2016-12-09 03:35:00
Obľúbené parkovanie v Bratislave
Obľúbené parkovanie v Bratislave
Zdroj: Jozef Vydra

Poslanci v Bratislave schválili jednotnú parkovaciu politiku

9. decembra – Bratislava bude mať od marca budúceho roka jednotnú parkovaciu politiku, ktorá má v meste nastaviť jasné pravidlá.

      Systém má zvýhodniť Bratislavčanov a spraviť poriadok vo verejných priestranstvách. Rozhodli o tom vo štvrtok na rokovaní poslanci hlavného mesta. Bratislavské mestské časti sa budú môcť slobodne rozhodnúť, či do tejto parkovacej politiky vstúpia.

      Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal označil dnešné rozhodnutie poslancov za prelomové. „Začali sme dlhú cestu na ceste riešenia mobility v Bratislave, ale urobili sme prvý dôležitý krok, a to schválili jednotné zásady parkovania v hlavnom meste. Teraz bude na mestských častiach, aby sa pripojili do tohto systému, keď to budú považovať za dôležité,“ povedal po hlasovaní primátor.
      Bratislavčania podľa tejto regulácie parkovania nebudú musieť platiť za prvé auto v domácnosti. To má platiť nielen v prechodnom dvojročnom období. Môže to byť však aj inak, lebo finálnu cenu rezidentskej parkovacej karty si určí príslušná mestská časť. Môže sa však rozhodnúť, že počas prvých dvoch rokov bude toto parkovanie zadarmo. Rezidentská karta bude platiť na vyznačených miestach v celej Bratislave s výnimkou Starého Mesta.
Rezidentské parkovné za prvé auto v domácnosti za rok pôvodne malo byť od 20 do 100 eur a cena rezidentskej karty pre druhé auto v domácnosti sa mala pohybovať od 50 do 500 eur za rok. Aj v tomto prípade si finálnu cenu určia jednotlivé mestské časti a taktiež môžu rozhodnúť, že počas dvojročného prechodného obdobia môže byť toto parkovné zadarmo. Druhé auto viazané na byt bude mať pri krátkodobom parkovaní v iných mestských častiach Bratislavy, okrem Starého Mesta, 50-percentnú zľavu z ceny hodinového parkovného pre nerezidentov.
      Majitelia áut bez trvalého pobytu v Bratislave budú platiť hodinové parkovné vo vyznačených zónach od 0,20 do troch eur, alebo zaplatia za abonentskú ročnú kartu od 100 – 1000 eur za auto, ak ju mestská časť bude vydávať. Jednotlivé miestne zastupiteľstvá si určia konečnú cenu parkovania pre nerezidentov.
      Po schválení parkovacej politiky bude nasledovať zmena štatútu hlavného mesta, ktorou sa mestským častiam zveria mestské komunikácie na účely parkovania a určí sa, akým percentom sa bude deliť príjem z parkovania medzi mesto a mestské časti. Konkrétne podmienky parkovania si budú následne schvaľovať zastupiteľstvá v jednotlivých mestských častiach.
      Poslanec Martin Borguľa však s touto reguláciou nesúhlasí a tvrdí, že sa prijalo niečo, čo bude absolútne nefunkčné. „Neviem, čo sa teraz začne diať. My sme chceli prijať parkovaciu politiku, ktorá bude dobrá a fungovať, a nie takú, ktorá bude úplný paškvil. Každý od zavedenia tohto, čo príde, si slovo parkovacia politika spojí s obrovským negatívom,“ skonštatoval.

