2020-03-31 13:50:00
Aston Martin DBX
Aston Martin DBX
Zdroj: Aston Martin

Aston Martin získal 600 miliónov, aby rozbehol výrobu DBX. Aj tak môže skrachovať

Aston Martin sa už roky pohybuje na hrane prežitia. Záchranou mu má byť práve DBX.

Lenže ukazuje sa, že aj DBX treba zachraňovať. Záchrana záchranného kolesa prináša firme približne 600 miliónov eur na to, aby britská značka dokázala rozbehnúť sériovú výrobu modelu typu SUV – DBX. Práve DBX má byť povestným záchranným kolesom, analytici doslova hovoria o projekte typu hop alebo trop. Ak bude úspechom, Aston Martin prežije a bude prosperovať, ak oň zákazníci neprejavia záujem, firma to nedá.

Darcom/investorom je kanadský miliardár Lawrence Stroll a jeho konzorcium Yew Tree. Stroll vlastní okrem iného aj tím F1 Racing Point. Práve cez tento tím by sa Aston Martin mal dostať do kolotoča F1 a jeho doterajšia zmluva s Red Bullom by sa tým pádom mala ukončiť.

Zdroj: Aston Martin

Aston Martin DBX je auto, ktoré sa značným spôsobom odlišuje od všetkých ostatných modelov. Je to jednoducho SUV. No práve o športové SUV je v súčasnosti veľký záujem a Aston nechce byť ďaleko. Značka dúfa, že sa DBX stane najpredávanejším modelom značky a doslova ju vytrhne z lavírovania nad priepasťou. Aktuálne má firma peniaze na približne dvanásť mesiacov, vplyvom vírusu môžu zdroje financovania vlastného chodu vyschnúť aj skôr. 

Potrebu veľkej finančnej investície ešte zvýšil koronavírus a potreba uzavrieť britskú fabriku, kde sa mal DBX vyrábať. Nedávno Aston ukázal ďalší zo série famóznych hyperšportových automobilov, ktorý ako prvý bude poháňať nový motor V6, ktorý je pre značku ozaj prelomový – je totiž prvým z vlastného vývoja za 50 rokov a mal by poháňať mnohé budúce autá značky.

Zdroj: Aston Martin


FOTO: Aston Martin
AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: carscoops, ft.com

Komentáre k článku


Stream naživo