2018-01-25 15:10:00
Audi A8 podstúpilo výraznú
Audi A8 podstúpilo výraznú modernizáciu
Zdroj: Audi

Aktualizované: Vyšetrovanie KBA sa netýka nových motorov 3,0 TDI

Nemecký spolkový úrad pre automobilovú dopravu tvrdí, že nelegálny softvér na úpravu emisií majú vozidlá v norme Euro6.

Aktualizované 29.01: Nie je nový ako nový... Aj keď pôvodné správy naznačovali (aj jednoznačne tvrdili), že vyšetrovanie KBA sa po novom dotýka aj najnovšch modelov Audi - tých práve v predaji, podľa informácií priamo z Audi už vieme, že nové vozidlá situáciou dotknuté nie sú. Vozidlá stojace na najnovšej platforme MQB (Evo II) vrátane A8 nie sú dotknuté. Nasleduje pôvodná správa: 

Nemecký spolkový úrad pre automobilovú dopravu (KBA) tvrdí, že odhalil nedovolený softvér na reguláciu emisií v novších dieselových modeloch Audi.

Nariadil automobilke, aby povolala do servisov 127.000 vozidiel. Uviedli to noviny Bild am Sonntag. Týka sa to celého radu modelov: A4, A5, A6, A7, A8 a SUV modelov Q5, SQ5 a Q7 s motormi 3,0 V6 TDI. Motory majú mať podobné zariadenie ako pri emisnej norme Euro6 a staršom type agregátov. Úlohou zariadenia je pri detekovaní kontroly emisií zlepšiť zloženie výfukových plynov oproti bežnému používaniu a vyhovieť tak normám. Problém sa má týkať aj najnovšieho modelu Audi A8. KBA sa podľa našich informácií mala vyhrážať aj odobratím typového schválenia na tento najnovší model (aj napriek tomu, že najnovšia generácia motorov nie je kauzou dotknutá). Norma Euro 6 tu nie je od včera, a tak presné informácie o konkrétnych verziách motoru dodá až čas.

Z celkového počtu 127.000 problematických vozidiel je 77.600 evidovaných v Nemecku. Spoločnosť Audi, ktorá je dcérou koncernu Volkswagen (VW), už niekoľko mesiacov skúma svoje dieselové motory v rámci spolupráce s nemeckými úradmi, ktoré majú na starosti emisný škandál.

Automobilka Audi vlani v novembri oznámila, že zvoláva 5000 vozidiel v Európe na úpravu softvéru po tom, ako sa zistilo, že emitujú príliš veľa oxidu dusíka.

Nemecký koncern VW je pod drobnohľadom úradov po celom svete po tom, ako americká agentúra na ochranu životného prostredia na jeseň 2015 zistila, že do dieselových motorov nainštaloval softvér, ktorý pri testoch umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty emisií dusíka. Škandál s názvom dieselgate sa týka 11 miliónov áut na celom svete.

 

jh
AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, KBA, Motor1

Komentáre k článku


Stream naživo