2017-02-20 17:55:00
Opel Astra ST 1.6
Opel Astra ST 1.6 TURBO
Zdroj: Jozef Vydra

Opel pod krídlami PSA: Francúzi nechcú prepúšťať, ani rušiť závody v Nemecku

I keď tu ešte je teoretická šanca, že z obchodu nič nebude, všetko nasvedčuje tomu, že Opel skončí vo francúzskych rukách.

Aj keď ešte neexistujú žiadne oficiálne potvrdenia kontraktu, všetko naznačuje tomu, že nemecký Opel prechádza pod krídla koncernu PSA, ktorý združuje značky Peugeot, Citroen a DS. Po novom sa do koncernu pričlení aj Opel. Nemcom ale nehrozí prepúšťanie, sľubuje vedenie francúzskeho koncernu.

Francúzska automobilka PSA Group prisľúbila nemeckej vláde, že v prípade plánovaného prevzatia európskych operácií General Motors (GM) bude naďalej prevádzkovať všetky nemecké výrobné závody značky Opel.

Oba koncerny PSA aj GM minulý týždeň potvrdili, že rokujú o prevzatí značiek Opel a Vauxhall francúzskou automobilkou. To vyvolalo obavy zo škrtov a úsporných opatrení, keďže európsky automobilový sektor dlhodobo bojuje s nadmernými kapacitami.

Vládne zdroje uviedli pre agentúru Reuters, že koncern PSA signalizoval pripravenosť vyhovieť požiadavkám Nemecka, týkajúcich sa zachovania závodov, pracovných miest a existujúcich kolektívnych zmlúv. Opel by mal podľa mediálnych správ pokračovať ako nezávislá značka v rámci skupiny PSA so všetkými svojimi nemeckými závodmi.

Dohoda o prevzatí by sa mala podpísať 9. marca na začiatku Ženevského autosalónu, uviedol Bild am Sonntag. Nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová vo štvrtok (16. 2.) uviedla, potom, čo sa koncern GM snažil upokojiť obavy zo zatvárania závodov, že počíta s pokračovaním rokovaní o prevzatí.

Nemci sa báť nemusia, Briti však áno

Dva zdroje blízke PSA však uviedli pre agentúru Reuters, že súčasťou rokovaní o fúzii sú aj plány na zníženie počtu pracovných miest a obmedzenie kapacít. Dotknúť by sa to malo predovšetkým dvoch britských závodov sesterskej značky Opelu, Vauxhall.

V Británii má Vauxhall dva závody, oba sa primárne špecializujú na výrobu automobilov pre domáci britský trh. V prvom v meste Elsmere Port sa vyrábajú modely Astra a pracuje v ňom približne 2100 zamestnancov. Menší závod má Opel/Vauxhall v meste Luton a vyrábajú sa tam dodávky Vivaro. Zamestnáva 900 pracovníkov. 

jh
ZDROJ: TASR, REUTERS

Komentáre k článku


Stream naživo