2020-01-26 01:30:00
Autobusová stanica Zvolen
Autobusová stanica Zvolen
Zdroj: TASR

SAD Zvolen nepočíta s obnovením spojov, uzatvára zmluvy s obcami a podnikmi

Za to, že nejazdia autobusy podľa Ministerstva hospodárstva nemôže vláda, ani štát.

Desiatky samospráv, firiem a veľkých podnikov práve rokujú so SAD Zvolen o zmluvách o preprave ich obyvateľov či zamestnancov alebo ich už uzatvorili. Pre TASR to uviedol predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny.

"V našom podniku aj v tejto chvíli zamestnanci pracujú. Doťahujeme napríklad znenie zmlúv s tými samosprávami, združeniami miest a obcí alebo podnikmi, ktoré o to požiadali," povedal pre TASR Polóny v sobotu podvečer. Takéto zmluvy o preprave už uzatvorili napríklad s Harmaneckými papierňami či Železiarňami Podbrezová. K skorému znovuobnoveniu prímestskej dopravy pre Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa však vyjadril skepticky.

Autobusy prímestskej dopravy, ktoré si od SAD Zvolen objednáva BBSK, nejazdia od soboty rána. SAD Zvolen ich prestala zabezpečovať po tom, ako samosprávny kraj podal na súde námietku proti tzv. Kotlebovým dodatkom, ktorými kraj predĺžil dopravcovi pôvodnú zmluvu o päť rokov, pričom súd v decembri určil, že bola uzatvorená v rozpore so zákonom. V hre sú však aj zálohové platby za prepravu, o ktorých kraj tvrdí, že nezodpovedajú reálnym nákladom.

Ministerstvo hospodárstva: Vláda ani štát nemôžu za to, že nejazdia autobusy


Za to, že nejazdia autobusy v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), nemôže vláda ani štát, ale vedenie samosprávneho kraja. TASR o tom informovala Jana Krištofová z odboru komunikácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR.
"Ministerstvo hospodárstva vyzýva predstaviteľov vedenia BBSK, aby neschovávali svoju manažérsku neschopnosť riešiť situáciu s prímestskou dopravou za nezmyselné obviňovanie štátu," povedala Krištofová.
Predseda BBSK Ján Lunter vyzval zástupcov štátneho MH Manažmentu, ktorý v SAD Zvolen vlastní 40-percentný podiel, aby sa okamžite začali zaujímať o tento problém. Rezort uviedol, že Lunter vie, že štát na základe jeho vlastníckeho podielu v SAD Zvolen nemá žiadnu šancu zasiahnuť. Spor sa podľa ministerstva rieši desaťročia a spoločnosť MH Manažment opakovane vyzývala obe strany, aby sa dohodli.
"Vedenie samosprávneho kraja muselo presne vedieť, kam situácia smeruje, a absolútne nezodpovedne sa na to vôbec nepripravilo," tvrdí rezort. Dodáva, že aktuálny stav je pritom priamym dôsledkom toho, že kraj vyhral súdny spor o neplatnosť zmluvy, ktorý sám vyvolal.
Kandidáti za SaS vyzvali ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), aby v tejto veci konal a obrátil sa na vedenie MH Manažmentu.
Banskobystrický samosprávny kraj reagoval, že jeho snahou od začiatku bolo konštruktívne riešenie situácie, ktoré by bolo v súlade so zákonom a v prospech občanov. "Mrzí nás, ak výzvu na spoluprácu a zaujatie jasného stanoviska k nezákonným postupom vnímajú zástupcovia MH Manažmentu alebo vlády ako obviňovanie. Toto totiž nie je o hľadaní vinníka, ale o hľadaní riešení. Na tom sa však zrejme menovaní podieľať nechcú. Nie je pravda, že by MH Manažment BBSK opakovane vyzýval na čokoľvek," komentovala vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková.
Tvrdí, naopak, že BBSK pozval zástupcov spoločnosti, aby sa zúčastnili na piatkových (24. 1.) rokovaniach so SAD Zvolen. "Tí to však po konzultácii s dopravcom odmietli. Je nám ľúto, že vláda, premiér a štátny podnik sa radšej ako k rokovaniam a konštruktívnym riešeniam uchyľujú k odkazom cez médiá," uzavrela.

Na dnes sa chystá stretnutie

Na základe dohody primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska a predsedu Banskobystrického regionálneho združenia obcí Mariána Spišiaka sa v nedeľu, 26. januára v Banskej Bystrici uskutoční pracovné stretnutie na tému Riešenie mimoriadnej situácie v prímestskej autobusovej doprave. Prítomní budú aj zástupcovia SAD Zvolen a Banskobystrického samosprávneho kraja.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo