2018-08-13 12:55:00
Volkswagen Golf 2017
Volkswagen Golf 2017 Ilustračné foto
Zdroj: VW

VW odstavuje tisíce áut na budúcom berlínskom letisku. Nemajú homologizáciu

Na budúcom hlavnom berlínskom letisku v Schönefelde v súčasnosti parkujú stovky volkswagenov bez typového schválenia. Bude ich viac.

Volkswagen (VW) si v troch parkovacích domoch a na troch ďalších plochách na termináli prenajal približne 8000 parkovacích miest. Dôvodom sú chýbajúce typové schválenia pre nové vozidlá, keďže od septembra začína platiť nový testovací režim WLTP (Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure). Každá automobilka musí pripraviť svoje vozidlá na novú prísnejšiu metódu testovania spotreby a emisií, aby získala typové osvedčenie. VW preto zápasí s nedostatkom miesta pre novovyrobené vozidlá.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho budú autá odstavené na letisku. Jeho prevádzka sa má začať až v roku 2020 po deviatich rokoch omeškania. Kedysi prestížny projekt trápi jedna kríza za druhou. Viaceré termíny spustenia do prevádzky nevyšli pre stavebné nedostatky, chyby v plánovaní či pre problémy s technikou. Prenájmom zatiaľ nevyužitých parkovacích miest zarobí letisko podľa vlastných údajov v tomto roku zhruba milión eur.

WLTP predstavuje pre VW skúšku ohňom, keďže od 1. septembra musí povinne nechať nanovo otestovať vyše 260 kombinácií motor-prevodovka a získať pre ne nové typové osvedčenie. Koncern však s prípravami a meraniami zaostáva.

Aby nemusel úplne pozastaviť výrobu, potrebuje autá bez typového schválenia niekam dočasne uložiť. Problémy so splnením novej normy a najmä nového meracieho cyklu priznal Volkswagen už dávnejšie. Šéf odborov sa doslova vyjadril, že koncern čaká v týchto mesiacoch ťažké obdobie, doslova hovoril o mesiacoch neistoty. S problémami sa ale potýkajú aj iní. Rozdiel je však najmä v množstve špecifikácií. Koncern ich má vzhľadom na krátkosť času jednoducho priveľa. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo