2017-09-14 04:50:00
Honda CR-V Hybrid
Honda CR-V Hybrid
Zdroj: Honda

Frankfurt: Elektrická vízia Hondy v podobe dvoch modelov

Na frankfurtskom autosalóne 2017, Honda odhalila ďalšie kroky na ceste za svojou elektrickou víziou, ktorá sa posúva bližšie k realite.

Okrem predstavenia prototypu európskej verzie najpredávanejšieho SUV v podobe modelu CR-V Hybrid, je to v prvom rade svetová premiéra Honda Urban EV Concept, čo je prvé elektrické vozidlo od Hondy pre Európu. Ukazuje smerovanie budúcich produkčných modelov.

Prototyp CR-V Hybrid je prvým predstavením novej generácie modelu CR-V  na európskom trhu. Vyznačuje aj štýlovými úpravami, ktoré predstavujú európsku špecifikáciu nadchádzajúceho modelového radu CR-V. Zachováva si známu siluetu najpredávanejšieho SUV na svete, ale s evolučným prístupom k prepracovanému a športovému dizajnu.

Prototyp Hybrid CR-V je širší, vyšší a dlhší ako jeho predchodca a má svieži štýl exteriéru, zvýrazneným širšími a robustnými podbehmi kolies. Rovnováhu medzi eleganciou a športovým vzhľadom mu zabezpečujú tenšie predné stĺpiky, ktoré zväčšujú priestor automobilu vo výške pliec. Kapota a zadné blatníky majú ostré obrysy a v prednej časti je najnovšia „tvár“ rodiny Honda s jedinečnou grafikou svetlometov. 

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Dvojmotorový systém i-MMD (Inteligentný multimodálny systém jazdenia – inteligentný pohon s viacerými režimami) sa v prototype CR-V Hybrid skladá z hnacieho elektromotora, dvojlitrového štvorvalcového benzínového motora i-VTEC s Atkinsonovým cyklom na výrobu elektrickej energie a pohonu a taktiež zo samostatného generátora/elektromotora. Tento hybridný systém nepotrebuje klasickú prevodovku. Namiesto nej je vybavený samostatným prevodovým mechanizmom, ktorý zabezpečuje priame prepojenie pohyblivých komponentov a umožňuje plynulý prenos krútiaceho momentu. Systém i-MMD rozhoduje o využití paliva a elektrickej energie najefektívnejším spôsobom, čo znamená, že vodič nemusí prepínať medzi tromi jazdnými režimami: EV Drive, Hybrid Drive a Engine Drive.

Zdroj: Honda

V režime EV Drive čerpá pohonná jednotka energiu výlučne z batérií a pri jazde neprodukuje žiadne emisie. V režime Hybrid Drive dodáva benzínový motor energiu do generátora, ktorý následne poskytuje energiu hnaciemu elektromotoru. V tomto režime sa prebytočná energia z benzínového motora vracia cez generátor späť a dobíja sadu batérií. V režime Engine Drive sú kolesá poháňané priamo benzínovým motorom, pričom z hnacieho elektromotora je „na požiadanie“ k dispozícii „zvýšený“ špičkový výkon.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Vo väčšine situácií pri jazde v meste sa vozidlo z dôvodu optimálnej efektivity bude pohybovať medzi režimami Hybrid Drive a EV Drive. Režim Engine Drive sa zapája podľa potreby pri energickej akcelerácii a efektívnej jazde na diaľnici.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Model CR-V bude okrem hybridného pohonu vybavený aj 1,5 litrovým benzínovým motorom Honda VTEC TURBO so 6-rýchlostnou manuálnou prevodovkou alebo s prevodovkou CVT s plynule meniteľným prevodovým pomerom. Nový model CR-V nebude na európskych trhoch vybavený naftovým motorom. Viac informácií o novom modeli Honda CR-V pre Európu bude k dispozícii po odhalení výrobných špecifikácií vozidla začiatkom budúceho roku. Predaj nového SUV sa na európskych trhoch oficiálne začne v druhej polovici roku 2018.

