2017-09-11 04:00:00
Ferrari Portofino
Ferrari Portofino
Zdroj: Ferrari

Zajtra sa začína autosalón vo Frankfurte - tu je prehľad noviniek

Autosalóny sú na ústupe. Aj taký tradičný, akým je IAA vo Frankfurte. Bude jedným z posledných?

Už to nie je ako kedysi - na tohtoročnom IAA, teda International Automobile Ausstellung (Medzinárodná výstava automobilov) vo Frankfurte bude chýbať veľa veľkých značiek. Napriek tomu sa na prehliadke predstaví veľa zaujímavých áut.

Keď pred rokmi prišlo Volvo s ideou, že svoje modely predstaví naživo iba na štyroch veľkých autosalónoch ročne, vyvolalo to zdesenie. Postupne sa však pridávali ďalší výrobcovia, ktorí sa rozhodli neobsadzovať tradičné automobilové výstavy. Situácia známa aj z našich výstav. Tak to bude aj na tohtoročnom autosalóne vo Frankfurte, ktorý sa koná iba každý druhý rok. Strieda sa s totiž podobným motoristickým sviatkom v Paríži.

Je pritom už naozaj za dverami. Už zajtra, v utorok 12. septembra a v stredu 13. septembra sú dni určené pre novinárov, štvrtok a piatok sú dni vyhradené predajcom a pre verejnosť bude otvorené od soboty 16. septembra do nedele 24. septembra. Na čo zaujímavé sa ale môžeme tešiť na tomto významnom a najväčšom autosalóne v Nemecku?

Najprv treba upozorniť, že tohtoročný veľtrh automobilov vo Frankfurte nad Mohanom bude v znamení množstva chýbajúcich značiek. Zdá sa, že éra autosalónov sa pomaly, ale nezadržateľne končí. Výrobcovia hľadajú nové možnosti a príležitosti na to, aby sa stali viditeľnými. Na frankfurtskom autosalóne budú chýbať mnohé menšie, ale aj veľké značky. Je to viac ako 10 významných výrobcov, ktorí sa nepredstavia. V abecednom poradí uvádzame zoznam vybraných značiek, ktoré nebudú na výstavisku vo Frankfurte: Alfa Romeo, Aston Martin, Cadillac, Fiat, Infiniti, Jeep, Koenigsegg, Lancia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot a Volvo.

Hoci bude chýbať tak veľa značiek, ešte zatiaľ bude stále sa na čo pozerať. Hlavne domáci, teda nemeckí výrobcovia sa zodpovedne pripravili na autosalón, vďaka čomu sa dá tešiť na viaceré zaujímavé autá. Niektoré z nich sme vám už stihli predstaviť. Automobilky totiž dnes radšej predstavia svoje nové modely v predstihu, ako by riskovali rôzne „odhalenia“ a úniky informácií a fotografií tesne pred ich výstavnou premiérou. Vo Frankfurte sa však budú môcť návštevníci presvedčiť sami na vlastné zmysly, aké sú novinky naozaj.

Niektoré informácie nie sú celkom potvrdené, niektoré automobilky ešte majú staršie „móresy“ a trocha nás naťahujú. No Audi by podľa niektorých zdrojov malo predstaviť novú generáciu modelu A7 Sportback, BMW okrem už predtým odhalených konceptov 8 a Z4 ukáže vo Frankfurte novú generáciu X3, či nástupcu 5 GT s označením 6GT, možno uvidíme aj nový crossover X2  a predstaviť sa má luxusné SUV X7. Na stánku Mercedes sa očakáva množstvo noviniek. Najväčšou bude určite superšport s technikou Formule 1: Mercedes-AMG Project One, značka s hviezdou zdôrazňuje premiéru elektrického hatchbacku EQ Concept, no chýbať nebude ani nedávno predstavený pick-up triedy X, či modernizovaná trieda S ako kupé a kabriolet.

Na stánku Volkswagenu bude tiež plno - nové vozidlá Polo a SUV T-Roc sú veľmi dôležité premiéry pre Wolfsburg. Uvidíme aj modernizovaný Golf Sportsvan a pravdepodobne aj ďalší koncept I.D., tentoraz o sedan. Nový model SUV Grandland X spoločnosti Opel doplní nová, športová Insignia GSi a verzia Country Tourer. Nemecká značka Borgward, ktorá sa v súčasnosti predáva len na čínskom trhu, sa chce pochváliť nešpecifikovaným konceptom.

Nie je to ale ani zďaleka všetko. Zvedaví môžeme byť na nové Bentley Continental GT, Ferrari Portofino, alebo novú generáciu modelu Kia Cee'd s netradičnou karosériou typu fastback. Hyundai sa chce pochváliť dôležitými novinkami – SUV Kona a i30 s karosériou fastback. Renault prinesie MEGAN RS a Toyota nový Land Cruiser. Dacia potom nový Duster, ktorý bude chcieť stavať na obrovskom úspechu svojho predchodcu. Fanúšikovia značky Škoda môžu čakať SUV Karoq a nástupcu Yetiho doplní elektrický koncept Vision E. Debutoval už na jar v Číne, ale teraz sa bude prezentovať v inovatívnej podobe.

Lamborghini môže ukázať sériovú verziu SUV Urus naplánovanú na budúci rok. A Volkswagen by mohol predstaviť aj nový Touareg. Nie je ešte známe, či bude stánok Rolls-Royce súčasťou prezentačného priestoru BMW Group, no chcel by sa pochváliť novou generáciou vlajkovej lode Phantom. Busde toho však naozaj oveľa viac – prehľad očakávaných noviniek vo výstavných expozíciách frankfurtského autosalónu je v pripojenom prehľade:

Alpina                        B5
Audi                           A8, RS4 Avant, RS 5 Cabrio
Bentley                       Continental GT
BMW                          6 GT, X3, M5, i8 Roadster, 8 koncept, Z4 koncept, i3s
Borgward                    Concept
Citroën                       C3 Aircross, Spacetourer Rip Curl Concept, E-Mehari v štýle Courrèges
Dacia                         Duster
Ferrari                        Portofino
Ford                           EcoSport facelift
Honda                        Jazz facelift, CR-V Hybrid, Civic diesel, Urban EV Concept
Hyundai                      i30 Fastback, i30N, Kona
Chery                         SUV
Jaguar                        E-Pace, XF Sportbrake, XJR 575
Kia                             Stonic, Cee'd Concept
Lexus                         NX facelift, CT facelift
Maserati                     Ghibli GranLusso
Mazda                        SkyActiv X
Mercedes-Benz            X, AMG Projekt One, Maybach 6 Cabriolet, S facelift, G koncept EQ
MINI                           Electric Concept
Opel                           Grandland X, Insignia GSi, Insignia Country Tourer, Vivaro Tourer
Porsche                      911 GT2 RS, Cayenne
Renault                       Megane RS, Twingo Iconic, Symbioz Concept
Seat                           Arona, Cupra R
Smart                         Vision EQ ForTwo
Subaru                       Impreza
Suzuki                       Swift Sport
Škoda                        Karoq, Vision E
Toyota                       C-HR Hy-Power, Land Cruiser
Volkswagen                Polo Up! GTi, T-Roc, Golf Sportsvan facelift

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo