2016-03-01 10:14:59
Škoda VisionS
Škoda VisionS
Zdroj: Škoda auto

ŠKODA na autosalóne v Ženeve 2016

ŠKODA AUTO dôsledne pokračuje vo svojom rastovom kurze.

V minulých rokoch značka zásadne zmodernizovala a rozšírila svoju modelovú paletu, teraz obohacuje ponuku vozidiel kategórie SUV. Štúdiou ŠKODA VisionS mladoboleslavská automobilka na autosalóne v Ženeve naznačuje nový dizajnový jazyk SUV značky ŠKODA. Navyše touto štúdiou predstavuje aj svoje najdôležitejšie technológie budúcnosti. Prezentáciu značky pri Ženevskom jazere dopĺňa ŠKODA Octavia RS 4 × 4, Octavia G-TEC s prevodovkou DSG a Fabia Combi ScoutLine.

„Naša značka sa dynamicky rozvíja“, povedal predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „Model Yeti pre nás predstavuje veľký úspech v segmente kompatných SUV. Týchto skúseností chceme využiť na výrobe nového SUV modelu. Pri štúdii VisionS nájdeme v oblasti dizajnu, koncepcia a funkcionality určité podobnosti. Štúdia odhaľuje naše najdôležitejšie budúce technológie, medzi ktoré patrí plug-in hybridný pohon, ktorý bude v rovnakej koncepcii prenesený do sériovej výroby, "dodáva Maier.

ŠKODA VisionS transformuje nový dizajnový jazyk značky do segmentu SUV. Design je ovplyvnený kubizmom a tradičnou českou výrobou krištáľového skla. Línie sú čisté, precízne a ostré. Na výrazne kontúrovaných plochách vytvára hra svetla a tieňa silné efekty. To všetko zvýrazňuje zelená farba Island. S dĺžkou 4,70 m, rázvorom 2,79 m, šírkou 1,91 m a výškou 1,68 m je ŠKODA VisionS neprehliadnuteľná. Vozidlo postavené na základe modulárnej platformy (MQB) koncernu Volkswagen je prvým vozidlom značky ŠKODA so šiestimi sedadlami usporiadanými v troch radoch.

Zdroj: Škoda auto

Ďalšou novinkou štúdie je jej plug-in hybridný pohon. S kombinovaným výkonom 165 kW (225 k) vozidlo akceleruje z 0 na 100 km/h za 7,4 s a dosahuje maximálnu rýchlosť takmer 200 km/h. Na 100 km spotrebuje 1,9 l benzínu (to zodpovedá emisiám 45 g CO₂/km). ŠKODA Visions prejde v čisto elektrickom režime až 50 km, pri kombinácii oboch pohonov prejde na jedno tankovanie/nabitie až 1 000 km.

Spaľovací motor 1,4 TSI s výkonom 115 kW (156 k) a krútiacim momentom 250 Nm spolupracuje s elektromotorom trvalým výkonom 40 kW a maximálnym krútiacim momentom 220 Nm. Elektromotor je integrovaný do šesťstupňovej prevodovky DSG a poháňa tak predné kolesá. pri zadnej náprave je umiestnený druhý elektromotor s výkonom až 85 kW a s maximálnym krútiacim momentom 270 Nm, ktorý pracuje nezávisle na pohone prednej nápravy. Štúdia má teda inteligentný pohon všetkých kolies, ktorý sa zaobíde bez mechanického prepojenia predných a zadných kolies. Tieto tri motory spolu efektívne spolupracujú. Vodič vozidla ŠKODA Visions môže voliť medzi niekoľkými prevádzkovými režimami - od čisto elektrického pohonu až po nabíjací modus, vždy je cieľom dosiahnuť maximálnu efektivitu. Li-Ion akumulátory s kapacitou 12,4 kWh sú uložené pred zadnou nápravou.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Na rastúce požiadavky prenosu informácií a na online komunikáciu zodpovedá ŠKODA AUTO digitálnym prepojením automobilov a veľkými displeji pre optimálnu obsluhu infotainment systému všetkými cestujúcimi, ktorí sa môžu k palubnej sieti pripojiť mnohými spôsobmi.

............................................................................................................................................

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto


Na tohtoročnom autosalóne v Ženeve možno vidieť tiež model ŠKODA Octavia RS 4 × 4. Mladoboleslavská automobilka zákazníkom ponúka vrcholný model radu Octavia v karosárskej variante liftback aj kombi s motorom 2,0 TDI s výkonom 135 kW (184 k) a prevodovkou DSG. Octavia RS 4 × 4 sa tak stáva ideálnym partnerom pre rodinu, prácu i voľný čas. Z 0 na 100 km/h zrýchľuje za 7,6 s a dosahuje maximálnu rýchlosť 228 km/h. Uspokojí sa s 4,9 l nafty na 100 km, čo zodpovedá 129 g CO₂ / km (všetky hodnoty platia pre liftback).

Mimoriadne hospodárne možno jazdiť s vozidlom ŠKODA Octavia G-TEC: náklady na palivo v súčasnej dobe sú nižšie ako 4 eurá na 100 km. Na želanie teraz značka ŠKODA tento model vybavuje tiež prevodovkou DSG. Motor 1,4 TSI má výkon 81 kW (110 k) a na jeden km vypúšťa 94 g CO₂. ŠKODA Octavia G-TEC je ponúkaná vo verzii liftback a kombi.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto


Rozrastá sa aj ponuka v rámci modelového radu ScoutLine. K vozidlu Rapid Spaceback ScoutLine sa teraz pridáva ŠKODA Fabia Combi ScoutLine s robustným, dobrodružne ladeným vzhľadom a s atraktívnymi, praktickými prvkami výbavy. Zákazníci môžu voliť z troch benzínových motorov s výkonom 55 kW (75 k), 66 kW (90 k) a 81 kW (110 k) a troch vznetových motorov s výkonom 55 kW (75 k), 66 kW (90 k) a 77 kW (105 k).

Komentáre k článku


Stream naživo