2017-03-06 04:50:00
Geneve 2017
Geneve 2017
Zdroj: kolaz jh

Pozrite si Top 10 najočakávanejších noviniek autosalónu Ženeva 2017

Ženevský autosalón je doslova na spadnutie, zhrňme si, čo od tejto udalosti môžeme očakávať.

Autosalón v Ženeve doslova klope na dvere. Už od 9. marca otvorí svoje brány pre státisíce návštevníkov z celého sveta. Jedna z najvýznamnejších automobilových udalostí súčasnosti bude vítať hostí celkovo 10 dní, do 19 marca. Avšak už v prvých dňoch 87 ročníka ženevského autosalónu uvidíme tie najzaujímavejšie a najočakávanejšie novinky tejto jari.

Ženevský autosalón bude samozrejme miestom na odhalenie ako produkčných verzií automobilov, ktoré sa čoskoro dostanú na európsky trh, tak konceptov budúcich automobilov, či vízií budúcnosti osobnej dopravy. Zhrňme si však tie produkčné novinky, ktoré už v priebehu tohto roka dorazia na európsky trh a už dnes ukrajujú veľký diel pozornosti médií a fanúšikov.

Náš rebríček nie je odstupňovaný a zahŕňa výhradne nové automobily, ktoré bude možné už čoskoro vidieť aj na európskych cestách a ktoré podľa nás určite stoja za zmienku.

  1. DS7 Crossback – prvý automobil od prémiovej francúzskej značky, ktorý nie je prerobeným autom značky Citroen. DS sa v nedávnej minulosti osamostatnila a v nasledujúcich rokoch plánuje prinášať nové luxusné autá úplne samostatne. Model ponúkne zákazníkom francúzsky pohľad na svet luxusu, prémiový francúzsky dizajn zvona i zvnútra a viacero moderných technológii.

     
  2. Range Rover Velar – kým značka DS je vo vodách prémiových automobilov v podstate nová a začína (ak nerátame dávnu históriu), Range Rover patrí k vrcholu prémiového segmentu. Nový model s názvom Velar vyplní dieru v modelovom portfóliu britsko-indickej luxusnej značky a spojí model Evoque s modelom Range Rover Sport. Vidieť to ako na dizajne, tak aj na rozmeroch. I keď vyzerá ako pravý Range, pod typickým dizajnom značky sa skrýva koncernová platforma zdieľaná s modelom Jaguar F-Type.

     
  3. Ford Fiesta ST – už samotná nová generácia Fiesty zažije v Ženeve veľa pozornosti, no jej športová verzia ST bude v neustálej permanencii. Dôvodom nie je ani tak nový dizajn ako skôr motor skrytý Podkapotou. ST-čko ako prvé v rámci značky Ford dostalo nový benzínový prepĺňaný trojvalec so zvýšeným objemom 1,5 litra. Motor s rovnakým objemom ako má superšport BMW i8 dosiahne maximálny výkon 200 koní a mal by byť pripravený na surové zaobchádzanie aké ho v ST čaká.
    Zdroj: Ford

     
  4. SEAT Ibiza – keď už sme pri malých automobiloch, Ibizu nemožno opomenúť. Nové auto, ako prvé v rámci koncernu stojace na platforme MQB vsádza na overený dizajn známy z modelu Leon. I keď nová Ibiza extrémne nerástla do vonkajších rozmerov, výrazne narástla zvnútra a to skutočne, skutočne potrebovala. Ibiza má byť jedným z pilierov, na ktorých SEAT v budúcnosti postaví svoj úspech, takže riskovanie naozaj nie je na mieste.
    Zdroj: Seat

     
  5. Alpine A110 – Pre mňa je toto jeden z vrcholov nadchádzajúceho autosalónu v Ženeve. Dlho stratená značka Alpine sa vracia a tentoraz sa chce usadiť medzi športovcami natrvalo. Malé kupé chce prilákať záujemcov nielen moderným dizajnom odkazujúcim na Berlinettu, ale tiež jazdnými vlastnosťami a športovými schopnosťami. Či sa je na čo tešiť, zistíme už o pár dní. Alpine by mohla konkurovať napríklad modelu Cayman od Porsche.
    Zdroj: Alpine

     
  6. Volvo XC60 – Ďalší model z portfólia značky Volvo čaká príchod novej generácie a nie je to nik iný ako jeden z najpredávanejších. XC60-tka neponúkne nič prevratné, no prenesie zaujímavý dizajn a technológie švédsko-čínskej značky do menšieho SUV.

