2020-10-21 01:00:00
ŽOS Vrútky dieselová jednotka
ŽOS Vrútky dieselová jednotka

Na východe budú jazdiť nové vlaky za takmer 170 miliónov eur

ZSSK vyhlásila obstarávanie na elektrické vlakové jednotky za takmer 170 miliónov eur.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vyhlásila verejné obstarávanie na nákup 20 nových elektrických jednotiek (EJ) prioritne určených pre Košický a Prešovský kraj. "ZSSK bude dodaných deväť kusov dvojsystémových elektrických jednotiek s možnosťou uplatnenia opcie na dodanie ďalších 11 kusov a ich celková odhadovaná hodnota je 169.520.000 eur bez DPH," informoval v utorok hovorca národného dopravcu Tomáš Kováč.

      Dodanie prvých deviatich kusov nových jednotiek sa plánuje do konca roka 2023. Ich nasadenie do prevádzky s odľahčením dopravy bude najmä na tratiach Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou.
      Lehota na predkladanie ponúk v rámci verejného obstarávania je 18. decembra. Predmet zákazky je súčasťou projektu na modernizáciu vozového parku ZSSK v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Projekt sa bude uchádzať o prostriedky štrukturálnych fondov v rámci OPII 2014 – 2020, a to prostredníctvom nenávratného finančného príspevku zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu, spolufinancovaný bude aj zo zdrojov obstarávateľa.
      Dvojsystémové jednotky budú nízkopodlažné, prispôsobené na prepravu imobilných cestujúcich, jazdiť budú môcť rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Budú klimatizované s wifi pripojením na internet, kamerovým systémom, možnosťou prepravy bicyklov a kočíkov a s minimálne 300 miestami na sedenie.
      ZSSK ešte vo februári oznámila, že na tratiach východného Slovenska pribudne v nasledujúcich troch rokoch aj 17 nových a 35 rekonštruovaných vozňov. Celková predpokladaná hodnota týchto dvoch zákaziek je viac ako 65 miliónov eur.
 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo