2020-08-06 01:06:00
Prístavný most
Prístavný most
Zdroj: nds

Zjazdy z Prístavného mosta v Bratislave uzavrú. Hrozia veľké kolóny v Ružinove

Od soboty sa uzatvoria zjazdy z Prístavného mosta v smere z Petržalky.

O polnoci z piatka (7. 8.) na sobotu (8. 8.) sa v hlavnom meste uzatvoria zjazdy z Prístavného mosta z Petržalky v smere na Bajkalskú a Slovnaftskú ulicu. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Obchádzková trasa pre automobilovú dopravu bude viesť cez Most Apollo, Košickú a Prievozskú ulicu.

"Uzávera je súčasťou prác D4R7 na výstavbe mimoúrovňovej križovatky Prievoz a na rekonštrukcii existujúceho mostného telesa na križovatke. Predpokladaný termín znovuotvorenia zjazdov je stanovený na 31. marca 2021," uviedla Rajčanová.

Starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti Facebook píše, že Ružinov čaká jeden z najťažších polrokov za dlhé obdobie. Trasa z Petržalky cez Prístavný most na Slovnaftskú a Bajkalskú je jednou z vôbec najfrekventovanejších v Bratislave a jej uzatvorenie môže mať neblahé dôsledky na dopravu v meste a najmä v mestskej časti Ružinov. Zísť do Ružinova z Petržalky bude možné cez Einsteinovú a následne cez Most Apollo. Druhou možnosťou je zísť až na Gagarinovej ulici a vrátiť sa následne späť.

Obyvatelia Ružinova na sociálnej sieti opäť poukazovali na náročnú situáciu na Gagarinovej, ktorá bude po uzatvorení zjazdu na Bajkalskú pravdepodobne ešte náročnejšia. Mnohí žiadajú prehodnotenie dočasných zmien na Gagarinovej, ktoré uprednostňujú MHD a automobily vedú v jednom pruhu. Zatiaľ to však nevyzerá, že by sa na súčasnom stave Gagarinovej malo niečo meniť. Jej úpravu má na svedomí mesto a zmysel tejto úpravy naďalej trvá – v problematickom úseku preferovať efektívnejšiu MHD.

„Férovo treba povedať, že túto uzáveru si nevyžiadala výstavba bratislavského obchvatu. Pri výstavbe sa však zistilo, že technický stav zjazdu na Bajkalskú je taký zlý, až je nebezpečný. Možno by ho bolo aj ľahšie zbúrať a postaviť nanovo, to by však trvalo o dosť dlhšie, preto musí podstúpiť zásadnú rekonštruciu - bude celý “vypitvaný” až na úroveň základnej konštrukcie a dostavaný odznova,“ píše starosta Ružinova Chren.

Zároveň vodičom vlieva akú-takú nádej v podobe ďalších detailov týkajúcich sa priebehu prác:

„So zástupcami D4/R7 som hovoril niekoľkokrát a sľúbili nám, že budú pracovať najrýchlejšie ako to pôjde. Opravu mostnej konštrukcie plánujú začať “zhora”, takže po troch mesiacoch by sa mal otvoriť aspoň zjazd na Slovnaftskú. Nebude to úplná výhra, ale vznikne tým nová obchádzková trasa (z Petržalky sa bude dať dať zísť na Slovnaftskú, tam sa otočiť na novom kruhovom objazde a vrátiť sa naspäť Bajkalskou do Ružinova).“

Je teda jasné, že minimálne nasledujúce tri až šesť mesiacov bude pre obyvateľov Bratislavy ešte dôležitejšie používať MHD. Najmä pri ceste medzi Petržalkou a Ružinovom by mal do MHD, či na alternatívne spôsoby dopravy (bicykle, kolobežky...) presedlať najväčší možný počet cestujúcich.

Aj preto, lebo po značenej obchádzkovej trase budú premávať aj linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) 96, 196 a 98.
Linky 96 a 196 v smere Letisko/ŽST Nové Mesto pôjdu po obslúžení zastávky Bosákova vľavo na Dolnozemskú cestu, ďalej priamo na Most Apollo a Košickú ulicu. V križovatke Košická – Mlynské nivy – Prievozská pôjdu vpravo na Prievozskú ulicu, kde obslúžia zastávku Miletičova na Prievozskej ulici a pokračovať budú priamo v križovatke Prievozská – Bajkalská a od zastávky Prievozská po riadnej trase. V smere Prokofievova budú linky premávať bez zmeny.
Linka 98 v smere OD Slimák pôjde po obslúžení zastávky Ekonomická univerzita priamo na Most Apollo a Košickú ulicu, v križovatke Košická – Mlynské nivy – Prievozská ulica pôjde vpravo na Prievozskú, kde obslúži zastávku Miletičova na Prievozskej ulici. Pokračovať bude v križovatke Prievozská – Bajkalská vľavo, kde obslúži zastávku Prievozská (ako linky Slovak Lines). Následne bude pokračovať priamo na Bajkalskú ulicu a od zastávky Mliekarenská po riadnej trase. V smere Jasovská pôjde linka 98 bez zmeny.
 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo