2016-08-22 12:50:00
Volkswagen Slovakia zamestnáva už
Volkswagen Slovakia zamestnáva už viac ako 10 000 zamestnancov Ilustračné foto
Zdroj: VW Slovakia

Volkswagen musel zastaviť výrobu 2 modelov. Obmedzenie výroby aj na Slovensku!

Nemecký koncern Volkswagen musel pre spor s dvoma dodávateľmi zastaviť/obmedziť výrobu vo viacerých závodoch.

Volkswagen má vážne problémy s dvoma dodávateľmi dielov Car Trim a ES Automobilguss. Musel preto zastaviť alebo obmedziť výrobu vo viacerých závodoch. Jedným z nich je aj závod Volkswagenu v Martine.

Volkswagen musel od dnes 22.8 minimálne do soboty 27.8 zastaviť montážne linky aj ďalšie časti produkcie modelu Golf vo Wolfsburgu pre nedostatok komponentov.

Od štvrtka 18.8. je zároveň zastavená výroba modelu Passat. Okrem toho musel koncern VW obmedziť výrobu aj v minimálne ďalších piatich závodoch, čo sa dotklo vyše 25-tisíc pracovníkov.

Ako sme zistili, koncern musel pristúpiť aj k obmedzeniu výroby v martinskom závode na Slovensku. Koncern pristúpil k „riadeniu prítomnosti zamestnancov, pričom časť výroby komponentov je dočasne prerušená.“ V Martine koncern vyrába komponenty pre prevodovky a podvozky. Práve prevodovky sú dotknutou súčasťou výroby.

Zdroj: Volkswagen Slovakia

Dôvodom zastavenia a obmedzenia výroby v závodoch VW je spor s dodávateľmi dielov – firmami Car Trim a ES Automobilguss. Car Trim vyrába poťahy na sedadlá a ES Automobilguss dodáva časti prevodovky (prevodové skrine). Obe spoločnosti patria ku skupine Prevent so sídlom v Slovinsku. Firmy odmietajú vinu za spor s Volkswagenom a obviňujú koncern zo zneužívania moci na ich úkor.

"VW nás donútil k tomuto konaniu, aby sme chránili svojich zamestnancov v Dolnom Sasku a v Sasku a aby sme mohli zabezpečiť ďalšiu existenciu našej firmy," uviedol člen vedenia ES Automobilguss Alexander Gerstung.

Súčasná situácia je dôsledkom okamžitého a bezdôvodného vypovedania kontraktov zo strany VW, ktoré sa podľa VW vzťahujú na sériové dodávky. Nároky oboch firiem v tejto súvislosti predstavujú niekoľko desiatok miliónov eur.

Volkswagen (VW) a dve dodávateľské firmy ES Automobilguss a Car Trim  pokračujú v rokovaniach o riešení vzájomného sporu aj dnes po prerušení počas víkendu.  

Obe strany vyhlásili, že aj napriek eskalácii konfliktu chcú zostať v kontakte. "Stále pracujeme na tom, aby sme dospeli k dohode," uviedol hovorca VW. Automobilka však upozornila, že v prípade potreby využije všetky dostupné právne prostriedky, aby dostala diely, ktoré nutne potrebuje. Tento proces už začala – súdnou cestou.

Nemecký súd minulý týždeň nariadil obom dodávateľským firmám, aby obnovili dodávky dielov, čo však obe spoločnosti odmietli. Odvolanie v jednom z týchto prípadov je naplánované na 31. augusta. Automobilka zatiaľ požiadala súd v Braunschweigu, aby dodávateľov pokutoval a umožnil jej zobrať si diely z ich závodov. Obe dodávateľské firmy majú čas na odpoveď do tohto týždňa a súd potom rozhodne o žiadosti VW.

Spor s firmami Car Trim a ES Automobilguss môže znížiť zisk koncernu až o 40 miliónov eur týždenne, tvrdí analytik Bankhaus Lampe Christian Ludwig. "Je jasné, že čím dlhšie to bude trvať, tým to bude horšie," uviedol Ludwig. "Rozsah dôsledkov bude tiež závisieť od toho, či to dokážu obmedziť na značku Volkswagen."

Automobilový expert Ferdinand Dudenhöffer povedal pre denník Ruhr Nachrichten, že VW hrozí zníženie zisku "vo vysokom trojcifernom miliónovom pásme". Takéto zastavenie dodávok však tiež znamená stratu dôvery všetkých výrobcov v odvetví. "Niečo takéto sa robí skutočne len v najvyššej núdzi." Dudenhöffer upozornil, že VW nie je na takéto niečo pripravený. "Ostatné svetové automobilky majú prinajmenšom dvoch dodávateľov pre takéto diely."

Pripájame tiež kompletné stanovisko k veci od spoločnosti Volkswagen Slovakia: Dodávateľ koncernu Volkswagen prerušil zmluvne dohodnuté dodávky dielov. To vedie k nedostatku dielov vo výrobe. Súd vydal dočasné nariadenie, ktoré zaväzuje dodávateľa k obnoveniu dodávok. Tento záväzok doteraz nebol splnený. Vzhľadom na uvedené skutočnosti reaguje Volkswagen Slovakia v závode Martin riadením prítomnosti zamestnancov, pričom časť výroby komponentov je dočasne prerušená.

Doplnené 19:30Situácia sa v tomto týždni dotkla približne 60 zamestnancov v závode Martin, ktorí majú nárok na náhradu mzdy alebo čerpanie nadčasových hodín, alebo časového konta, alebo zostatkovej dovolenky.

Doplnené 24.8. 14:30 - Závod Volkswagenu v Martine je opäť v plnej prevádzke
Výroba automobilového závodu Volkswagen v Martine je opäť v plnej prevádzke. Pre agentúru SITA to povedala hovorkyňa spoločnosti Lucia Makayová. Martinsky závod v pondelok v a utorok dočasne obmedzil výrobu komponentov. Obmedzený režim prevádzky sa podľa Makayovej dotkol 60 zamestnancov.

Nemecká automobilka už dosiahla dohodu so svojimi subdodávateľmi. Podľa tlačovej agentúry DPA Volkswagen informoval, že subdodávatelia rýchlo obnovia svoje dodávky.

Martinský závod vyrába komponenty pre prevodovky a podvozky. Produkčné portfólio tvoria diferenciály, príruby, brzdové bubny, brzdové kotúče, náboje kolies, prírubové hriadele a synchrónne krúžky. Komponenty sa montujú do áut značiek Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT a Porsche.

S viac ako 800 zamestnancami sa zaraďuje medzi najväčších zamestnávateľov v Turčianskom regióne. Viac ako 93 percent martinskej výroby smeruje na export. Pre bratislavský závod Volkswagen Slovakia je určených asi 7 % produkcie. Svoju činnosť začal v roku 2000.

jh
ZDROJ: TASR, REUTERS, DPA, Volkswagen

Komentáre k článku


Stream naživo