2016-07-19 13:30:00
Daimler Mercedes kamión
Daimler Mercedes kamión
Zdroj: Daimler

Európska komisia udelila najväčším výrobcom nákladiakov rekordnú pokutu!

Európska komisia (EK) dnes udelila vôbec najväčšiu pokutu za cenový kartel vo svojej histórii.

Európska komisia (EK) dnes udelila vôbec najväčšiu pokutu za cenový kartel vo svojej histórii, a to vo výške 2,93 miliardy eur, piatim popredným výrobcom nákladných áut v Európe: koncernom Daimler, MAN, Volvo/Renault, Iveco a DAF. Dôvodom bola cenová dohoda, ktorá sa týkala technológií na znižovanie emisií. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Podľa eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej  sa pätica firiem dopredu dohodla, že náklady spojené so splnením emisných noriem prenesú na plecia zákazníkov.

Automobilka MAN, ktorú vlastní koncern Volkswagen, unikla pokute vo výške 1,2 miliardy eur za to, že kartelovú dohodu EK odhalila a získala "imunitu". Všetkých päť firiem sa podieľa zhruba 90 % na celkovej produkcii veľkých aj stredne veľkých nákladných vozidiel v Európe.

Daimler dostal najväčší trest, musí zaplatiť 1,01 miliardy eur. Nasledujú firma DAF Trucks, ktorej vlastníkom je Paccar, s pokutou 752,7 milióna eur. Volvu vyrubila EK pokutu 670,4 milióna eur a Iveco, ktoré patrí talianskemu výrobcovi nákladných áut a traktorov CNH, dostalo pokutu 494,6 milióna. Všetky štyri automobilky priznali, že nepostupovali správne, za čo im EK znížila sankcie o 10 %.

Automobilka Scania, ďalšia dcéra Volkswagenu, sa s komisiou nedohodla na urovnaní sporu, takže v nej pokračuje vyšetrovanie.

Dnešná pokuta je rekordná a prekonala aj pokutu z roku 2012, keď EK udelila peňažný trest 1,47 miliardy eur siedmim firmám za cenový kartel pri komponentoch pre televízne a počítačové obrazovky.

 

jh
ZDROJ: TASR, REUTERS, AP

Komentáre k článku


Stream naživo