2018-10-18 02:00:00
Protestná jazda taxikárov môže
Novelizácia zákona o taxislužbách

Opozícia chváli ministra Érseka, ale novela o taxislužbách mala prísť skôr

18. októbra – Za novelu zákona o cestnej doprave, ktorá má upraviť fungovanie taxislužieb, si vyslúžil minister dopravy Árpád Érsek v parlamente pochvalu.

„Chválim vás, že ste prišli s týmto návrhom zákona,“ konštatoval na adresu ministra poslanec opozičnej SaS Miroslav Ivan. Podľa neho je pri tejto novele škoda jedine to, že s ňou rezort dopravy prichádza až teraz. Pripomenul, že liberáli už podobnú právnu normu do Národnej rady (NR) SR predkladali, plénum ju však neschválilo. „Zákon už mohol byť účinný viac ako rok,“ doplnil Ivan.

      Poslanci SaS tak navrhovanú novelu podporili a dostala sa do druhého čítania. V rámci neho chcú ešte k novele predložiť pozmeňujúce návrhy, aby zákon doplnili. „Ja tiež nemôžem tomuto zákonu nič vyčítať,“ zhodnotil aj poslanec OĽANO Ján Marosz. Podobne aj Martin Klus z SaS pochválil ministra Érseka, že do parlamentu priniesol takýto návrh. „Len nech už čím skôr začne platiť,“ uviedol.
      Šéf rezortu dopravy poslancom poďakoval za podporu. Zároveň doplnil, že cieľom ministerstva dopravy pri tejto novele je, aby mohol každý na trhu s taxislužbami podnikať za rovnakých podmienok. Novelou sa majú podľa rezortu vytvoriť vhodnejšie podmienky v oblasti podnikania v taxislužbe, prijať opatrenia smerujúce k predchádzaniu nelegálnemu spôsobu podnikania v taxislužbe a právna norma by mala tiež zabezpečiť účinnejšiu kontrolu v tejto oblasti. Novela by teda mala zjednodušiť prevádzkovanie taxislužieb, znížiť administratívnu záťaž pre jednotlivých prevádzkovateľov výmenou za to, že sa zvýši kontrola tých, čo sa rozhodnú takto podnikať.

Právnu normu pripravilo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR a má navrhnutú účinnosť od 1. apríla 2019.
      Novelou sa majú podľa rezortu vytvoriť vhodnejšie podmienky v oblasti podnikania v taxislužbe, prijať opatrenia smerujúce k predchádzaniu nelegálnemu spôsobu podnikania v taxislužbe a právna norma by mala tiež zabezpečiť účinnejšiu kontrolu v tejto oblasti.
      V súčasnosti je podľa rezortu dopravy potrebná na prevádzkovanie taxislužby koncesia a zároveň je potrebné plniť zákonné podmienky. „Rámec podmienok, ktoré je potrebné splniť na prevádzkovanie taxislužby, bol stanovený v roku 2012. Aplikačná prax od roku 2012 však ukázala, že niektoré podmienky je potrebné revidovať,“ odôvodnilo potrebu novelizácie zákona ministerstvo dopravy. Zároveň doplnilo, že v niektorých prípadoch, predovšetkým pri nelegálnom prevádzkovaní taxislužby, je veľmi slabý kontrolný mechanizmus. „Cieľom predloženého návrhu zákona je revidovať a zjednodušiť podmienky v taxislužbe na základe aplikačnej praxe a nastaviť vhodnejšie princípy tak, aby sa v čo najväčšej miere zamedzilo nelegálnemu spôsobu podnikania v taxislužbe,“ dodal rezort.

