2018-02-20 12:25:00
Škoda Octavia RS –
Škoda Octavia Ilustračné foto
Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra

Súkromné osoby ponúkali v januári takmer polovicu z inzerovaných jazdeniek

Jazdenky, ktoré inzerovali predávajúci v minulom mesiaci na Slovensku boli často dovozové a takmer polovicu zo všetkých vozidiel ponúkali súkromné osoby.

Jazdenky, ktoré inzerovali predávajúci v minulom mesiaci na Slovensku boli až z 37 % dovozové a takmer polovicu zo všetkých 54 000 vozidiel ponúkali súkromné osoby. Najviac áut z dovozu predávajúci ponúkali v Trenčianskom kraji. Tieto výsledky vyplynuli z pravidelnej analýzy spoločnosti AAA AUTO, ktorá trh s ojazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a robí jeho hodnotenie.

V porovnaní s decembrom 2017 v minulom mesiaci vzrástol počet vozidiel inzerovaných súkromnými osobami, tvorili takmer polovicu z ponuky jazdeniek. Najviac ich bolo v Prešovskom kraji a naopak najmenej v Trenčianskom kraji. Individuálni predajcovia ponúkali oproti podnikateľom alebo spoločnostiam staršie automobily, ktoré mali viac najazdených kilometrov. Súkromníci inzerovali najčastejšie  autá vo veku 10,8 rokov a s nájazdom 191 884 km. Naopak automobily ponúkané podnikateľmi alebo spoločnosťami boli o 4,6 rokov mladšie a mali o 54 000 menej najazdených kilometrov.

Nárast predajov súkromnými osobami môže podľa odborníkov spôsobovať novela zákona, ktorá platí od začiatku roka 2016. Tá zaviedla trestnosť stáčania odometrov s tým, že z tohto opatrenia boli vyňaté súkromné osoby. Mnohí podnikatelia sa postupne naučili tento zákon obchádzať prostredníctvom predaja súkromníkmi či s pomocou komisionálneho predaja. Tento pomer môže byť v skutočnosti ešte vyšší, pretože automobily v komisiách často inzerujú predajcovia na seba, no zmluva sa uzatvára s majiteľom, súkromnou osobou.

Minulomesačná ponuka jazdeniek nepriala fanúšikom vozidiel na alternatívny pohon. Tieto autá tvorili iba 3 % z inzerovaných jazdených áut. Naopak dominovali vozidlá s dieselovým pohonom (70 %), ktorých  najčastejší vek bol 7,7 roka a mali najazdených 172 263 km. Tzv. benzíňákov bolo iba 27 %, avšak mali výrazne vyšší vek 9,2 roka v a nižší nájazd 118 314 km. Tradične si benzínové automobily kupujú zväčšia jednotlivci, ktorí s nimi nenajazdia toľko kilometrov a používajú ich dlhšie, kým dieselové pohony volia najčastejšie firmy alebo jednotlivci, ktorí jazdia veľa a áut sa zbavujú a s vyšším nájazdom.

TOP 10 najinzerovanejších jazdeniek v januári

1.            Škoda Octavia

2.            Volkswagen Passat

3.            Volkswagen Golf

4.            Škoda Fabia

5.            Audi A4

6.            BMW 3

7.            Škoda Superb

8.            BMW 5

9.            Audi A6

10.          Ford Focus

Najponúkanejšou jazdenkou v januári bol už tradičný víťaz tohto rebríčka – Škoda Octavia. Druhý bol Volkswagen Passat, tretí Golf. Škody Octavie mali najčastejšie 9,3 roka a  198 000 kilometrový nájazd. Rovnaký vek mali aj Passaty, nájazd mali o 8 000 km vyšší.

Najviac jazdeniek už tradične ponúkali predajcovi v Trenčianskom kraji (11 726). Inzerované autá boli aj najmladšie (3,4 roka) a mali najnižší počet najazdených kilometrov (78 250 km). Ich kvalite samozrejme zodpovedala aj najčastejšie inzerovaná cena, ktorá bola najvyššia. Naopak najmenej jazdeniek inzerovali predajcovia v Trnavskom kraji, len 4 973. Najčastejší nájazd bol 172 003 km a vek 9,7 roka.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: AAA Auto

Komentáre k článku


Stream naživo