2015-07-28 09:35:00
Kia Cee´d GT line
1,0 T-GDI
Zdroj: Kia

KIA vyrobila v Tepličke nad Váhom už 3 milióny motorov. Jubilejný je 1,6 T-GDI

Trojmilióntym motorom, ktorý vyrobili v spoločnosti Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom, je benzínový agregát T-GDI s objemom 1,6 litra.

Brány závodu opustilo v prvom polroku 2015 už viac ako 286.000 motorov, pričom najviac vyrábaným je dieselový motor s objemom 1,7 litra. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou Kia Motors Slovakia Miloš Ondruš.

"Som veľmi rád, že počet vyrobených motorov od spustenia sériovej výroby v roku 2006 až dodnes prekročil hranicu troch miliónov. Našim zamestnancom sa chcem touto cestou poďakovať za ich entuziazmus a pracovné nasadenie," povedal viceprezident divízie Administratíva spoločnosti Kia Motors Slovakia Seong-Gyu Lee.

Závod Kia na Slovensku vyrobil 3 milióny motorov od začiatku spustenia sériovej výroby v roku 2006. "Skoro polovicu produkcie spoločnosť exportovala do závodu sesterskej automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech so sídlom v českých Nošoviciach. Najžiadanejším v celej histórii sa stal benzínový agregát s objemom 1,4 litra, ktorý si do svojho vozidla objednalo 24 % zákazníkov. Benzínové motory tvorili viac ako 50 % z celkového objemu vyrobených pohonných jednotiek," doplnil vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou Kia Motors Slovakia.

Pripomenul, že spoločnosť Kia Motors Slovakia spustila v prvom štvrťroku 2015 v hale na výrobu motorov trojzmennú prevádzku. "Vďaka investícii, presahujúcej 48 miliónov eur, závod zároveň prijal do pracovného pomeru viac ako 70 nových zamestnancov. Uchádzači našli uplatnenie na pozíciách ako operátor na obsluhu CNC strojov, operátor riadenia kvality a riadenia výroby. Spoločnosť zamestnala i operátorov zameraných na výrobu a montáž motorov," dodal Ondruš.

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva približne 3800 ľudí. Vyrába automobil Kia cee'd v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee'd, Sportswagon, trojdverový športový pro_cee'd, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV Kia Venga. Od mája 2013 aj vysokovýkonnú verziu modelu Kia cee'd v trojdverovom (pro_cee'd GT) a päťdverovom (cee'd GT) prevedení. Od začiatku sériovej výroby opustili brány závodu 2,132 milióna vozidiel.

Poznámka: na obrázku je príbuzný motor 1,0 T-GDI.

jh
ZDROJ: TASR, Kia

Komentáre k článku


Stream naživo