2017-01-17 09:35:00
Renault Mégane Grandtour 1,5
Ilustračné foto
Zdroj: Ján Hargaš

Pre možný emisný podvod začali vo Francúzsku vyšetrovať firmu Renault

Po emisnom škandále Volkswagenu a obvinení z obdobného podvodu koncern FCA prišiel rad aj na Renault.

Prokuratúra v Paríži začala vyšetrovanie francúzskej automobilky Renault pre možné podvody pri emisných testoch. Uviedol to dnes zdroj z parížskej prokuratúry. V reakcii na tieto informácie cena akcií automobilky prudko klesla.

Je to už tretia automobilka v krátkom čase, ktorá čelí obvineniu z manipulácií pri emisných testoch. Po Volkswagene, ktorý s emisným škandálom zápasí už 16 mesiacov, najnovšie americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) obvinila firmu Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Parížska prokuratúra začala vyšetrovanie voči Renaultu približne dva mesiace po tom, ako prevzala správu od úradu na ochranu spotrebiteľov. Ten v reakcii na kauzu Volkswagen sám začal automobilku preverovať, či firma nepodvádza pri emisných testoch dieselových áut.

Cena akcií Renaultu krátko po zverejnení informácií klesla o viac než 4 % na najnižšiu hodnotu za posledný mesiac. Neskôr sa čiastočne zotavila a pokles sa zmiernil na približne 3 %.

Francúzska prokuratúra okrem Renaultu vyšetruje v súvislosti s emisiami aj Volkswagen, aj jeho praktiky na území Francúzska. Pristúpila k tomu potom, ako sa ukázalo, že nemecká spoločnosť v USA v prípade státisícov dieselových áut podvádzala pri emisných testoch. Volkswagen neskôr priznal, že s problematickým softvérom, ktorý počas testov umožňuje maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka, jazdí vo svete celkovo 11 miliónov vozidiel.

FCA čelí obvineniu, podľa ktorého 104-tisíc automobilov na americkom trhu má zariadenie na úpravu emisií pri testoch. FCA sa bráni tým, že automobily s 3,0 litrovými naftovými motormi síce majú zariadenie na kontrolu emisií, to však nie je zariadením na podvádzanie (defeat device). Nemci v súvislosti s týmto obvinením od agentúry EPA požiadali Európsku komisiu, aby preverila, či takéto zariadenie nemajú aj naftové motory predávané v Európe. Týkalo by sa to najmä modelov Jeep.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo