2017-01-11 18:30:00
Peňazí musíme dať za
Peňazí musíme dať za palivo stále viac

Za emisný škandál zaplatí VW veľa. Slováci by 1 rok nemuseli platiť žiadne dane!

Keby Volkswagen zaplatil všetky pokuty za emisný škandál Slovensku, mohli by sme mať viac ako rok daňové prázdniny.

Podvádzať sa neoplatí, najmä v USA. Koncern sa dohodol s americkou vládou na odškodnom.

Volkswagen sa v USA dohodol na urovnaní emisného škandálu. Volkswagen v utorok (10.1.) potvrdil, že sa v USA predbežne dohodol na urovnaní týkajúcom sa manipulácie s emisiami dieselových áut. Automobilka by mala v jeho rámci zaplatiť 4,3 miliardy USD (4,07 miliardy eur) a priznať svoju vinu.

Návrh dohody tiež počíta s vymenovaním nezávislej kontrolnej inštitúcie, ktorá by v najbližších troch rokoch monitorovala jej dodržiavanie.

Koncern ďalej uviedol, že spoločne s touto pokutou náklady na urovnanie emisného škandálu prekročia rezervy vo výške 19,2 miliardy dolárov (18,2 mld eur), ktoré si na tieto účely odložil. To ale nemusí byť konečný účet, výrazné navyšovanie finálnej sumy sa však už neočakáva. Už predtým sa VW dohodol na odškodnom vo výške 15 miliard dolárov s vlastníkmi naftových áut značky a s enviromentálnymi organizáciami v USA. 

Dohodu musí ešte schváliť dozorná aj výkonná rada Volkswagenu rovnako ako americké súdy. Koncern by mal svoju vinu priznať už dnes, uviedol pre agentúru Reuters zdroj oboznámený so záležitosťou.

Volkswagen sa snažil dosiahnuť dohodu ešte predtým, než prezident Barack Obama 20. januára opustí svoj úrad. Zmena administratívy by totiž mohla zdržať dohodu o celé mesiace.

Dohoda s ministerstvom spravodlivosti neznamená, že sa zastavia individuálne vyšetrovania. Ďalší manažéri automobilky môžu čeliť obvineniam, uviedol zdroj.

Pre porovnanie, ak by Volkswagen zaplatil všetky pokuty a odškodné namiesto Američanov a americkej vláde Slovenskej republike, vykryl by tak všetky výdavky štátu na 1 rok, respektíve by viac ako zdvojnásobil štátne príjmy. Slovensko by mohlo vďaka Volkswagenu na viac ako rok vyhlásiť daňové a odvodové prázdniny pre všetkých obyvateľov krajiny (zamestnanci, živnostníci, podnikatelia). Predstavte si, že by ste rok nemuseli dotovať štátnu kasu prostredníctvom DPH, dani z príjmu, či prostredníctvom spotrebných daní. Taký benzín, či nafta by stáli zhruba polovicu dnešnej ceny a všetky tovary a služby by mohli byť o 21% lacnejšie a každý mesiac by ste mali v ruke viac peňazí za svoju prácu...

(VW zaplatí viac ako 18,2 miliardy eur. Príjmy štátneho rozpočtu SR (najmä dane) za rok 2015 boli vo výške 15,5 miliardy. Výdavky vo výške 18,3 miliardy.)

jh
ZDROJ: TASR, BBC

Komentáre k článku


Stream naživo