2020-06-06 02:00:00
Tunel Bikoš
Tunel Bikoš
Zdroj: NDS a.s.

Bude to poriadny tunel – Bikoš odľahčí Prešov

6. júna – Národná diaľničná spoločnosť začala v piatok (5. júna) o 11:00 raziace práce.

      Tunel Bikoš je súčasťou stavby rýchlostnej cesty R4 Prešov, severný obchvat. Na portáli tunela, ako je starým baníckym zvykom, osadili pred začatím prác aj sochu sv. Barbory. Tunelová rúra by mala byť prerazená v júni budúceho roka.

Dvojrúrový tunel

Tunel Bikoš je navrhnutý ako diaľničný dvojrúrový tunel s jednosmernou premávkou. Na jeho výstavbe bude pôsobiť 130 pracovníkov. Baníci budú tunel raziť zo severu na juh aplikovaním novej rakúskej tunelovacej metódy. Je to cyklická metóda razenia, kde sa rozpojovanie hornín uskutočňuje buď mechanicky bagrom alebo pomocou vrtno-trhacích prác.

Kde je tunel na geologickej mape

Horninový masív v trase tunela je tvorený dvomi základnými typmi hornín. Z troch štvrtín dĺžky tunela z južného portálu je to hutianske súvrstvie a zvyšná štvrtina dĺžky tunela zo severného portálu je vyplnená zubereckým súvrstvím. Striedajú sa tu ílovce, pieskovce a siltovce a vytvárajú tak veľmi vhodné podmienky pre razenie tunela.

Zdroj: NDS a.s.

Pri razení tunela Bikoš sa vyťaží zhruba 200-tisíc m³ horniny a tento materiál sa použije neskôr do telies násypov jednotlivých stavebných objektov.

Ušetrených 9 až 12 minút

Tunel Bikoš je súčasťou takmer 4,5 kilometra dlhej rýchlostnej cesty R4. Po vytesnení osobného a nákladného tranzitu na rýchlostný obchvat sa zlepší dopravná situácia v meste Prešov, no rovnako sa zvýši aj kvalita života obyvateľov tohto mesta. Zmluvný termín ukončenia výstavby úseku R4 Prešov, severný obchvat je v marci 2023.

Zdroj: NDS a.s.

Ešte pár užitočných informácií: zmluvná cena za výstavbu R4 Prešov, severný obchvat je 142,8 milióna eur, dĺžka úseku je 4,3 km a dĺžka tunela Bikoš bude 1 153 metrov.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: NDS a.s.

Komentáre k článku


Stream naživo