     
  7. Insignia Grand Sport a Sports Tourer – nová generácia modelu Opel Insignia prinesie jednu zásadnú zmenu – zníženie hmotnosti. Insignia konečne nebude neplánovaným dieťaťom SAABu s motormi značky Opel, ale svoja vlastná. Aj z tohto pohľadu si nemôžem pomôcť, ale teším sa až Opel nebude pod koncernom GM. Táto banda amerických nafúkaných imbecilov nikdy nič poriadne nespravila, síce PSA nie je tou najlepšou voľbou, pri troche snahy môže byť Opel nemeckejší než kedy doteraz. A možno inžinieri z Nemecka naučia Francúzov robiť elektroniku, ale nefantazírujme... Nová Insignia chce každopádne ponúknuť viac a to po všetkých stránkach, tak uvidíme, držím palce, vyzerá dobre.
    Zdroj: Opel

     
  8. Mitsubishi Eclipse Cross – zabudnite na športové kupé Eclipse, prichádza nová reinkarnácia tohto mena s prívlastkom Cross. Mitsubishi sa chce v budúcnosti úplne preorientovať na crossovery a modely SUV a Eclipse Cross so skosenou strechou a novou technikou je kľúčovým bodom programu. Posadí sa medzi menšie ASX a väčší Outlander. S príchuťou športovosti to môže byť zaujímavé Mitsu.
    Zdroj: Mitsubishi Motors Company

     
  9. Volkswagen Arteon – nový Passat CC zmení meno a ponúkne viac prémiovosti. Športové Gran Coupé od nemeckej značky si brúsi zuby aj na štvorkový bavorák, privezie každopádne nový dizajn a nové technológie.
    Zdroj: Volkswagen

     
  10. Subaru XV – bolo ťažké určiť desiate miesto a kým som si vyberal medzi Suzuki Swift a Jeep Compass, objavil som niekoľko ďalších áut, ktoré spomeniem mimo poradia nižšie. Subaru XV ale do rebríčka patrí. Najmenší a populárne orientovaný model japonskej prémiovej značky príde do Ženevy už nie ako koncept, ale ako sériový model pripravený dobíjať aj Európske srdcia. Nečakajte žiadne veľké dizajnové zmeny, skôr evolúciu a evolúciu možno čakať aj Podkapotou a v interiéri.

Zdroj: Subaru

Ako som spomenul, do Ženevy príde množstvo ďalších áut o ktorých vieme a ešte niekoľko takých o ktorých sa len šepká. Medzi inými spomeniem Stelvio, ktoré si údajne pribalí aj Giuliu Coupe. Nestratí sa ani nový Suzuki Svišť a fanúšikov crossoverov od taliansko-americkej značky Jeep istotne poteší nový Compass. V Ženeve sa objaví aj faceliftovaný Nissan Qashqai, sedemmiestny Tiguan Allspace, Opel Crossland X, športová Toyota Yaris GRMN, Civic Type R, Hyundai i30 kombi, kombi BMW 5, trieda E kabrio a E 63 kombi. Šepká sa o facelifte triedy S, o Mégane RS, či o novom Pole.

Zo športovcov dozaista zaujme Ferrari 812 Superfast, Lamborghini Huracán Performante, či Italdesign V10 (na obrázku vyššie). K tomu hŕba upravených áut, konceptov a hŕba Škodoviek počínajúc faceliftovaným krpcom Citigo končiac pri nových verziách Kodiaqu RS a Scout. 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo