2017-09-07 01:10:00
Priechod pre chodcov
Priechod pre chodcov

Rodičia povedzte deťom, že keď jedno auto zastaví, druhé nemusí

Je tu nový školský rok a na prechodoch odhodlaní chodci a na cestách vystresovaní vodiči. Nebezpečná kombinácia.

Podkapotou komentuje: Svet je gombička. Zabliká na mňa pred prechodom auto. Spomalí a pustí ma. Ja radostne vykročím a z tých jeho blikajúcich svetielok nespustím oči, až kým do mňa z vedľajšieho pruhu nevpáli auto, ktoré ma nepustilo...

Jeden vodič naozaj nemôže myslieť za všetkých naokolo. Keď si povie, že pustí chodca, chodec by sa pred vkročením na cestu mal presvedčiť o tom, že zastane aj druhé – tretie – či aspoň štvrté auto. Lebo sú to jeho kosti, jeho život... A podobne je to aj v prípade, že sa chodec rozhodne vstúpiť na cestu. Musí tak urobiť s rozumom, sledujúc premávku. Inak to dopadne tak ako mnohokrát toho roku...

Stalo sa mi v priebehu pár kilometrov. Na jednom priechode pre chodcov zastavilo auto predo mnou a pustilo chodcov. V druhom pruhu prešli ešte tri autá, kým sa našiel niekto dostatočne duchaplný, aby si spojil tri viditeľné skutočnosti – brzdové svetlá stojaceho vozidla vo vedľajšom pruhu mimo semaforu, prechod namaľovaný na ceste a chodcov vytŕčajúcich spoza auta vo vedľajšom pruhu. Gratulujem vodičom, ktorí nezastali, aj tomu, ktorý síce brzdil, ale keď videl, že najrýchlejšiemu chodcovi chýba ešte meter, kým mu vbehne do cesty, nedobrzdil a pokračoval ďalej – sto metrov k červenej na najbližšom semafore.

Neskôr, na menej frekventovanej ceste som púšťal dvojicu školopovinných chodcov aj ja. Ešte som na nich ako blb z diaľky blikol, že ich púšťam. Až potom som v opačnom smere zbadal auto rútiace sa k miestu, kde desaťročia bol prechod, no pri nedávnej oprave cesty ho „zabudli“ nakresliť. Neprehľadné miesto plné zaparkovaných áut, cloniacej zelene a chodcami veľmi frekventované. Priechod i značenie by sa určite zišli. Ale viete ako je to u nás, chodníky a priechody sa nerobia tam, kde ich ľudia potrebujú...

Po mojom zablikaní sa deti vybrali cez cestu a celý čas pozerali len mojim smerom, akoby ich lesk blikajúcich svetiel natoľko zaujal. V opačnom smere k nim ale bez zmeny rýchlosti prichádzalo auto. Čo spravím. Ako odvolám zablikanie? Zatrúbim a oni zostanú stáť rovno pred prichádzajúcim autom? Kým som dilemu vyriešil, vodič oproti pochopil, že deti cez cestu nepreskočia a prudšie zabrzdil. Deti prešli, no ani na okamih nepozreli jeho smerom, ani netušili, čo im hrozilo.

Poučil som sa, lebo nehoda by bola (aj) moja chyba, nech by to vyšetrovateľ zhodnotil akokoľvek. Cítil by som sa tak, bez ohľadu na okolnosti.

Poučenie? No na chodcov sa nebliká a radšej sa chodci ani nepúšťajú. Nech tam stoja na kraji až do rána, ja za nich zodpovedný nebudem. Za nich, ani za vodičov, ktorí nával školopovinných chodcov na septembrových cestách nechápu (alebo len šetria brzdovú sústavu a palivo? To bude koncom dovolenkovej sezóny, peniaze sa minuli...)

A čo hovorí zákon?

