2015-09-17 13:20:00
Suzuki Baleno
Suzuki Baleno
Zdroj: Suzuki

Suzuki odkúpila svoje akcie od Volkswagenu za 3,4 miliardy eur

Japonská automobilka Suzuki oznámila, že odkúpila naspäť svoje akcie, ktoré pôvodne vlastnil nemecký Volkswagen (VW).

Spätným odkúpením akcií sa tak ukončilo neúspešné partnerstvo medzi firmami. Informoval o tom portál RTTNews.Suzuki informovala, že za 19,9-% podiel, ktorý v nej vlastnil VW, zaplatila nemeckej spoločnosti 460,28 miliardy jenov (3,4 miliardy eur). Ako dodala, prevzala všetkých 111,6 milióna akcií vo vlastníctve VW a nemecká automobilka tak prestala byť najväčším akcionárom v Suzuki.

Firmy vytvorili partnerstvo v roku 2009 po tom, ako najväčšia európska automobilka plánovala posilniť svoju pozíciu na silnejúcich ázijských trhoch. Obe firmy mali spolupracovať na výrobe malých ekologických áut práve pre trhy ako India, alebo Čína. VW mal najväčší záujem o Indiu, kde Suzuki bola jedným z lídrov na trhu.

Na základe dohody o partnerstve sa Volkswagen stal najväčším akcionárom Suzuki, zatiaľ čo japonská automobilka získala vo VW 1,5-% podiel. Ale v roku 2011 Suzuki partnerstvo zrušila s tým, že VW jej neposkytol prístup k technológiám, čo mala na základe dohody o partnerstve prisľúbené. Zároveň požiadala o arbitráž, pretože Volkswagen jej podiel, ktorý v japonskej automobilke vlastnil, nechcel predať.

Po rokoch Medzinárodný arbitrážny súd koncom augusta rozhodol, že VW musí svoj podiel v Suzuki predať. Šéf japonskej spoločnosti Osamu Suzuki vtedy náklady na spätné odkúpenie akcií odhadol približne na 400 miliárd jenov.

jh
ZDROJ: SITA

Komentáre k článku


Stream naživo