2021-01-15 01:00:00

Vodiči jazdia v mraze ako v lete. Aj odhrnutá cesta môže byť šmykľavá

Vždy rovnaké konštatovanie: vodič neprispôsobil svoju jazdu stavu a povahe vozovky.

Kým po minulé roky sme hovorili najmä o tom, že príchod zimy prekvapil cestárov, dnes sa zdá, že najviac prekvapil užívateľov ciest. Už sa stalo slovenským národným športom neprezúvať letné pneumatiky v zime. Keď sa aj pneumatiky prezúvajú, buď ich vodiči vyjazdia do veku a dezénu, ktoré dramaticky znižujú ich vlastnosti. Alebo si myslia, že keď majú zimné pneumatiky a cesta je odhrnutá, dá sa jazdiť ako v lete. Lenže nedá. Každá jedna zákruta, každé spomalenie, každé zvýšenie rýchlosti by malo byť premyslené. Akokoľvek dobré zimné pneumatiky nezmôžu nič s ľadom. Pomaly ďalej zájdeš, platí v zime dvojnásobne. No nejde len o nízku rýchlosť. 

Anglicky hovoriace krajiny na to majú výraz: Black Ice - čierny ľad. Je to ľad ako každý iný, no jeho zákernosť tkvie v jeho čiastočnej neviditeľnosti. Vzniká na odhrnutých vozovkách, na mokrých úsekoch. Stačí, aby na vlhkých povrchoch udrel prízemný mráz a z mokrej cesty sa stane neviditeľné klzisko. To môže vzniknúť aj na odhrnutých a posolených komunikáciách. Jednoducho vplyvom sneženia, či vo všeobecnosti zrážok môže účinnosť posypu klesnúť a stane sa to isté, čo som popísal vyššie. Platí, že istá je v zime len suchá cesta. 

No a najväčšia absurdnosť je, keď vodiči nedávajú pozor ani na cestách s čerstvou snehovou pokrývkou. Polícia včera zverejnila hneď niekoľko fotografií z nehôd, kde problém vznikol pravdepodobne z rovnakej príčiny: z neprispôsobenia jazdy podmienkam na ceste. Polícia k fotografiám pridala pár základných rád. Nájdete ich nižšie. Dávajte si pozor a majte rozum. 

PS: Aj staré auto môže byť bezpečné. Pokiaľ s ním budete jazdiť s rozumom. 

 

SLOVÁCI ÚPLNE PODCEŇUJÚ SNEH A ĽAD NA CESTE: TOTO SÚ FOTKY Z POSLEDNÝCH DVOCH DNÍ Pripomíname, že auto sa na snehu...

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Štvrtok 14. januára 2021

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo