2015-08-25 13:50:00
Volvo xc90 Exellence
Volvo xc90 Exellence
Zdroj: Volvo

Automobilka Volvo zaznamenala prudký rast zisku. Ťahá ju Európa a XC90

Zisk švédskej automobilky Volvo Car vzrástol v 1. polroku tohto roku o viac než 70 % v medziročnom porovnaní.

Švédska automobilka Volvo Car oznámila za 1. polrok tohto roka rast prevádzkového zisku o vyše 70 %, keď ho potiahol najmä vysoký dopyt v Európe. Ten dokázal vykompenzovať aj slabší rast na ďalších kľúčových trhoch, ako sú Čína a Severná Amerika. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firma, ktorú v roku 2010 od americkej automobilky Ford kúpila čínska spoločnosť Zhejiang Geely Holding, oznámila, že za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahla prevádzkový zisk 1,66 miliardy švédskych korún (176,07 milióna eur). V rovnakom období minulého roka zaznamenala prevádzkový zisk na úrovni 968 miliónov SEK. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 71 %.

Ako povedal šéf spoločnosti Hakan Samuelsson, od roku 2010, keď zmenila majiteľa, realizuje automobilka plán transformácie a súčasné finančné výsledky dokazujú, že spoločnosť ide správnou cestou. Zároveň dodal, že za celý rok očakáva výrazný rast zisku.

Tržby automobilky, ktorá patrí k jedným z najväčších zamestnávateľov vo Švédsku, vzrástli v 1. polroku na 75,2 miliardy SEK zo 67 miliárd SEK v prvých šiestich mesiacoch minulého roka.

Volvo stavia svoju budúcnosť najmä na obrovskom čínskom trhu. Zároveň však potrebuje rast aj na ďalších trhoch, ak chce dosiahnuť cieľ, ktorým je takmer zdvojnásobenie predaja do roku 2020 na 800.000 vozidiel.

Volvu prioritne pomohlo oživenie trhu v Európe, no veľký podiel na úspechu má nepochybne vlajková loď značky Volvo XC90 ako aj aktualizácia ďalších modelov. 

 

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo