2015-10-01 15:10:00
Volkswagen Passat Alltrack 2015
Ilustračné foto

Kauza VOLKSWAGEN: Predá nemecký koncern niektorú zo svojich značiek?

Vedenie Volkswagenu hľadá riešenia na posilnenie finančnej pozície firmy. Zatiaľ považuje za najhoršiu možnosť navýšenie kapitálu.

Vedenie Volkswagenu začalo hľadať riešenia, ktoré by zlepšili finančnú pozíciu firmy po tom, ako v dôsledku rozsiahleho emisného škandálu hrozia automobilke obrovské pokuty a vysoké náklady na zvolávanie áut s problematickým softvérom do servisov. Medzitým totiž ratingové agentúry varovali, že škandál môže mať pre najväčšiu európsku automobilku vážne následky a firma sa obáva, že časom by mohli jej rating zhoršiť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dozorná rada spoločnosti preto začala diskutovať o opatreniach na posilnenie finančnej pozície firmy vrátane zníženia nákladov. Súčasťou možných riešení je aj zvýšenie kapitálu, uviedli pre agentúru Reuters dva zdroje blízke rade.

Ako uviedol jeden zo zdrojov, je možné, že ak by náklady spojené s emisným škandálom presiahli "kritickú úroveň," VW pristúpi k zvýšeniu kapitálu. Podľa analytika zo spoločnosti Bernstein Maxa Warburtona "je navýšenie kapitálu vysoko pravdepodobné, ak by náklady presiahli 10 miliárd eur". O prípadnom predaji časti aktív či niektorých značiek však vedenie firmy neuvažuje.

Koncern by k tomu mohli donútiť iba mnohonásobne vyššie pokuty a odškodnenia ako očakáva. Zatiaľ je tak najhorším možným riešením navýšenie kapitálu, ktoré by sa pravdepodobne dialo emisiou nových akcií, čo by mohlo znížiť podiely najväčším akcionárom. Koncern VW má vo svojej "stajni" značky Škoda, SEAT, Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Ducatti, Lamborghini, Úžitkové VW a Mann a Scaniu. Odborníci tvrdia, že ak by VW bol prinútený k predaju niektorej zo svojich značiek, musela by to byť jedna z tých, ktoré nie sú technologicky tak úzko prepojené s materskou značkou ako Škoda, Seat a ďalšie. Skôr by tak mohlo ísť o odpredaj luxusných športových značiek, či niektorou z nákladných značiek. Je to však veľmi nepravdepodobné, i keď stále možné.

Ratingová agentúra Moody's minulý týždeň zmenila výhľad ratingu VW na negatívny, pričom ako dôvod uviedla riziká, ktoré emisná kauza predstavuje pre reputáciu a finančnú flexibilitu firmy. Podľa ďalšej agentúry Fitch by kríza mohla zasiahnuť celý automobilový sektor. Zdroje blízke dozornej rade VW dodali, že vedenie firmy sa obáva, že prípadné zníženie ratingu Volkswagenu by zvýšilo náklady na úvery a zhoršilo šance automobilky získať si späť dôveru zo strany investorov.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo