2016-04-21 12:15:21
Autosalón Bratislava 2016
Najdrahšie auto na Autosalóne Bratislava je BMW 328 Mille Miglia Roadster
Zdroj: Jozef Vydra

Hádajte, ktoré je najdrahšie auto na Autosalóne Bratislava...

Čo si myslíte, ktoré to je? Maybach, alebo Audi R8, či Bentley Bentayga zo sekcie Exclusive?

Sklamem vás, ani v jednom prípade ste netrafili. Možno by ste to dokonca ani o tom aute nepovedali, hoci je možné že ste už okolo neho aj prešli – a bez povšimnutia. Ak ešte nie, vychutnajte si príležitosť obzrieť si krásne zreštarurovaného veterána, ktorý zodpovedá jednému z iba trojice pôvodne vyrobených áut.

Najdrahšie vystavené auto na autosalóne malo mať podľa nášho názoru výsadnejšie postavenie, no stojí tak trocha nezaslúžene v hale A 1 medzi ďalšími veteránmi BMW. Je to totiž BMW 328 Mille Miglia Roadster. Pretekov Mille Miglia v roku 1940 pod názvom 1. Gran Premio Brescia delle Mille Miglia sa mali zúčastniť tri vozidlá BMW 328 roadster so špeciálnou aerodynamickou hliníkovou karosériou.

Karoséria každého z vozidiel bola unikátna a boli medzi nimi drobné aerodynamické rozdiely. Prvú karosériu vyrobili priamo v BMW v Mníchove. Zvyšné dve karosérie pre krátkosť času vyrobili v karosárni Touring v Miláne. Tieto tri vozidla potom štartovali v pretekoch Mille Miglia so štartovými číslami 71, 72 a 74. Jediný dochovaný originál je roadster so štartovým číslom #71, ktorý sa od ostatných líši úpravou blatníkov. Pripomínajú puky na nohaviciach - odtiaľ nemecký názov „Bügelfalte“. Toto vozidlo sa po zreštaurovaní zúčastnilo na prestížnej prehliadke, získalo ocenenie na Concours d' Elegance a v roku 2010 ho vydražili na RM Auctions za 5,6 milióna dolárov.

 

Zdroj: bmwblog.com
Zdroj: bmwblog.com

Vozidlo vystavené na autosalóne Bratislava 2016 v Inchebe však je BMW 328 Mille Miglia Roadster so štartovým číslom #72, ktorého pilotmi boli jazdci Willy Briem a Uli Richter. BMW 328 Mille Miglia Roadster so štartovým číslom #72 je vystavený v múzeu BMW v Mníchove a jedná sa o repliku, ktorú BMW vytvorilo podľa dobovej dokumentácie. BMW 328 Mille Miglia Roadster vystavený na Autosalóne je rovnako replika vozu so štartovým číslom #72 a je to jediná replika držaná v súkromných rukách na svete, preto jej hodnota je tiež veľmi vysoká.

Predseda BMW Veteran Clubu potvrdil, že prišli ponuky, ktoré majú za prvou číslicou šesť núl. Auto je zreparované parádne, ešte potrebuje dotiahnuť pár drobností a bude v úplne tip-top forme. Nezabudnite si ho pozrieť- Krásna história automobilizmu stojí za to!

Treba povedať, že oproti zachovanému originálu je to slovenské BMW 328 Mille Miglia Roadster (na obrázku vpravo) v oveľa lepšom stave - aspoň čo sa laku a podvozku týka...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo