2017-01-16 10:50:00
Martin Winterkorn
Martin Winterkorn
Zdroj: wikimedia

Tak tomu sa povie zlatý padák! Bývalý šéf Volkswagenu sa nemá na čo sťažovať

Martin Winterkorn odstúpil z postu šéfa koncernu Volkswagen po prevalení emisného škandálu. Netrie biedu.

Martin Winterkorn, bývalý riaditeľ obrieho koncernu Volkswagen si rozhodne na dôchodku nežije zle. Koncern naňho nezabudol ani potom, čo ho opustil po prevalení najväčšieho automobilového škandálu súčasnosti.

Niežeby si Winterkorn nezarobil na dôchodok veď v roku 2014 dostal za svoju prácu pre koncern aj s odmenami viac ako 15 miliónov eur. V roku 2015 dostával plat aj potom, čo odstúpil z funkcie a zarobil celkovo 10 miliónov eur.  Od koncernu podľa novín Bild-Zeitung naďalej dostáva gážu/dôchodok o akom môže i bežný nemecký dôchodca len snívať. Navyše mu automobilka prepláca niektoré výdaje a za bývanie vo veľkej vile platí minimum. Winterkorn už pred rokom tvrdil, že nevidí dôvod na to, aby sa vzdal platu a odmien od VW, keďže sa považuje za nevinného.

Martin Winterkorn, bývalý šéf správnej rady koncernu Volkswagen, platí nájomné za štvorcový meter vo veľkej vile len 5 eur mesačne. Winterkorn obýva vilu s celkovou plochou 400 štvorcových metrov. Za prenájom 400 metrovej vily teda platí mesačne 2000 eur, teda menej než by platil za prenájom rodinného domu v Bratislave. Informuje o tom v najnovšom vydaní nemecký spravodajský magazín Spiegel.

Firma spravujúca nehnuteľnosti VW sa dopracovala k takej výške nájomného preto, lebo Winterkorn polovicu plochy vily dal k dispozícii pre hosťov koncernu. Firma Volkswagen Immobilien GmbH sa však stará aj o iné objekty, ktoré Winterkorn užíva. Asi 60.000 eur stálo vykurovacie zariadenie pre záhradné jazero v osade Gross Schwülper pri Braunschweigu, kde chce chovať kaprov, ktoré potrebujú teplé prostredie.

Na pokus o preverenie údajov prišla z Wolfsburgu odpoveď, že sa podrobnosti z nájomnej zmluvy neuvádzajú. Denník Bild-Zeitung minulý týždeň uviedol, že Winterkorn dostáva od začiatku tohto roka podnikový dôchodok 3000 eur denne. Okrem toho má do konca života k dispozícii služobný automobil.

Winterkorn odstúpil z funkcie predsedu správnej rady VW v septembri 2015, keď prepukol škandál so softvérom, ktorý umožňoval manipulovať s výškou škodlivín vo výfukových plynoch vozidiel koncernu s dieselovým motorom počas technických kontrol.

 

jh
ZDROJ: TASR, Bild-Zeitung

Komentáre k článku


Stream naživo