Aj starosta bratislavskej Petržalky a mestský poslanec Vladimír Bajan tvrdí, že schválená parkovacia politika nebude fungovať  a zaradí sa medzi nefunkčné nariadenia. „Veľmi ma mrzí, že poslanci schválili veľmi nebezpečnú hru s občanom, ktorý bude teraz žiť v nádejí, že bude zadarmo parkovať lepšie a v blízkosti svojho bydliska,“ skonštatoval. Ak sa schválená regulácia parkovania v hlavnom meste rozloží na drobné, podľa Bajana ľudia zistia, že sa legalizovalo to, voči čomu sa najviac bojovalo. To sú autá zamestnancov i viac áut v rodine. Schválenú parkovaciu politiku predloží na rokovanie petržalských poslancov, ktorí rozhodnú, či sa ich mestská časť do systému zapojí.
      Starostu bratislavského Starého Mesta Radoslava Števčíka mrzí, že nariadenie nebolo schválené spoločne so zmenou štatútu hlavného mesta. „Zmenu štatútu považujem za kľúčovú, aby mohol byť tento systém zaradený. Ak chceme, aby bola Bratislava ako Viedeň, tak sme nemali vymýšľať nič nové a ten systém, ktorý tam funguje, zaviesť aj v Bratislave,“ skonštatoval Števčík.
      Prijatú jednotnú parkovaciu politiku považuje za unikátnu na slovenské i svetové pomery, pretože s výnimkou Starého Mesta zavádza nulový poplatok za parkovanie v dvojročnom prechodnom období. Mestským poslancom Števčík vyčíta, že finálny návrh nekonzultovali s bratislavskými starostami.
      Starosta bratislavského Lamača Peter Šramko je veľmi rád, že po dlhých rokoch sa prijalo toto nariadenie, lebo konečne je v rukách možnosť začať robiť poriadok na tých miestach, ktoré sú z hľadiska parkovania kritické. Šramko víta, že mestské časti môžu vstúpiť do dvojročného prechodného obdobia, počas ktoré si určia, že rezidenti nebudú za prvé či druhé auto v domácnosti platiť. „Budeme analyzovať túto možnosť s miestnymi poslancami a rozhodneme sa. Máme vytvorené podmienky, aby sme túto parkovaciu politiku zaviedli v budúcom roku aspoň v niektorých kritických častiach,“ povedal.
      Mestský poslanec Juraj Káčer tvrdí, že konečne sa o regulovaní parkovania v hlavnom meste začína hovoriť vážne. „Toto nariadenie nie je dokonalé, ale s pánom poslancom Jánom Budajom sme si dali záväzok, že do polroka si k tejto parkovacej politike sadneme a všetky problémy, ktoré počas tohto obdobia  vyvstanú, opravíme,“ uviedol.
      Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na tvrdenia, že schválená regulácia je skokom do tmy, reagoval, že sú ľudia, ktorí nič nenavrhnú a stále iba kritizujú a sú aj takí, ktorí sa snažia niečo riešiť. „Taký génius sa nenarodil na svete, ktorý urobí systém dokonalý od začiatku. Systém budeme upravovať na poznatkoch z praxe,“ podotkol. Podľa primátora sa položil dôležitý právny základ parkovacej politiky a mesto bude robiť všetko preto, aby bola úspešná..

Hliadky dopravnej polície na 09.12.2016

Úsek

Typ a farba vozidla

Bratislavský kraj 29 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 VW Golf modrá, Škoda Superb sivá metalíza
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia biela
BA – mesto Škoda Fabia modrá
okres MA, PK, SC Škoda Superb sivá metalíza
Trnavský kraj 11 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Audi A4 strieborná, VW Passat čierna
okres Dunajská Streda Škoda Fabia modrá
okres Galanta VW Golf biela, VW Passat čierna
okres Senica Škoda Fabia modrá
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Trnava Škoda Superb hnedá,VW Golf sivá
Trenčiansky kraj 13 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 strieborná
okres Bánovce nad Bebravou VW Golf čierna
okres Partizánske VW Golf modrá
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Prievidza Škoda Superb tmavohnedá
okres Trenčín a Ilava Škoda Fabia modrá
Nitriansky kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Škoda Superb sivá, SEAT Leon strieborná
okres Nové Zámky Škoda Fabia modrá, Škoda Superb hnedá
okres Levice Kia cee´d hnedá, VW Golf sivá
okres Komárno Škoda Fabia modrá, VW Golf sivá
okres Topoľčany Škoda Fabia sivá, VW Golf čierna
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 18 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 12 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf biela, VW Golf sivá,
okres Brezno Kia cee´d biela
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca VW Golf čierna
okres Rimavská Sobota Škoda Fabia biela
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela
okres Zvolen VW Golf biela, VW Passat čierna, VW Passat modrá
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Škoda Superb čierna
Žilinský kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
okresy Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia modrá
okres Liptovský Mikuláš, Ružomberok Audi A4 čierna, VW Golf sivá
okresy Martin, Turčianske Teplice SEAT Leon strieborná, Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
okresy Žilina, Bytča 2 x Škoda Superb čierna, VW Golf modrá
Prešovský kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 12 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 kombi čierna, Škoda Superb kombi čierna, Škoda Superb sedan čierna, VW Passat sedan čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Humenné Škoda Fabia sivá
okres Kežmarok VW Golf modrá
okres Prešov Škoda Superb sedan čierna, VW Golf kombi modrá
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Stará Ľubovňa VW Golf čierna
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
Košický kraj 25 hliadok na označených policajných vozidlách motocykloch a 6 neoznačených hliadok polície
okres Košice VW Golf Variant čierna
okres Košice - okolie Škoda Fabia sivá
okres Michalovce, Sobrance Škoda Fabia modrá, VW Golf sivá
okres Trebišov Škoda Fabia biela
D1, R2, R4 okres Košice; Košice - okolie SEAT Leon sivá

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

jv
ZDROJ: TASR, minv.sk, red.

Komentáre k článku


Stream naživo