2016-12-05 04:25:00
Emisie automobilov
Emisie automobilov Ilustračné foto
Zdroj: cbw.ge

Tieto štyri mestá za 9 rokov úplne zakážu naftové motory. Ďalšie budú nasledovať

O zlepšenie kvality ovzdušia sa veľkomestá snažia už roky. Teraz veria, že našli cestu. Zákaz vstupu pre naftu.

Mnohé metropoly sveta trpia na výrazne znečistené ovzdušie, ktoré obyvateľom nielenže znepríjemňuje život, spôsobuje im tiež zdravotné komplikácie. Znečistené ovzdušie je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zodpovedné za približne 3 milióny úmrtí ročne.

Vedenie viacerých veľkomiest spája znečistenie ovzdušia najmä s prehustenou premávkou na svojom území. Preto sa už roky snažia zlepšiť kvalitu ovzdušia. Nielen prostredníctvom investícií do hromadnej dopravy, ale tiež rôznymi zákazmi. Aj vďaka kauze Dieselgate sa dnes nepriateľom č. 1 stali automobily s motormi spaľujúcimi naftu. Na stretnutí starostov svetových veľkomiest sa štyri veľkomestá zaviazali k úplnému zákazu vstupu na svoje územie pre automobily s naftovými motormi.

Hlavné mestá Francúzska, Mexika, Španielska a Grécka sa týmto spôsobom usilujú zlepšiť kvalitu svojho ovzdušia. Mestá Paríž, Mexico City, Madrid a Atény zároveň podporia alternatívne spôsoby prepravy a propagáciu bicyklov či chôdze.

Rozhodnutie o tomto opatrení padlo v metropole Mexika, kde sa starostovia veľkomiest stretávajú každé dva roky.

Naftové motory prispievajú k znečistenia ovzdušia dvojako: produkciou pevných častíc a oxidu dusného. Veľmi jemné pevné častice dokážu preniknúť do pľúc a prispieť tak ku kardiovaskulárnym chorobám a smrti.

"Naše mesto pristúpi k odvážnemu plánu - postupne vykážeme z ulíc najznečisťujúcejšie vozidlá. Naša ambícia je jasná a začali sme ju už realizovať. Za vzor si berieme Tokio, ktoré už k tomuto opatreniu pristúpilo," vyhlásila starostka Paríža Anne Hidalgová, ktorú dnes citovala spravodajská stanica BBC.

Je viac ako pravdepodobné, že do boja proti naftovým automobilom sa čoskoro pridajú ďalšie mestá, možno i štáty. I keď na Slovensku takéto uvažovanie zatiaľ nemá silnú pozíciu, Slovákov s obľubou v automobiloch s naftovými motormi môže v budúcnosti prekvapiť nutnosť odstaviť svoje vozidlo za hranicami mesta, ktoré chceli navštíviť. Nafta vo svete pomerne náhle stratila svoj lesk. Načase? Dajte nám vedieť v diskusii.  

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo