2017-08-11 04:25:00
BMW 5 Touring 520d
BMW 5 Touring 520d a 530d
Zdroj: Ján Hargaš

VIDEO: S BMW 5 Touring po bavorských cestách, mestách a diaľniciach

BMW 5 drží krok s konkurentom zo Stuttgartu a verzia Touring pridáva praktickosť a prekvapivú eleganciu.

BMW radu 5 už poznáme nejaký ten piatok (aj keď redakčný test nechcene stále odkladáme), vozidlo sa môže popýšiť novou technikou, technológiou a vynovenou paletou motorov. Kombi verzia pridáva dávku bavorskej praktickosti. Z môjho pohľadu vyzerá možno ešte zaujímavejšie ako sedan. Priznávam, kombíky mám skrátka rád. Ak neveríte, že vyzerá dobre, pozrite si jazdné dojmy priamo z Bavorska. Nižšie pod videom pokračuje text.

Už od roku 1991 je u BMW dobrým zvykom k sedanu triedy 5 pribaliť aj praktickejšiu kombi verziu. Kombi sa už od začiatku označuje ako Touring a súčasný Touring je celkovo piatou generáciou kombi radu 5. Každou jednou generáciou sa popularita Touringu zvyšovala, a to isté sa očakáva aj od najnovšej verzie. Tá rozhodne neprešla revolučnou zmenou dizajnu, avšak evolúcia v štýle radov 7 a 5 sedan jej rozhodne pristane a predĺžené športovo pôsobiace línie výrazne zlepšujú celkový vzhľad auta s batohom. V galérii okrem testovaných verzií nájdete aj M550d xDrive. 

Okrem vzhľadu ale nový Touring, tak ako sedan, prináša množstvo noviniek. Auto je podstatne ľahšie vďaka kombinácii rôznych pokrokových materiálov vrátane superpevných ocelí, hliníka a karbónu. Auto by malo byť medzigeneračne úspornejšie. Z môjho pohľadu je ale najväčšou novinkou semi-autonómne riadenie. Medzigeneračný skok je skutočne obrovský a už dnes môžem prehlásiť, že Bavorom sa podarilo udržať krok s Mercedesom triedy E. Najprv poďme k testovaným motorom.

Zdroj: Ján Hargaš

Jazdili sme iba naftu, zo začiatku v ponuke štyri motory, ďalšie nabiehajú

Testované verzie 520d a 530d boli v oboch prípadoch vybavené iba zadným náhonom. Autá ale počas mojich pokusov preukázali výraznú blbuvzdornosť a výborné nastavenie podvozku. Jeho silnou stránkou je najmä komfort jazdy aj na horších cestách (v Bavorsku ich veľa nie je, ale našli sme aj také). Na druhú stranu, náklony oboch jazdených áut v rýchlych zákrutách boli väčšie než som čakal, a to aj v športovom režime. K 530d odporúčam zakúpiť pohon všetkých štyroch kolies, pretože ťažký nos auta znižuje možnosť čistých neutrálnych prejazdov kľukatých úsekov a v porovnaní s 520d sa skôr dostáva na limit (najmä pneumatík). Na druhú stranu, 520d dokáže aj bez veľkých zákrokov elektroniky jazdiť pekne čisto. Vyššie uvedeným nechcem povedať, že by štandardná 530d jazdila zle, to vôbec nie, ale elektronika musí zasahovať častejšie ako pri aute s ľahším predkom. 520d je výborný hltač diaľničných kilometrov a rýchlosť okolo 200 km/h mu na Autobahne nerobí žiadne starosti. 530d ale dominuje pri predbiehacích manévroch a má väčšiu rezervu výkonu na predbiehanie aj pri kratších príležitostiach. No a samozrejme, má krásny ťah odspodu a ešte krajší, i keď dobre utlmený zvuk.

Zdroj: Ján Hargaš

Od začiatku sa k dvojici naftových motorov pridáva dvojica benzínových s označením 530i a 540i. Z hľadiska ceny a protihodnoty je zo všetkých možností tou najlepšou verzia 530i. Z benzínového štvorvalca dostanete solídnych 252 koní, v kombinácii s 8-stupňovou prevodovkou to môže byť rovnako dobrý hltač kilometrov ako naftová verzia. Je ale jasné, že silné predaje Bavori očakávajú najmä od 520d. 190 koní autu stačí, i keď benzínový dvojliter ponúkne viac zábavy. Ak patríte k tým, ktorí k radu 5 kupujú jedine 6 a viac valcov, 540i a jej 340 koní je najzaujímavejším artiklom. Naftová motorizácia 530d je klasika a patrí k solídnym voľbám, no Bavori už v máji uviedli verziu 550d xDrive pre sedan a Touring si s quad turbodieselom s výkonom 400 koní nájde možno ešte viac záujemcov. Obzvlášť keď žijú a pracujú niekde v okolí Autobahnu... Neskôr pribudnú aj slabšie verzie ako 518d, či naopak biturbo verzia 525d a vyznávačov silnej nafty poteší tiež 540d. Aj 520i by sa mala objaviť a 540e taktiež.

Na palube Touringov je príkladné ticho a dostatok miesta aj pre päťčlennú rodinu. Vychytávky v batožinovom priestore sú presvedčivým argumentom k záujmu o Touring. Odklápacie okno v spolupráci s elektricky posuvnou roletou výrazne zjednodušujú prístup, rovnako ako elektrické dvere batožinového priestoru. Mechanizmus prekvapil rýchlosťou, zadné dvere sa otvárajú pohotovo a nezdržujú.

Zdroj: Ján Hargaš

Rovnako tak elektrické sklápanie zadných operadiel má svoje čaro. Najviac ma z tohto ohľadu zaujala skrýša na obe rolety oddeľujúce a skrývajúce batožinový priestor ako ste mohli vidieť vo videu. Nemusíte ich nechávať v garáži, či ich nechať pohodené v kufri, ak potrebujete využiť všetok dostupný priestor kabíny, majú svoje miestečko pod zdvojenou podlahou.

Zdroj: Ján Hargaš

Vrátim sa k asistenčným systémom. Počas jázd som poctivo skúšal semi-autonómne riadenie vozidla a musím Bavorov zaň opakovane pochváliť. Takmer bez zásahov som prešiel celý Mníchov po jednom z hlavných ťahov (obchvat). Auto si poradilo s tunelmi, so zápchou a tiež s neobmedzenou rýchlosťou na diaľnici. Odvážil som sa držať ruky na volante bez pohybu až do rýchlosti 190 km/h. Viac mi strach  a rozum nedovolili. Reakcie systému sú rýchle, nebrzdí prudko, nepanikári, jazdí plynulo a v podstate nikto mimo auta nevie, že vodič neriadi, iba dáva pozor a drží ruky na volante pre prípad potreby. Zaujal ma výrazný uhol natočenia volantu. Pokiaľ automobil vidí čiary, bez problémov zvládne aj ostrý výjazd z diaľnice. Auto tiež samostatne prechádza medzi pruhmi, stačí dlhšie podržať smerovku v žiadanom smere a pokiaľ v pruhu nie je prekážka, plynulo sa preradí. Dobrou funkcionalitou je sledovanie dopravných značiek.

Zdroj: Ján Hargaš

Ak Touringa plánujete k deťom, neodporúčam prikupovať mäkké dovieranie dverí, pretože systém nedokáže zaznamenať prekážku a nemilosrdne drví všetko, čo sa mu postaví do cesty (skúšali sme s drevenými paličkami rôznych hrúbok). Odrastenejšie deti v Touringu sklame minimálny počet USB portov. Vzadu dokonca nenájdete ani jeden a musíte si kúpiť redukciu na dve 12V zástrčky. No čo sme v praveku?

Z môjho pohľadu si 5 Touring dokáže udržať slušnú reprezentatívnosť, vyzerá dobre a z litrov v batožinovom priestore navyše dokáže vyťažiť maximum. Jazdí výborne, spotreba oboch áut pri dynamickom jazdení do 8 litrov je tiež viac ako dobrá. Touring potešil. Viac nabudúce, v redakčnom teste. 

Zdroj: Ján Hargaš

Ján Hargaš

Komentáre k článku