      Zároveň návrh zákona reaguje aj na nové trendy v oblasti ekonomiky spoločného využívania a podporuje využívanie digitálnych platforiem pri podnikaní v oblasti prepravy osôb. „Zmeny sa týkajú aj nastavenia kontrolných mechanizmov, ktoré budú smerovať k zvýšeniu efektívnosti kontrol,“ uvádza ministerstvo. Novela by mala podľa rezortu dopravy zjednodušiť prevádzkovanie taxislužieb, znížiť administratívnu záťaž pre jednotlivých prevádzkovateľov výmenou za to, že sa zvýši kontrola tých, čo sa rozhodnú takto podnikať. Napríklad v súčasnosti musia taxikári preukázať finančnú spoľahlivosť, musia mať skúšku odbornej spôsobilosti, dodatočnú poistku, či musia mať za každých okolností taxameter. Novela väčšinu z týchto povinností ruší.
      Po novom budú musieť mať vodičský preukaz, tiež auto, či už vlastné, alebo budú musieť preukázať, že môžu dané auto používať. Zároveň budú musieť získať koncesiu na prevádzkovanie taxislužby a musia byť bezúhonní. Auto budú musieť tiež označiť ako taxislužba na streche a na dverách.
      Súčasne sa sprísnia kontroly taxislužieb. Kým doteraz môžu takúto kontrolu vykonávať len samosprávy, po novom má mať aj mestská a štátna polícia možnosť zastaviť auto a skontrolovať ho. Okrem toho budú môcť v rámci svojich jednotlivých kompetencií vykonávať kontroly Slovenská obchodná inšpekcia, či inšpektorát práce. V prípade porušení sa tiež zvýšia sankcie.
      V rámci komplexnej úpravy je v novele navrhnutá aj nová definícia dispečingu, pod ktorým sa rozumie sprostredkovanie služieb prepravy osôb vozidlami s obsaditeľnosťou najviac deväť osôb vrátane vodiča. A to napríklad prostredníctvom telefónu, digitálnej platformy alebo iným spôsobom. „Ide o prispôsobenie podmienok s ohľadom na trend, pretože budúcnosť spočíva v elektronizácii služieb a je potrebné sa prispôsobiť nielen súčasným podmienkam, ale aj trendom,“ vysvetlil rezort dopravy.
      Novela tiež upravuje podmienky týkajúce sa vozidla taxislužby a vodiča vozidla taxislužby a všeobecné povinnosti dopravcu v taxislužbe. Súčasne sa dopĺňa nová forma podnikania a to prevádzkovanie dispečingu. V tejto súvislosti sa novelou upravujú povinnosti prevádzkovateľa dispečingu, podmienky udelenia povolenia na prevádzkovanie dispečingu a podmienky odobratia tohto povolenia.

Hliadky dopravnej polície na 18.10.2018

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 26 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
D1 Audi A4 modrá, Škoda Superb modrá
D2 Škoda Superb strieborná
okres Malacky VW Golf červená
okres Pezinok VW Golf biela
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia biela
BA – mesto VW Golf modrá
BA – mesto SEAT Leon sivá
okres MA, PK, SC VW Golf modrá
Trnavský kraj 9 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Audi A4 sivá, Škoda Superb sivá
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Galanta VW Golf biela
okres Trnava Škoda Superb čierna, VW Golf sivá
Trenčiansky kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 strieborná
okres Bánovce nad Bebravou VW Golf čierna
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Prievidza Škoda Superb tmavohnedá
okres Trenčín a Ilava Škoda Fabia modrá
Nitriansky kraj 21 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Kia cee´d hnedá, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda Superb hnedá
okres Levice VW Golf čierna, VW Golf sivá
okres Komárno Škoda Octavia strieborná
okres Topoľčany Škoda Fabia sivá, Škoda Superb sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 18 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 12 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf biela, VW Golf sivá
okres Brezno Kia cee´d biela
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca VW Golf čierna
okres Rimavská Sobota SEAT Leon sivá, Škoda Fabia biela
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela
okres Zvolen VW Golf biela
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Audi A4 modrá, Škoda Superb modrá
Žilinský kraj 12 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície
okres Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia biela
okres Martin, Turčianske Teplice Škoda Fabia biela, VW Golf tmavomodrá, VW Passat tmavomodrá
okres Žilina, Bytča Škoda Superb čierna, Škoda Superb čierna, VW Golf modrá
Prešovský kraj 18 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 kombi čierna, Škoda Superb strieborná, VW Passat čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Prešov Škoda Fabia modrá, Škoda Superb čierna
okres Poprad Škoda Superb Combi strieborná
okres Stará Ľubovňa VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
Košický kraj Neposkytol informácie
   

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: TASR, minv.sk, red.

Komentáre k článku


Stream naživo