2016-10-07 12:00:00
Lotus Evora 400
Lotus Evora 400
Zdroj: Lotus, Roadandtrack

Proton a Lotus sú na predaj. Záujem má PSA, Renault a Suzuki

Malajzijská automobilka Proton je na predaj. Záujem prejavili tri automobilky.

Automobilka Proton je na predaj. Jej súčasný vlastník konglomerát DRB-HICOM ponúkol strategické partnerstvo dvadsiatim automobilovým spoločnostiam. Z nich na ponuku reagovali tri: PSA Peugeot Citroen, Renault a Suzuki. Zatiaľ oficiálne potvrdil rokovanie z vlastníkmi značky Proton iba PSA.

Kým značka Proton je v našich končinách pomerne neznáma, Proton od roku 1996 vlastní britský Lotus. Z nášho hľadiska tak práve vlastníctvo Lotusu môže byť pre automobilky zaujímavé. Nemenej zaujímavý je však samotný Proton.

Proton vznikol ako malajzijská národná automobilka v roku 1983. Prvé modely, ktoré začala firma ponúkať na domácom trhu boli preznačené autá značky Mitsubishi. Práve Mitsubishi istý čas vlastnilo podiely v automobilke a v nedávnej minulosti spoločnosti obnovili spoluprácu na modeloch (preznačený Lancer).

Proton sa postupom času stal autonómnym a svoje produkty dnes predáva na približne desiatich trhoch. Je to jediná automobilka z juhovýchodnej Ázie, ktorá má vlastný výskum a vývoj a stavia tak vlastné modely, popri tom naďalej ponúka preznačkované vozidlá. DRB-HICOM odkúpil Proton v roku 2012, odvtedy sa neúspešne snaží zvrátiť pokles predajov a dostať značku z červených čísel.

Proton je 100% vlastníkom britskej spoločnosti Lotus, ktorá vyrába ľahké športové vozidlá. DRB-HICOM potvrdil, že je otvorený rokovať aj o odpredaji britskej značky, nielen malajzijskej automobilky.

Proton v súčasnosti ponúka modely ako Prevé, Iriz (oba zobrazené), MPV Evora, Persona, Perdana, Suprima, Saga.

Zdroj: wikimedia
Zdroj: wikimedia

jh
ZDROJ: Reuters, Carandadvice

Komentáre k článku


Stream naživo