Ako inak, zákon je jedna vec, druhá je zdravý rozum. Zákon však hovorí jasne a v prípade prechádzania chodcov cez cestu logicky kladie väčšiu zodpovednosť na chodcov. Takže rodičia, naučte svoje ratolesti (mladšie i staršie) ako prechádzať cez cestu, ukážte im pár videí na youtube, nech vidia, čo s človekom spraví náraz automobilu. A hlavne ich naučte sústrediť sa a vytrhnite im tie slúchadlá z uší a mobily z rúk... 

Najvýznamnejšie paragrafy zákona o cestnej premávke (8/2009) hovoriace o povinnosti chodcov a vodičov voči chodcom sú paragraf 4 (povinnosti vodiča) a paragraf 53. Prečítať, pochopiť, zapamätať.

V §4 v odseku 1 v písmene f sa konkrétne píše, že: Vodič je povinný... dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pritom ho nesmie ohroziť; to neplatí pre vodiča električky. Nižšie nájdete odsek 4, kde sa píše, že: ... Ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo ak zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov alebo pred priechodom pre cyklistov, aby umožnil prejsť cez cestu chodcom alebo cyklistom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom sú takisto povinní znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo; to neplatí pre vodiča električky.

Pre chodcov je v tomto ohľade najdôležitejší paragraf 53. Platí, že ... pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.

(2) Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané.

(3) Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.

(4) Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

V sporných momentoch, ako som popísal vyššie by mala byť zodpovednosť najmä na chodcovi. Pri tak hustej premávke akú máme v našich mestách je ale nevyhnutná taktiež ohľaduplnosť vodičov. Všetko s mierou, pravda... Pripájam ešte aj hliadky polície. Nebojte, na priechodoch stáť nebudú, ale na rovných úsekoch. Tam ich treba... 

Hliadky dopravnej polície na 07.09.2017

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 27 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 VW Passat čierna
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto SEAT Leon sivá
BA – mesto VW Golf modrá
BA – mesto Škoda Fabia biela
okres MA, PK, SC Škoda Fabia modrá
Trnavský kraj 13 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Audi A4 strieborná, VW Passat čierna
okres Dunajská Streda Škoda Fabia modrá
okres Galanta VW Golf biela
okres Senica Škoda Fabia modrá
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Trnava VW Golf sivá, Škoda Superb čierna
TT kraj VW Passat čierna
Trenčiansky kraj 12 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 strieborná
okres Nové Mesto nad Váhom VW Golf čoerna
okres Partizánske VW Golf modrá
okres Prievidza Škoda Superb čierna
okres Trenčín Škoda Fabia modrá
Nitriansky kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Kia cee´d hnedá, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda Fabia modrá
okres Levice Kia cee´d hnedá, VW Golf čierna, VW Golf sivá
okres Komárno VW Golf sivá
okres Topoľčany Škoda Superb sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 19 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf biela, VW Golf biela
okres Brezno Kia cee´d biela
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca VW Golf čierna
okres Rimavská Sobota SEAT Leon sivá, Škoda Fabia biela
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela
okres Zvolen VW Golf biela
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Škoda Superb čierna
Žilinský kraj 14 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 8 neoznačených hliadok polície
okres Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia modrá
okres Čadca, Kysucké Nové Mesto Škoda Fabia modrá
okres Liptovský Mikuláš VW Golf sivá
okres Martin, Turčianske Teplice SEAT Leon strieborná, Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okres Žilina, Bytča Škoda Superb čierna, VW Golf modrá
Prešovský kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 kombi čierna, VW Passat sedan čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Humenné Škoda Fabia sivá
okres Kežmarok VW Golf modrá
okres Prešov Škoda Fabia Combi modrá
okres Stará Ľubovňa        VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
Košický kraj 13 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
okres Košice VW Golf Variant čierny
okres Trebišov Škoda Fabia biela
okres Michalovce, Sobrance Škoda Fabia modrá, VW Golf sivá
D1, R2, R4 okres Košice; Košice - okolie SEAT Leon sivá, Škoda Superb sivá

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

jh
ZDROJ: tabuľka: Ministerstvo vnútra SR

Komentáre k článku


Stream naživo