2016-11-24 11:45:00
VW Tiguan Highline 2.0
VW Tiguan Highline 2.0 TDI 4Motion Ilustračné foto
Zdroj: Jozef Vydra

VW: Dovidenia nafta, vitaj elektrina. Naftové motory už nikdy viac. V USA...

Nemecká automobilka Volkswagen sa celkom pochopiteľne rozhodla skončiť s predajom dieselových áut v USA.

Namiesto naftových áut sa zameria na športovo-úžitkové vozidlá (SUV) a autá na elektrický pohon. Zmena je súčasťou novej stratégie rovnomennej a hlavnej značky VW na trhoch Amerík po tom, ako firmu na týchto trhoch vážne poškodil škandál so zavádzaním pri emisných testoch. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na rozhovor šéfa značky VW Herberta Diessa pre denník Handelsblatt.

Rozhodnutie je v rozpore s pôvodnými plánmi Volkswagenu, že firma sa ku kedysi populárnej technológii vráti neskôr, keď sa rozruch okolo emisií upokojí. Nakoniec sa ale automobilka rozhodla, že s predajom dieselových áut v USA skončí. Tieto vozidlá sa pritom podieľali na predaji značky VW v Spojených štátoch zhruba 25 %.

"V tejto chvíli počítame s tým, že nové vozidlá na naftový pohon v USA už ponúkať nebudeme," povedal Diess v rozhovore pre Handelsblatt.

Namiesto toho bude spoločnosť viac investovať do zvýšenia počtu modelov SUV a do elektromobilov. Počet modelov SUV by sa mal do roku 2020 zvýšiť z terajších dvoch na 19 a čo sa týka áut na elektrický pohon, od roku 2025 by ich VW chcel ročne predávať okolo milióna.

VW v súčasnosti disponuje dvoma vozidlami na elektrický pohon - VW eUP a VW e-Golf. Zároveň má v ponuke dva plug-in hybridy - Golf GTE a Passat GTE. 

Ponuku SUV tvorí veľký Tuareg a menší Tiguan. Ponuku SUV začiatkom budúceho roka minimálne v USA rozšíri nové veľké SUV Atlas a automobilka pripravuje ďalšie modely. 

Plány na 19 modelov SUV a milión predaných elektromobilov tak možno v súčasnosti hodnotiť ako plány mimoriadne smelé. 

jh
ZDROJ: TASR, REUTERS

Komentáre k článku


Stream naživo