Globálny debut štúdie plne elektrického automobilu Honda

Na frankfurtskom autosalóne 2017 odhalila Honda úplne nové elektrické vozidlo Urban EV Concept. Vývojová štúdia vychádza z úplne novej platformy a ukazuje smer vývoja technológie a dizajnu, ktoré sa objavia na budúcom sériovom modeli akumulátorového elektrického vozidla Honda.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Honda Motor Co., Takahiro Hachigo, počas svojho príhovoru na tlačovej konferencii uviedol koncept sovami: „Toto nie je predstava vzdialenej budúcnosti. Sériová verzia tohto automobilu bude tu v Európe už v roku 2019“, čím potvrdil, že štúdia bude uvedená na trh do dvoch rokov.

Dizajn exteriéru

V jednoduchom a sofistikovanom dizajne automobilu Urban EV Concept od Hondy sa skrývajú pokročilé technológie. Nízke a široké proporcie automobilu mu dodávajú robustný vzhľad, ktorý naznačuje jeho športové jazdné vlastnosti. Kompaktné proporcie znamenajú, že celková dĺžka vozidla je o 100 mm kratšia ako má model Honda Jazz. Logo Honda je podsvietené modrou farbou, čo naznačuje nový štýlový prvok budúcich elektrických vozidiel spoločnosti. V prednej časti vozidla sa môžu medzi svetlometmi zobrazovať interaktívne viacjazyčné správy vrátane pozdravov, rád pre iných vodičov na ceste, alebo aktualizovaný stav nabíjania.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Dizajn interiéru

Vynikajúci výhľad vodiča z vozidla Urban EV Concept umožňujú štíhle predné stĺpiky a široké čelné sklo, ktoré pôsobí, akoby pokrývalo celú prednú časť vozidla. Do vozidla sa nastupuje a vystupuje cez dvere zavesené vzadu. Prípojka pre nabíjací kábel sa nachádza na kapote. Honda Urban EV Concept dokáže odviezť štyroch pasažierov na dvoch lavicových sedadlách s rôznou povrchovou úpravou. Pocit salónika podporujú predné sedadlá čalúnené prírodnou sivou látkou. Operadlá sedadiel, ich zadná strana a lakťové opierky sú ozdobené modernými prvkami, ktoré napodobňujú drevo. Bezpečnostné pásy zadnej lavice sú upevnené v strede sedadla, čo umožňuje ich zatiahnutie ešte pred vystúpením pasažiera z vozidla.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Drevená povrchová úprava obopína veľkú „plávajúcu“ konzolu prístrojovej dosky. kde je aj stĺpik volantu, rad jednoduchých ovládacích tlačidiel a panoramatický displej. Samotná prístrojová doska je doplnená zaoblenou obrazovkou, ktorá presahuje za konzolu a zasahuje do dverí. Na hlavnej obrazovke prístrojovej dosky sa zobrazuje mnoho informácií o vozidle vrátane zostávajúcej kapacity akumulátora.

Služba automatizovaného sieťového pomocníka

Urban EV Concept stelesňuje víziu spoločnosti Honda o svete, v ktorom je mobilita plynule prepojená s bežným životom. Zabudovaný pokročilý automatizovaný sieťový pomocník pôsobí ako osobný sluha, ktorý sa učí od vodiča rozpoznávať jeho emócie pri rozhodovaní. To, čo sa od vodiča naučil pri jeho predchádzajúcich rozhodnutiach, potom môže použiť pri výbere nových riešení a odporúčaní.

Honda Power Manager

Nové metódy riadenia prenosu energie medzi rozvodnou sieťou, domácnosťami a elektrickými vozidlami môžu v budúcnosti poskytnúť majiteľom elektrických vozidiel možnosti zárobku. Power Manager Concept od Hondy je spolu s vozidlom Urban EV Concept, inteligentný systém, ktorý dokáže efektívnejšie ukladať energiu a uvoľňovať elektrinu vyrobenú obnoviteľnými zdrojmi späť do domácnosti alebo ju predať do rozvodnej siete.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Electric Vision

Súčasťou stratégie „Electric Vision“ spoločnosti Honda, predstavenej na tohtoročnom autosalóne v Ženeve, je vývoj špeciálnej platformy elektrického vozidla, obsahujúcej technológiu plne elektrického hnacieho ústrojenstva. Medzi kľúčové súčasti vývoja hnacieho ústrojenstva patrí sada ľahkých akumulátorov s vysokou hustotou, integrované riadenie tepla a evolúcia funkcií prenosu energie do vozidla a z neho.

Komentáre k článku


Stream naživo