2017-08-31 15:06:31
Kia koncept pre Frankfurt
Kia koncept pre Frankfurt 2017
Zdroj: Kia Motors Corporation

Kia ukázala koncept pre Frankfurt – toto je nový cee´d

Kia má novú štúdiu, ktorú sa chystá predstaviť na jesennom frankfurtskom autosalóne.

Zatiaľ uvoľnila iba jedinú fotku. No už aj tá vzbudila dostatočnú pozornosť. Kia nerobí žiadne drahoty a nedáva priestor na špekulácie. Hovorí celkom jasne a otvorene: toto je predobraz tretej generácie modelu cee´d. Nuž, vážení, máme sa na čo tešiť!

Pravdepodobná podoba nástupcu v Žiline vyrábaného kompaktu má skutočne pôsobivý šat v tvaroch, ktorým sa už roky hovorí „fastback“. Samotná Kia ho nazýva „hot hatch“. Nuž, vyzerá to, že ostrý síce bude, ale... Nie je to ani tradičný hatchback, kombi tiež nie. Aby sa mohol nazývať shooting brake, má jeden pár dverí navyše... Takže čo to naozaj bude, keď to bude?

Z prvého obrázka vidno, že auto je široké a nízke, má krátky predný previs a vyzerá dostatočne svalnato vďaka výrazným blatníkom. Výrazný vzhľad mu dáva aj tmavočervená farba a strieborné orámovanie okien.

Chýbajú vonkajšie spätné zrkadlá aj B stĺpik, pritom C stĺpik je čiastočne schovaný, lakovaný na čierno. Okná budú zrejme bezrámové – ale nezabúdate, že je to len koncept, nie budúca sériová podoba modelu cee´d. Kľučky dverí sú zapustené hlboko do karosérie, koncové svetlá  sú natiahnuté cez celú zadnú časť a sú natiahnuté až na boky. Čo na to všetko hovoríte?

Štúdiu navrhlo európske štylistické centrum značky, ktoré je približne iba pol kilometra od výstaviska vo Frankfurte. Na štúdii preto celkom chýbajú ázijské vlnky, také časté na modeloch skupiny Hyundai-Kia. Športový vzhľad ako by bol pokračovateľom súčasného trojdverového modelu pro_cee'd. Krivky však už ukazujú inú budúcnosť. Vyzerá to tak, že štúdia má väčší batožinový priestor, takže model by mal dbať aj na praktickosť.

Nová Kia sa predstaví 12. septembra, kedy sa dozvieme určite viac. Spolu s menom, ktoré Kia zatiaľ nezverejnila, alebo ho ešte konceptu nedala. Zatiaľ nepoznáme ani rozmery, ani to, čo bude mať pod kapotou.

Tretia generácia modelu cee'd sa objaví v budúcom roku, najprv ako päťdverový hatchback. Kamuflované prototypy už nafotili automobiloví papparazzi. Vyzerá to však tak, že juhokórejská automobilka má okrem bežných ešte aj športové ambície.

Komentáre k článku


Stream naživo