2019-02-18 02:30:00
Bratislava Doprava obmedzenia
Bratislava Doprava obmedzenia
Zdroj: FOTO TASR – Štefan Puškáš

Bratislavu dnes čaká obrovský nápor na dopravu – hrozí kolaps?

18. februára – V hlavnom meste sa v piatok (15. 2.) začali rozsiahle dopravné obmedzenia.

      Súvisia s výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, konkrétne prestavbou mimoúrovňovej križovatky Prievoz, a s výstavbou podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy. V prípade Mlynských nív pôjde o obmedzenia rádovo v mesiacoch a pri D4 a R7 v rokoch. Magistrát i polícia upozorňujú, že Bratislavu čaká náročné obdobie, ktoré si bude vyžadovať veľa trpezlivosti. No až dnes sa naplno prejavia všetky opatrenia, uzatvorené úseky, presmerovania.

AKTUALIZÁCIA:

  • Cesta tretej triedy III/1382 medzi obcami Blatná na Ostrove a Lehnice je prejazdná. Od dnešného popoludnia (18.februára 2019) dôjde k úplnej uzávierke cesty III/1383 medzi obcami Blatná na Ostrove a Macov.
  • Počas víkendu (23. – 24.februára 2019) dôjde k čiastočnému dopravnému obmedzeniu (uzávierka dvoch jazdných pruhov) na Slovnaftskej ulici. Doprava bude vedená v jednom jazdnom pruhu riadená prenosným dopravným značením. Dôvodom čiastočnej uzávierky je prekládka horúcovodu a z toho istého dôvodu bude od pondelka 25.februára 2019 realizovaná čiastočná uzávierka jedného jazdného pruhu na Slovnaftskej ulici v smere na Podunajské Biskupice (v oblasti objektu Pannonia v dĺžke približne 50 metrov).

      Ak budeme chcieť, mestskú hromadnú opravu zvládneme, veria bratislavské poslankyne. V prípade, že šoféri i cestujúci budú k sebe navzájom ohľaduplní a tolerantní, žiadny „armagedon“ ani peklo sa konať nebude a najvýraznejšie dopravné obmedzenia v histórii hlavného mesta Bratislava zvládne. Veria v to poslankyne bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ) Alžbeta Ožvaldová a Jana Poláčiková , ktoré v parlamente hlavného mesta zastupujú nadchádzajúcou rekonštrukciou najdotknutejšie mestské časti - Podunajské Biskupice a Ružinov.
      Ožvaldová v diskusii Tablet.TV pripomenula, že raz k tejto výzve muselo prísť. „Už dvanásť rokov vieme, že juhovýchodným smerom od Bratislavy je potrebné vybudovať rýchlostnú komunikáciu, ktorá sa musí napojiť na diaľnicu a obchvat hlavného mesta. Už dva roky sa robia prípravné práce na to, aby mohla vzniknúť plánovaná 'turbokrižovatka'. Teraz je to tu, ale to neznamená, že sa všetko zastaví, nebude nič prejazdné,“ upozornila.
      Poláčiková rozumie obavám verejnosti z komplikácií, ktoré obmedzenia v doprave prinesú. „Všetci ideme tak trochu do neznáma, lebo takéto výrazné obmedzenia tu ešte neboli. Som ale presvedčená, že magistrát v súčinnosti s mestskými časťami, rezortom dopravy a napokon i stavebníkmi urobili maximum pre to, aby minimalizovali negatívny dosah, ktorý rekonštrukcie pod Prístavným mostom i na ulici Mlynské nivy prinesú,“ uviedla.
      Verí, že nasledujúce obdobie by mohlo byť i impulzom na to, aby ľudia začali viac využívať verejnú dopravu a uvedomili si jej výhody. „Nielen preto, že by mala v  nasledujúcom období riešiť situáciu na najkritickejších úsekoch, ktorých sa rekonštrukcia dotkne. Môže posilniť i vedomie do budúcnosti, že preferencia verejnej dopravy je spôsobom, ako zrýchliť a zlepšiť mobilitu v Bratislave,“ skonštatovala.
      Ožvaldová si uvedomuje, že rozhodnutie je na samotných ľuďoch a nemožno očakávať, že z áut do liniek verejnej dopravy prestúpia všetci. „Tá ponuka, ktorú možno vyskúšať, tu je. Napríklad do konca marca bezplatná MHD, autobusy by nemali stáť v kolóne," upozornila. Dlhoročná podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zdôraznila aj nárast prímestskej vlakovej a autobusovej dopravy. „Na trati Komárno - Bratislava sa zvyšuje kapacita vlakov premávajúcich v rannej špičke, v rámci autobusovej dopravy navýšili počet liniek prichádzajúcich do Bratislavy z juhovýchodného smeru o 30 percent,“ pripomenula.
      Verí, že zvyknúť si na novú organizáciu dopravy pomôže šoférom i to, že bus pruhy na Gagarinovej či Bajkalskej ulici sa stali realitou už pred plánovaným začiatkom obmedzení. Nevidí zásadný problém ani v tom, že bus pruhy budú môcť využívať aj nákladné autá. "Dispozícia komunikácie na Gagarinovej neumožňuje mať tri dostatočné široké tri pruhy, sú zúžené. Preto musí nákladná doprava využívať pravý, lebo keby nastala situácia, že sa vedľa seba ocitnú v tých zúžených pruhoch autobus a nákladné auto, osobný automobil už v ďalšom pruhu neprejde. Navyše aj bus pruhy je potrebné čo najefektívnejšie využiť, autobusy nimi nebudú prechádzať stále," zdôraznila.
      Poláčiková naznačila, že reálna situácia si možno vyžiada modifikovať plány a prijať operatívne opatrenia. Platí to aj v prípade, že DPB zatiaľ neplánuje posilňovať spoje MHD na Gagarinovej, spolieha sa na nevyužitú voľnú kapacitu odhadovanú na 1700 miest. „Samozrejme, všetko bude podrobne monitorovať dispečing, je zriadená aj horúca linka 0800 242 000 pre podnety, v prípade potreby bude nutné flexibilne reagovať,“ povedala. Zvedavá je tiež na to, ako ľudia budú využívať zriadené záchytné parkoviská. „V Ružinove už pozorujeme, že ľudia dochádzajúci za prácou nechávajú na začiatku Ružinovskej svoje autá a do centra už cestujú električkou. Takže nejaký trend tu je, ale toto bude tiež test, či to ľudia budú využívať a o akej kapacite takýchto záchytných parkovísk je potrebné uvažovať do budúcnosti,“ uviedla.
      Ožvaldová podotkla, že budúce záchytné parkoviská je potrebné lokalizovať najmä v zázemí hlavného mesta, na miestach, kde možno pohodlne prestúpiť na verejnú dopravu. „Povedzme si otvorene, tí, ktorí sa už nejako 'preboria' cez kolóny v smere od Dunajskej Lužnej a dostanú sa do Bratislavy, tí neodstavia auto niekde vo Vrakuni, aby poslednú štvrtinu svojej cesty išli MHD,“ poznamenala.

Zmeny v reorganizácii premávky MHD bude monitorovať priamo v teréne

      Dopravný podnik Bratislava (DPB) je v prípade potreby pripravený flexibilne reagovať na vzniknutú situáciu, ktorú ovplyvnia rozsiahle rekonštrukcie v hlavnom meste. „Hliadky nášho dispečingu budú v prvých dňoch kontrolovať zmeny v organizácii premávky MHD priamo v teréne na odklonových trasách,“ uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.
      So začiatkom výrazných dopravných obmedzení, ktoré by cestujúca verejnosť mala výrazne pocítiť od dnes (pondelok 18. februára), DPB očakáva zvýšený záujem o cestovanie MHD, najmä na Gagarinovej ulici, kde sú vytvorené bus pruhy. „Aj keď rozmáhajúca sa chrípka môže ovplyvniť aj nasadenie v sektore dopravy, DPB je pripravený situáciu zvládnuť,“ zdôraznila hovorkyňa a pripomenula, že zvýšený záujem o cestovanie MHD na Gagarinovej by mali pokryť voľné kapacity. Vyťaženosť liniek bude DPB sledovať, ak sa ukáže, že sú vyťažené, spoje posilní," informovala Volfová.
      Od 18. februára až do konca marca budú linky MHD 201, 202, 212, 75 a X72 jazdiť pre cestujúcich zadarmo. V súvislosti s očakávanými zvýšenými prepravnými nárokmi DPB od začiatku nového pracovného týždňa kapacitne posilní aj električkové linky č. 8 a 9, premávajúce v Ružinove.

Hliadky dopravnej polície na 18.02.2019

Úsek

Typ a farba vozidla

Bratislavský kraj

25 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície

D1

Škoda Superb modrá, Audi modrá

D2

Škoda Superb strieborná

okres Senec

Škoda Fabia modrá

okres MA

VW Golf červená

okres PK

VW Golf biela

BA – mesto

VW Golf modrá

BA – mesto

Škoda Fabia biela

BA – mesto

Škoda Superb čierna

okres MA, PK, SC

VW Golf modrá

Trnavský kraj

13 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície

Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1

Audi A4 strieborná, Škoda Superb strieborná

okres Galanta

VW Golf biela

okres Skalica

Kia Ceed hnedá

okres Trnava

Škoda Superb čierna

TT kraj

VW Passat čierna

Trenčiansky kraj

16 hliadok na označených policajných vozidlách a na motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície

Diaľnica D1

Audi A4 strieborná

okres Bánovce nad Bebravou

VW Golf čierna

okres Partizánske

VW Golf modrá

okres Považská Bystrica a Púchov

Škoda Fabia modrá

okres Prievidza

Škoda Superb tmavohnedá

Nitriansky kraj

20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície

okres Nitra a Zlaté Moravce

SEAT Leon strieborná, Škoda Superb sivá

okres Nové Zámky

Škoda Fabia modrá, Škoda Superb hnedá

okres Levice

Škoda Superb sivá, VW Golf čierna

okres Komárno

Škoda Fabia modrá, Škoda Octavia strieborná

okres Topoľčany

Škoda Fabia sivá, VW Golf čierna

okres Šaľa

Škoda Fabia modrá

Banskobystrický kraj

13 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície

okres Banská Bystrica

VW Golf biela, VW Golf sivá

okres Brezno

Kia cee´d biela, VW Passat modrá, VW Passat modrá

okres Lučenec

Škoda Fabia biela

okres Revúca

VW Golf čierna

okres Rimavská Sobota

SEAT Leon sivá, Škoda Fabia biela

okres Veľký Krtíš

Kia cee´d biela

okres Zvolen

VW Golf biela

okres Žiar nad Hronom

Škoda Fabia biela

R1, R2 KDI DO/okres BB,ZV,ZH,ZC/

Škoda Superb modrá

Žilinský kraj

13 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície

okres Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo

Kia Ceed sivá

okres Liptovský Mikuláš

VW Golf sivá

okres Martin, Turčianske Teplice

SEAT Leon sivá, Škoda Fabia biela, VW Golf modrá

okres Žilina, Bytča

Škoda Superb čierna, Škoda Superb čierna, VW Golf čierna

Prešovský kraj

18 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície

Diaľnica D1

Audi A4 kombi čierna, SEAT Leon strieborná, Škoda Superb strieborná, VW Passat sedan čierna

okres Bardejov

Škoda Fabia biela

okres Kežmarok

VW Golf modrá

okres Prešov

VW Golf modrá

okres Poprad

Hyundai i30 čierna

okres Vranov nad Topľou

Škoda Fabia biela

okres Stará Ľubovňa

VW Golf čierna

Košický kraj

16 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície

okres Spišská Nová Ves

VW Passat červená

okres Košice

VW Golf Variant čierna

okres Košice – okolie

Škoda Fabia sivá

okres Michalovce, Sobrance

VW Golf sivá 

okres Spišská Nová Ves

VW Golf sivá

okres Trebišov

Škoda Fabia biela

D1, R2, R4 okres Košice; Košice - okolie

SEAT Leon sivá

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: TASR, red., minv.sk

Komentáre k článku


Stream naživo