnuť do vlakov, čo si bude vyžadovať ďalšie marketingové aktivity," priblížil pre TASR Kováč.
Tiež poukázal na to, že napriek kríze sa nezastavila obnova vozidlového parku, ktorý potrebuje nemalé investície. "Ďalšou položkou v našom rozpočte sú opatrenia, ktoré si zasa vyžiadala pandémia. Celkovú situáciu teda nemôžeme hodnotiť pozitívne," zhrnul.
Zároveň skonštatoval, že ZSSK hľadá úspory na dennej báze takmer všade. Počas minulého roka tak podľa hovorcu ušetrili na ľudských zdrojoch 2,4 milióna eur, a to v podobe "home office" či krátenia úväzkov, na energiách zasa oproti plánu ušetrili 3,4 milióna eur, hoci od decembra ZSSK jazdí na novej trati do Komárna. Na ostatných službách, bez tých opravárenských, vykazuje spoločnosť úsporu 4 milióny eur.
Kováč však poznamenal, že ani v súčasnosti netreba zabúdať na investície, napríklad v oblasti opravárenstva. Pripomenul, že vo zvýšenej miere opravovali stroje, ktoré v čase prísneho jarného lockdownu a sobotňajšieho grafikonu jazdili menšie výkony. Takisto pre zamedzenie zvyšovania ďalších strát a nákladov stopli komerčné vlaky InterCity či zredukovali dĺžku jednotlivých vlakov.
Otázka realizácie a financovania dopravných služieb vo verejnom záujme, a teda aj hospodárenia ZSSK v čase koronakrízy, je podľa hovorcu stále otvorená. "Intenzívne komunikujeme s našim akcionárom, ministerstvom dopravy, ale aj s ministerstvom financií o tom, ako zabezpečiť naše fungovanie tak, aby výpadky v našich službách a rozpočte neovplyvnili budúcnosť železničnej dopravy na Slovensku," dodal.
Súčasne zdôraznil, že v tejto chvíli je ťažké niečo predvídať, medziročný prepad cestujúcich a tržieb je obrovský. Pokles cestujúcich pri porovnaní januára 2020 a 2021 je 65,98 %. Prepad tržieb v rovnakom porovnaní predstavuje 72,13 %, a to všetko po zarátaní novej trate Bratislava – Dunajská Streda – Komárno. "Pokiaľ nevidíme na koniec pandémie, nevieme seriózne plánovať ani naše financie, ani marketingové kampane motivujúce ľudí na návrat do vlakov," podotkol Kováč.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo