2017-10-06 12:10:00
Autosalón Nitra veterány
Autosalón Nitra veterány
Zdroj: Jozef Vydra

FOTO: V Nitre je okrem noviniek množstvo iných zaujímavých exponátov

Nie každý sa zaujíma o najnovšie výdobytky automobiliek a ich technologické novinky.

Sú fanúšikovia motorizmu, ktorých lákajú deduškovia na kolesách. Orientujú sa na krásne staré stroje, ktoré dokumentujú vývoj techniky za posledných vyše 100 rokov. Pokrok je nezadržateľný, evidentný a viditeľný na prvý pohľad.

Je medzi nami dosť pamätníkov, ktorí nedajú dopustiť na „stariny“, ktoré zažili vo svojej mladosti. Snažia sa ich udržať pri živote v čo najlepšej kondícii, Mnohé z veteránov sú dnes v lepšom stave, ako keď vyšli z výrobných liniek pred trebárs päťdesiatimi, šesťdesiatimi, ba aj osemdesiatimi a viac rokmi. Úroveň poznania majiteľov a reštaurátorov, ako aj nové materiály a postupy dokážu vdýchnuť starým vozidlám nový život.

Vo svete sa najviac cenia autá v čo najviac pôvodnom stave. Dostať ich do takej kondície nie je jednoduché. Na druhej strane napríklad dnešné laky sú lesklejšie, ako mali autá kedysi. Nájsť správny kompromis je umenie, ktoré sa snažia čo najlepšie ovláda veteránisti. V Nitre ich nájdete v pavilóne N.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Jedna časť expozície je venovaná Fiatu 500 a jeho rôznym modifikáciám pri príležitosti 60. výročia vzniku známeho autíčka. Škoda, že organizátor vystavené exponáty umiestnil do pomerne tmavej časti pavilónu...

Zdroj: Jozef Vydra

Vo svetlom a veľkom priestore sa potom nachádza množstvo áut aj motocyklov, dokonca tiež bicyklov z rôznych období. Dá sa pri nich nielen spomínať, ale aj spoznávať, ako išiel vývoj motorizmu. Ak sa chystáte do Nitry, nezabudnite sa ísť pozrieť aj do tejto časti výstaviska. V prípade, že je Nitra pre vás ďaleko, ale chceli by ste zistiť, aké veterány sú vystavené, prinášame galériu.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo