2017-09-17 02:05:00
Postarajte sa o správne
Postarajte sa o správne nastavené a bezchybné svetlá
Zdroj: Matej Schneider

Veľa vodičov svieti stále buď len na polovicu, alebo do očí

17. septembra – Leto sa minulo – nastali dažde, dlhé večery a skoré stmievanie.

Chce to svetlo. Viac svetla. Keby aj nie, u nás platí príkaz svietiť aj vo dne počas celého dňa. Teda aj počas krásnych letných dní. Pre vyššiu bezpečnosť. Má to niečo do seba. Z pozorného sledovania zisťujem, že máme autá v hroznom technickom stave. Aspoň čo sa osvetlenia týka. Blížime sa neraz k rakúskym vodičom. Keď sa po našich cestách producírujú rakúski vodiči, kde „ekológovia“ pred rokmi dosiahli, že svietiť nemusia, nemá to platiť rovnako aj pre nás. Takže ak tí svietiť vo svojom štáte nemusia a vyzerá to tak, že sa snažia celkom úspešne „prepasírovať“ tento zvyk aj na naše cesty, nemáme si to osvojovať u nás.   

Na našich cestách jazdí niekoľko kategórií vozidiel. V prvom rade množstvo „poloslepých“, ale aj celkom „oslepnutých“ áut. Kontrola technického stavu pred jazdou ich vodičom nehovorí nič. Inak by zistili, že im nesvieti jedno, ale neraz aj obidve svetlá. V druhom prípade to môže byť iba „zábudlivosť“, ako sa zapínajú svetlá. Vlastne nie, to musí byť iná mentálna porucha, lebo keď na nich blikám ostošesť, pozerajú sa väčšinou ako teľce na nové vráta. Iba pár pochopí, prečo na nich vyblikujem.

Existuje kategória expertov. Majú väčšinou domontované denné LED osvetlenie. Na rozdiel od výrazného sériovo montovaného svietenia sú ich svetielka na úrovni svätojánskych mušiek – cez deň prakticky neviditeľné.

Nakoniec sú to „svetlonosi“- svietia radi a veľa. Zvyčajne diaľkovými svetlami, ktorými oslepujú (áno aj vo dne!)protiidúcich vodičov. Alebo majú naloženú zadnú časť auta, no regulátor sklonu svetiel nepoužili zrejme v živote – a svietia tým oproti veselo do očí. Potme ich budú ostatní vodiči „milovať“.

Nespomenul som ešte „interdisciplinárne“ prípady – keď auto svieti iba jedným svetlom, ale aj to diaľkovým, alebo po výmene vypálenej žiarovky za novú práve tou pánubohu do okien – väčšinou však nám ostatným nepríjemne do očí. Pritom stačí tak málo – aby vodiči častejšie kontrolovali, ako svieti ich auto a nechali si svetlá nastaviť. Policajtom odporúčam, aby sa namiesto neraz nezmyselnému meraniu rýchlosti na miestach, ktoré sú neraz doslova ryžoviská na vyberanie pokút, zamerali na kontrolu technického stavu áut.

Štatisticky je práve osvetlenie auta jednou z najčastejších chýb na autách počas kontrol technického stavu. Tie sú napríklad pri osobných vozidlách predpísané po prvých štyroch rokoch v dvojročnom intervale. Stačí vymeniť žiarovku po prvom roku prevádzky, alebo tesne po STK, nenechať skontrolovať osvetlenie a svietite skoro tri, alebo dva roky protiidúcim vodičom nepríjemne do očí – čo bezpečnosti naozaj neprospieva. Alebo je vám to úplne jedno?

jv

Komentáre k článku


Stream naživo